fredag 30 september 2011

Speltips: NE-spelet

Jag tycker om kunskapsfrågespel. Det här är ett sånt och jag tycker det är jättekul. Det finns tio frågekategorier i NE-spelet. Extra kul är att om man klarar en fråga så får man en liten bok att stoppa i sin bokhylla. Sedan gäller det att få bokhyllan full!

(Spelet går tyvärr inte att köpa i NE-butiken längre, men det brukar finnas att köpa begagnat på nätet.)

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Namn: NE-spelet

Konstruktör:
Antal spelare:1-6 spelare
Ålder: från ca 12 år
Speltid:

Tillverkare: Nationalencyklopedin
Publiceringsår: 1999
Kategori: Frågespel

Bokmässa och förkylning?

Jag såg att några skrev att de blivit förkylda under bokmässan. Jag sa, glad i hågen, att jag klarat mig. Nästa dag kände jag att jag hade ont i halsen. Så kom det lite mer och lite mer. Idag är jag tokförkyld. Men jag sitter i alla fall på kurs idag. Just nu väntar jag på att en seg dator ska öppna de program som ska öppnas.

Är det någon av er andra som var på bokmässan som blev förkylda?

torsdag 29 september 2011

Dagens fundering: Hur gör ni som läser tjocka böcker?

Jag läser inte så ofta längre tjocka böcker. När jag läste tjocka böcker förut så valde jag ofta en stund då jag kunde läsa en lång stund. Det var betydligt lättare att hitta en sådan tid innan jag fick barnen. Då läste jag så långt jag bara hann innan jag avbröt. Så fortsatte jag att läsa nästa dag. Jag läste varje dag till boken var slut. Men oftast påbörjade jag tjocka böcker en lördagsmorgon, för då fanns det chans att läsa i längre sjok och kanske till och med läsa klart boken. Då kunde jag ju också läsa länge på natten. Numera läser tar jag helst med en tjock bok om jag ska resa länge i t ex bil. Då vet jag att det finns störst chans att få läsa den, kanske inte ostört men jag sitter ju där jag sitter.

Läser du tjocka böcker? Vad räknar du som tjocka böcker? Hur gör du som läser tjocka böcker? Har du någon speciell strategi?

Träff med Thomas Bodström

Eva på Bokus.com undrade om jag inte hade lust att intervjua Thomas Boström. Jag är ju inte den som är den så jag sa ja. Tänkte att det kunde ju vara intressant!

Jag frågade honom om hur det såg ut hemma med läsningen för barnen. Thomas sa att de läser mycket hemma. Det är högläsning och tyst läsning. De försöker uppmuntra barnen att läsa mycket och tycker att det är viktigt, men det är inte alltid så lätt. Det finns mycket som konkurrerar med läsningen, t ex dataspel. Men Tomas tycker att läsningen är viktigt inte bara för att lära sig läsa utan också för att det ger en nedvarvning, en avkoppling som barnen behöver. Thomas och hans fru turas om att läsa högt för barnen.
Så pratade vi om att Thomas egna skrivande. Jag frågade om man skulle kunna säga att skrivande blir som en drog. Han sa att det kan man säga. Han svarade att han har skrivit sedan han var liten, 11 år. Han tycker det är så härligt/skönt att sitta och skriva när det flyter på (vilket han sedan kommenterar att det naturligtvis inte alltid gör). Han säger att han kommer absolut att fortsätta skriva.

Det var mycket enkelt att prata med Thomas. Han var mån om att ge ordentliga svar på frågorna. Det märktes att han var intresserad.

Äntligen fick jag...

Igår var det ridpremiär för mig! Jag har börjat en grundkurs för vuxna. När jag gick högstadiet så red jag ett par gånger, men sedan dess har jag inte ridit. Men nu så har jag börjat igen. Jag är så glad. Det känns så kul! För varje hästbok som jag läst den senaste tiden så har jag bara blivit mer och mer sugen. Och nu får jag uppleva min dröm. Det är verkligen en barndomsdröm att få rida. Som barn var det den största önskan jag hade - att få lära mig rida. Jag läste massor med hästböcker och drömde stort. Men det fanns ingen ridskola där jag bodde och inte heller kände jag någon med häst. Så att läsa hästböcker var ett sätt för mig att leva ut mina drömmar.

Hur gick det då igår? Jodå, nog är jag en nybörjare alltid. men jag trillade inte ner. Jag höll tyglaarna rätt och jag lyckades skritta. Jag lyckades både sadla och sadla av... efter intruktioner naturligtvis. Nästa vecka kanske vi ska få trava.

Kläder och fordon av John Nordqvist & Johan Torell

Alla föräldrar med småbarn och alla som känner småbarn titta lite extra nu. Jag har läst en jätterolig pekbok. De har tagit foton av kläder och ritat in dem i olika fordon. T ex jackan är ett flygplan och halsduken en buss. Tala om att stimulera fantasin hos barn!

-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Kläder och fordon
Författare: John Nordqvist & Johan Torell
Antal sidor: 16
Förlag: Gilla böcker
ISBN: 978-918663413

onsdag 28 september 2011

Svar på frågor

Jag är med i ett pocketbyte och här är frågor som jag ska besvara:

Om böcker:
* Vilken genre eller författare gillar du bäst?
Jag gillar de flesta genrer. Jag blandar väldigt mycket när jag läser. Terry Prachett är en stor favorit liksom Neil Gaiman.

* Vilken genre eller författare är du nyfiken på?
Jag är nyfiken på att läsa Fantasy som kommit ut under 2000-talet, science fiction

* Vad har du läst, men tänkt "aldrig mer!" om..?
Jag får alltid äta upp när jag säger aldrig mer. Så jag tror att jag ska sluta säga det. Men om jag får undvika något så är det grabbiga böcker och verkligehtsbaserade böcker där barn far illa. Fast jag skulle i och för sig gärna läsa Morgan Allings bok.

* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?
Terrry Pratchett. Samlar på hans böcker som är översatta till svenska. Jag har Jag har Masker, Spännande Tider, Trollkarlens stav, Magins färg, I lagens namn, Svartkonster, Det fantastiska ljuset, På lerfötter, Svinvinternatt, Häxkonster, Herrskap och häxor, Eric, Häxor i faggorna.

* Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?
Ja, under Årslistor

* Annat litterärt, värt att veta..?
Här finns foto på en del av de böcker som jag har men som kanske inte finns med på någon lista.
Om ätbart:
* Vad äter du för godis?
Choklad, choklad och åter choklad. Men inte mintchoklad och inte heller med lakrits. Är inte heller så fötjust i vit choklad. men annars äter jag all choklad. Jag äter lika gärna Marabou mjölkchoklad som någon mer kvalitetschoklad.

* Naturgodis - ätbart eller inte..?
Ibland gott. Choklad på =gott!

* Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?
Jag dricker te: grönt eller rött. Men inte med mintsmak. Avskyr mintsmak. Dock så är jag förtjust i fruktig smak. Dricker inte kaffe.

Annat:
* Hobby?
När jag hinner, men nu var det länge sedan... så egna födelsekort (och andra kort) till vänner och familj.

* Favoritfilm?
 Pretty Woman, Livet från den ljusa sidan

* Favoritmusik?
Bo Kaspers orkester, Louis Armstrong. Ella Fitzgerald, Avril Lavigne, Nirvana, Metallica, Bon Jovi, Peter Lemarc, Jacob Hellman, Mads Langer, Snow Patrol, Chapter Two, Nils Landgren, Sara Varga, Swingfly, Takida... listan kan göras evighetslång. Det beror på vad jag är på humör just när jag ska lyssna. En viss musik fungerar vid ett tillfälle, men inte vid ett annat.

* Stjärntecken? Favoritfärg?
Jungfru. Röd. Grön. Rosa. Ljusblå.

* Samlar du på något?
Böcker ;) Ljuslyktor, ljus (fast inte doftljus eftersom jag är lite överkänslig mot starka dofter), Pysselsaker som klistermärken, anteckningsböcker

Sveriges radios bokcirkel

Sveriges radio har en bokcirkel även i höst.  Till min glädje är det Gösta Berlings saga. Naturligtvis ska jag följa bokcirkeln. Jag menar... Det är ju Gölsta Berlings saga. Dessutom är det så intressant att lyssna på deras samtal. Denna gång är det Klas Östergren, Unni Drougge och Aino Trosell.
som ska samtala kring boken. Kommer du att följa den?

Här hittar du bokcirkeln!

Ångrar att jag inte köpte

Jag ångrar att jag inte köpte någon bok till 6-åringen i de här Läsa själv-serierna/Lätt att läsa som finns. Det skulle vara perfekt att ha några sådana hemma för 6-åringen som läser som en raket nu!

tisdag 27 september 2011

Fallet med den försvunna kartan av Susanne MacFie

Fallet med den värdefulla kartan är en spännande och lättläst deckare för barn i åldern 7-9 år.

Vad underbart med ett pusselmysterium som barnet själv får klura ut. Jag älskar att Susanne MacFie har lagt in ställen där Måns och Mia skriver på sitt hemliga språk, så att läsaren får klura ut det hela. På så sätt känns det lite mer spännande och så känner sig läsaren mer med i det hela. Det här är en sådan bok som gör att man får den där speciella pirret i magen som man får när det är hemligheter och mysterier. Den här boken kommer att läsas och älskas av många barn.

I Fallet med den värdefulla kartan ska Måns och Mia besöka muséet för att se på en utställning med klassen. Men muséet skulle ha öppnats för 10 minuter sedan och en polisbil står parkerad utanför. Det visar sig att en karta försvunnit från muséet. Måns och Mia bestämmer sig för att lösa fallet på egen hand. De har nämligen en egen hemlig deckaklubb.

Det är korta kapitel på ca 5 sidor och stor text. Det är mycket bilder.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Fallet med den värdefulla kartan
Serie: Hemliga klubben del 2
Författare: Susanne MacFie
Antal sidor: 107
Förlag: Memo förlag
ISBN: 978-91-978-704-1-2

Filmen True Grit

Jag hade inte väntat mig att jag skulle tycka att den här filmen var så bra, men eftersom den hade fått så många Oscarsnomineringar så tänkte jag att jag ville se den. Döm om min förvåning när jag faktiskt älskade filmen.

Filmen handlar om hur 14-åriga Mattie Ross är besluten att hämnas sin fars död. Därför hyr hon den sheriff som ska vara den mest skoningslöse. Det blir Rooster Cogburn (Spelad av Jeff Bridges) som är försupen och som ofta skjuter sina fångar. Han vill inte ha henne med på jakten av mördaren, men Mattie Ross är inte den som ger sig.
Betyg: +4 av 5

Genre: Western

Skådespelare: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld, Josh Brolin, Barry Pepper
Produktionsår: 2010
Regissör: Ethan Coen, Joel Cohen

Goggle fyller år

Visste ni att Google fyller år idag? 13 år fyller den populära sökmaskinen! Grattis Google! Tack för alla gånger du hjälpt mig både privat och i jobbet! Senast idag faktiskt! Man kan ju t ex stå i skogen (som jag gjorde idag) och googla bilder på svampar på mobilen! (Jag fick hoppa in för en annan lärare som skulle ut i skogen med elever och jag tänkte inte på att ta med mig en svampbok). Det fungerade i alla fall jättebra och vips har man ännu fler intresserade elever.

På fest med Forma books

På fredagen hade jag den stora äran att bli inbjuden på Forma Books fest. Vi var i fina lokaler och jag ångrar bara att jag inte tog något foto som visar hur fint det var.
Först hade vi ett mingel med champagne. Jag pratade bland annat med den trevlige Tareq Taylor och fick även träffa Bo Hagström, som skrivit flera läckra böcker om italiensk matlagning. Jag har läst Italienska klassiker.

Sedan satte vi oss till bords. Den nya VD:n Anders Kvarby berättade om sina visioner. Det var roligt att få höra!

Vi bjöds på en fantastisk middag. God arabisk mat av alla de slag och gott att dricka till! Så nu är jag sugen att laga något sådant hemma! Det var alldeles för länge sedan sist!


Vid min sida hade jag den otroligt trevliga Ann Rosman.

Och mitt emot satt bokbloggarna Linda och Anna-Karin. Gissa vad jag, Linda och Anna-Karin pratade om? Jo, böcker förstås!

Det var en underbar kväll, som jag aldrig kommer att glömma!

måndag 26 september 2011

Gästinlägg av författaren Jan-Erik Ullström

Jag har ett gästinlägg idag av författaren Jan-Erik Ullström, som skrivit böckerna Vägen till Umbria I och Vägen till Umbria II. hJan-Erik bad mig ge honom ett ord att skriva om och här får du se vilket ord det blev och vad han tänker på när han funderat kring ordet:

Kraft

Eva spände sinnesmusklerna och gav mig ordet ”kraft”. Denna styrka skall nu få ge energi åt och lyfta min ”kreativitet”. Det här är vad jag ger tillbaka.

Det är ytterst intressant att skriva om just kraft, med tanke på att jag för 6 dagar sedan var med om en stor diskbråcksoperation och nu försöker bygga upp just kraft. Det var inte den där moderna operationen, med ett litet snitt, utan den där 3 läkare står 4 timmar och bänder isär en sovande mans rygg. Jag ligger i böneställning. Naken och helt utan smärta. Motsatsernas värld slukar mig när jag vaknar. Men i detta nu, i denna sträckskrivning, inser jag en intressant sak. Om kraft. Om kreativitet. Oj. Hej insikt.

När jag var inlagd sov jag två nätter på sjukhuset. En natt innan operationen och en natt efter. Sedan ville jag hem. Jag ville hem delvis för att jag har svårt för ställen där min egen svaghet blir övertydlig, men mest var det på grund av mannen i sängen bakom vikväggen. Låt oss kalla honom Birger. Denne man låg redan där när jag kom in. Snart nog insåg jag att han förutom sin Parkinson och nyligen utförda benoperation, även led av demens. ”Hallå? Hallå? Hör ni mig inte?” Jag ringde flera gånger på sköterskorna, innan jag insåg att det var hans repertoar. Han var inte vid sina sinnens fulla bruk. Under första natten ropade han högt, så de fick rulla ut honom. Senare under småtimmarna hörs ett avgrundsvrål, när han försökt ta sig ur sin säng och höften hoppat ur led. Så ser han ut, när de rullar in honom igen på förmiddagen och det slås fast att han behöver opereras om. Jag ringde på sköterskorna då och då, eftersom han själv inte var förmögen till detta. När de väl kom fram kunde det låta såhär:

Hej Birger. Hur är det? Behövde du något?”

Jag vill sitta upp.”

Men Birger du kan inte sitta upp. Du ser på ditt ben. Det är ur led vet du och du ska ner på operation snart.”

Men flicka! Har du inget hjärta! Hur kan du vara så ond? Men så ta av mina byxor då. Jag är varm.”

Men Birger du har inga byxor.”

Jamen ta av overallen då.”

Men vilken overall Birger?”

Den röda. Anton! Anton! Jag vill inte leva. Ta bort sprutan!”

Jag har ingen spruta Birger.”

Det har du visst.”


Där ligger jag en meter bort, bakom en vikvägg och väntar på operation. Jag matas med dödslängtan och syner om min egen framtid. När väl operationen är utförd och jag vaknar upp på rummet, så är Birger åter där. Jag mår illa av narkos och smärta. Birger tittar på TV och pratar för sig själv. Under förmiddagen har han lyckats slita ur sin kateter och täcks sig själv med urin. Samtidigt har han klöst av sig sitt operationsbandage så allt blandas med blod och ångest. Jag har varit uppe sedan halv 5 på morgonen. Jag har klätt mig och kissat. Gått några steg. Övat. Vill hem. Ha kraft. Birger slukar personalens tid. Jag känner stor sorg över hans öde. Särskilt när han ringer sin dotter och är helt klar i både tanke och tal. Klar, men bitter och rädd. När en av sköterskorna går förbi min säng viskar jag: ”Ni har alldeles för lite betalt.” Hon skrattar tillbaks och ler: ”Jag vet.”

Så vad vill jag ha sagt? Vad har detta med kraft och kreativitet att göra? Jo, jag inser nu vissa saker. I detta nu. Det kunde lika gärna varit jag som legat där med dödslängtan. En dag kanske jag gör det. Den dagen är närmare än jag vill veta. Jag märker nu att en del av min kraft är rädsla. Rädslan att dö. Att inte kunna skapa längre. Jag har fått en deadline bokstavligt talat. Jag började skriva när jag var 31. När måste jag sluta? När kommer livet säga stopp? Jag drivs delvis framåt av rädslan för att dö, men säkerligen har den känslan många trådar i alla mina farhågor. Då kanske du tror att jag stressar fram alster till hafsverk och tomma tegelstenar. Inte alls. Jag har ett halvt liv på mig. Den tiden kommer jag att ägna åt det jag gör bäst. Förmågan som tog 31 år att finna och säkerligen lika många att finslipa. Att skriva böcker. Bygga världar och ge liv åt karaktärer. Det och att ge dig tankenötter du inte visste fanns. Vägen till Umbria är bara början. Minns det nu. Rädsla kan vara bra. Om du kan hålla den på sinneslängds avstånd.

Är du rädd för döden?

Love / Jan-E

Dödas kärlek av Björn Runeborg

Boken handlar om Ronnie Peterson som går sista året på gymnasiet. Han är kär i Hedvig. Hedvigs föräldrar dog i en bilolycka och Hedvig bor hos sin farbror och hans fru. De uppträder som de döda föräldrarna finns bland dem, fast de är döda (t ex dukar de för dem.) och Hedvig hör även sina döda föräldrar. I början av boken händer det något som ändrar riktning på Ronnies liv. Formelföraren Ronnie Peterson dör och bokens Ronnie förändras av detta. Så dör hans moster och han ärver en lägenhet som han flyttar in i. Hedvig upptäcker också Ronnie, men vad tycker hon om honom?

Det här är verkligen en annorlunda bok. Den är på sätt och vis absurd, men ändå lättläst. Det är en sådan där bok som man blir lite omskakad av att läsa, fast på ett lugnt sätt. Jag kan inte förklara det bättre. Du får helt enkelt läsa boken om du vill förstå.

Betyg: +3 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Dödas kärlek
Författare: Björn Runeborg
Antal sidor: 152
Förlag: Modernista
ISBN: 9789186629939

Intervju med Helena von Zweigbergk

Tack vare Bokus.com fick jag möjlighetern att ställa några frågor till Helena von Zweigbergk. Helena har skrivit skrivit böckerna Ur vulkanens mun och Sånt man bara säger. Hennes nya bok heter Anna och Mats bor inte här.

Jag började med att säga att jag tyckte att hennes böcker har väldigt intresseväckande titlar.

Helena blev glad och sa att hon tänkt kring det där och inte varit säker på om det är så bra titlar. Därför var det roligt att höra att jag tyckte det. Hon tycker att det är svårt med titlar och veta om de är bra eller inte.

Så frågade jag henne när hon vet vad boken ska heta. När är titeln klar?

Helena svarade att titeln kommer mot slutet. Sedan så berättade hon att boken Sånt man bara säger hade arbetstiteln Gästen, men så var det förlaget som tyckte att boken inte kunde heta Gästen utan föreslog att den skulle heta Sånt man bara säger. Helena tyckte att det var en mycket bättre titel på boken. Så då fick det bli det.

Jag frågade även hur hon själv väljer böcker. Går hon efter titeln eller hur väljer hon de böcker hon ska läsa.

Helena svarade att det är en kombination mellan titel, framsida och rekommendationer från andra. Det kan vara lite olika.

söndag 25 september 2011

På väg hem men mer kommer

Nu har jag satt mig på tåget och åka hem. Det är strålande väder här i Göteborg. Så varmt att jacka inte behövs! Det är så härligt! Och vilken helg jag haft! Jag har massor mer att berätta och lite egna intervjuer att lägga ut. Men ni får ha lite tålamod! Det har varit en fullspäckad helg och bloggandet har inte riktigt hunnits med! Men det kommer!

Camilla Läckberg

Jag var och lyssnade vid Iris ljudboksprismonter där det var en intervju med Camilla Läckberg. Här är en del av det:

Intervjuaren frågade: Hur är det det att vara på bokmässan för dig?

Camilla svarar: "Det är min lilla plats där jag får känna mig som en rockstjärna."

De pratar om att hennes böcker filmatiseras. Camilla berättar att igår gjorde de sista scenerna. Hon säger också att det ska bli 10 st filmer som ska börja sändas julen 2012. 2013 kommer film på bio. (jag tänker: jippi perfekt jul-tv)

Camilla berättar senare att hon får mycket frågor om pengar, hur mycket hon tjänar och vad hon gör med pengar. Hon undrar om manliga författare får lika många frågor om det.


Intervjuaren frågar: "Vad säger Fjällbackaborna om din succé?"

Camilla säger: "Fjällbackaborna är förvånansvärt glada över att få en massa lik lagda här och där."

lördag 24 september 2011

Releasefest för Dawn Frenchs bok En liten smula underbar

Igår var jag på releasefest för boken En liten smula underbar av Dawn French i Printz Publishings monter på bokmässan.

Här ser ni härliga glada Pia Printz som äger Printz Publishing.

Vi var många som träffades i hennes lilla monter och vi hade väldig trevligt! Jag pratade bland annat lite med trevliga Varg Gyllander och tjusiga Sofie Serenbrant! Ni har väl förresten sett mitt inlägg om Sofies underbara klänning? Så fick jag till min stora glädje möta Sandra Gustafsson. Ni har väl inte missat att hon har en ny roman (Absorbera) som hon lägger ut ett avsnitt av en gång per vecka på sin hemsida? Så träffade jag flera av de andra bokbloggarna och passade på att växla ett par ord med dem också.

Lotta Bromme nämde min blogg Boktokig

Jag fick höra att Lotta Bromé nämde min bokblogg Boktokig på bokmässan i P4 extra (hon funderade kring bokbloggarnamn) när hon pratade med Karin Berg om bokbloggar. Jag finns även som länk på Lottas sida på SR där intervjun med Karin Berg finns. Så... yay!!! Det känns stort!

Vilken klänning!!!

Jag bara måste visa Sofie Sarenbrants klänning! När jag träffar på henne har hon alltid fina klänningar! Men den här tar priset. Om man tittar närmare så är det bilder av hennes bok Vecka 36 som utgör mönstret. Så kreativt!!!



Sofie har skrivit boken Vecka 36 och boken Istället för dig.

Kerstin Ekmans seminarie Se Blomman

Jag sitter på Kerstin Ekmans seminarie, Se Blomman, där hon pratar med Henrik Ekman som är en vetenskapsjournalist. De pratar om blommor och Kerstin säger att hon känner ett starkt behov att känna närheten till naturen. Kerstin säger att hon vill gärna gå ner i detalj. Hon tycker att kunskaper berikar oss. Det är roligt att se saker, lära sig saker.

Kerstin och Henrik pratar också om att den Botaniska traditionen gedigen i Sverige. Kerstin berättar att det var svårt för kvinnor förr att bli botaniker dels på grund av klänningarna som gjorde det besvärligt ute i markerna och dels pga av latin som flickor inte lärde sig. I boken, som hon gjort med sin man Gunnar om blommor, finns ett kapitel om detta och hon berättar om kvinnor som ändå lyckats!

Jag är så tacksam jag är född i en tid där kvinnor kan följa sina intressen!!!


Så börjar de prata om Elsa Beskow och Kerstin Ekman tycker att det är synd att Elsa Beskow inte gjorde en flora eftersom hon visade en stor kunskap i sina detaljer.

Det fanns mycket intressant att lyssna på. Jag ville bara passa på att dela med mig av lite av det de pratade om.

Godmorgon

Det blev en sen kväll igår med fest och mingel. Kom till hotellet vid 02.30. Berättar mer om gårdagen sedan. Har massor art skriva om, men lite ont om tid! Nu ska jag äta frukost och sedan iväg till bokmässan igen!

fredag 23 september 2011

Alex Schulman på bokmässan

Stannade till och lyssnade på Alex Schulman! Han är en sådan person som är så lätt att lyssna på. Han lockar lätt till skratt och bjuder på sig själv! Så det var en skön paus i vandrandet mellan alla montrar att stanna och lyssna på Alex. Ser fram emot att läsa boken som han skriver just nu! Jag tyckte ju om de andra två!



Seminariet Det läsande klassrummet

Har precis lyssnat på mitt första seminarie på Bokmässan. Det var Britta Stensson som pratade om Det läsande klassrummet och jag kan bara hålla med henne om vikten av högläsning av skönlitteratur och varför det är viktigt. Det är ju en sak som jag brinner för!!!

Så måste jag ju säga att det är jättekul att bara kunna glida in på olika seminarie och lyssna! Det här blir inte det enda denna helg!

På väg med lite hinder

Sitter på tåget till Göteborg och bokmässan just nu. Tyvärr verkar vi bli lite sena eftersom vi först hamnade bakom ett tåg med tekniska problem och när vi lyckats passera detta så kom vi strax efter till en plats med signalfel så vi fick stå stilla ett tag! Fast det positiva är att det innebär mer läsning i lugn och ro för mig!

torsdag 22 september 2011

Packa mammas kappsäck

Har packat min väska eftersom jag inte hinner idag och jag åker imorgon till bokmässan! Jag kan bara återigen konstatera att jag är dålig på att packa lätt! Jag måste ju ha än det ena och än det andra med mig! Tänk om jag börjar frysa. Bäst att packa ner koftan. Och det är nog väldigt varmt på själva mässan. Ja, då behöver jag den här toppen. Jag ska på fest på fredagen och då behöver jag ju något fint att ta på. Och andra skor. Och det är bäst att ha med ett par extra byxor ifall jag spiller på de jag har på mig! Ja, ni hör ju själva. Jag är helt omöjlig!!!

onsdag 21 september 2011

Emmas skönhet av Emma Wiklund

Jag gillar den här boken. Jag får tips och råd samtidigt som Emma Wiklund bjuder på sig själv i historier från hennes barndom och upp genom åren. Den är full med enkla tips och råd som jag kan ta till mig. Det finns t ex foton som visar sminktips och det finns ättips för vad man ska äta som kroppen mår bra av. Det finns massor av härliga bilder på Emma. Emma sa själv igår att det var en ytlig bok. men vilken härlig sådan!

Provläs Emmas skönhet av Emma Wiklund

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Emmas skönhet
Författare: Emma Wiklund
Antal sidor: 160
Förlag: Bonnier Fakta
ISBN: 9789174241952

Årstidskollektionen av temuggar

Jag tänkte jag skulle visa er mina älskade temuggar! De som trots sin ringa kostnad nästan det dyrbaraste jag har på husgerådsbiten! Skulle någon av dem gå sönder skulle jag bokstavligt talat gråta blod.

Jag kallar dem mina årstidsmuggar. De är tre och jag hoppas de någon gång ska bli fyra. En mugg till varje årstid! Nåja, jag använder dem alla under alla årstider, men jag använder mest den mugg som jag förknippar med årstiden!




Kan ni se vilka årstider som är representerade? Vilken tycker ni är vilken årstid?

En härligt ytlig fråga en regnig onsdag! ;)

Och läser maken detta så önskar jag en mugg i julklapp! De finns på indiska!

Yourlifes 1-årskalas

Igår firade tidningen Yourlife 1 år. Carina Nunstedt hade samtal på scenen i Skadiabiografen med Dolph Lundgren som berättade om sin nya bok och han fick henne att pröva på plankan på scenen. Emma Wiklund delade med sig av skönhetstips och pratade om hur hon är mer självsäker nu än under tiden som modell. Martina Bonnier pratade om sin farmor och hur hon inspirerat till senaste boken.
Jens Lapidius pratade om hur han var i skolan och hur han vill fortsätta arbeta samtidigt som han skriver böcker. Camilla Läckberg delade med sig av sin oglamorösa vardag när hon försökte bli klar med senaste boken och hade vetevärmare runt nacken och fasttejpade linjaler. Michael Nyqvist bjöd på många skratt när han pratade om sin nya karriär i Hollywood men även när han och Carina var på besök i hans sommarstuga.
Det var en trevlig kväll och jag kom hem med en signerad bok av Emma Wiklund. Satt och läste den på vägen hem i tåget och det var en trevlig läsning. Ska berätta mer om den sedan!

Den hemliga boken av Tillberg & Bergting

Den här boken passar de barn som vill ha spänning och som tycker om övernaturliga händelser. Jag hade gärna läst den när jag var kring 9 år.
Den hemliga boken handlar om Lennart Helsing som är en 11-årig kille, som inte är rädd av sig. Hans lärare är bekymrade för att han inte är rädd för saker man borde vara rädd för. En dag ser han en annons om en mattävling. Han bestämmer sig för att gå med och därför ber han pappan om recept. Pappan äger en vitlöksresturag, som tyvärr inte går så bra eftersom folk inte uppskattar att det är så mycket vitlök i maten. Pappan säger till Lennart att titta på vinden för där finns släktens kokbok. När Lennart letar efter den så upptäcker han något spännande om släkten!

Boken passar i åldern 9-12 år. Texten är rätt liten och kapilen är ett par sidor långa. Varje kapitel har ett par illustrationer.

-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Den hemliga boken - Lennart van Helsings monsterresa 1
Författare: Tillberg & Bergting
Serie: Del 1 i serien om Lennart Helsing
Antal sidor: 240
Förlag: B|Wahlströms
ISBN:  9789132158070     

tisdag 20 september 2011

Den som väntar på något gott?

Jag ska på bokmässan, men inte förrän på fredag! Hur ska jag kunna vänta tills det är fredag? Och är det verkligen så att den som väntar på något gott, inte väntar för länge? Känns som om jag kommer att missa så mycket kul! Hade jag fått bestämma hade jag redan imorgon varit på väg till mässan - men så blev det inte! Så nu får jag vänta och längta lite till. Men å andra sidan - visst har det sin charm också! Lite som väntan på att det ska bli julafton!

Dagens fundering: Spellistor till böcker

Jag gillar så att Maggie Stiefvater lagt ut en spellista på musik som passar till hennes böcker. Det önskar jag att fler författare kunde göra. Jag tycker att musik kan ge en speciell känsla när man läser. En extra dimension. Musik är ju viktigt i filmer, så visst kan musik vara viktigt när man läser böcker? Vad tycker du?

Maggies spellista till boken Feber
  1. “The Ocean”—The Bravery (the general thematic song)
  2. “Sundrenched World”—Joshua Radin
  3. “Run”—Snow Patrol
  4. “Cemeteries of London”—Coldplay (hunt scene)
  5. “Make This Go On Forever”—Snow Patrol
  6. “Matroshka”—Dredg
  7. “Underwater”—Vertical Horizon
  8. “Star Mile”—Joshua Radin (making quiche)
  9. “Set the Fire to the Third Bar”—Snow Patrol
  10. “Jeremiah”—Starsailor
  11. “Bug Eyes”—Dredg
  12. “Everything’ll Be Alright”—Joshua Radin (bookstore scene)
  13. “Hide and Seek”—Imogen Heap (car scene near end)
  14. “A Clock is Ticking”—Snow Patrol (Jack scene near end)
  15. “Peter Returns”—James Newton Howard (last scene)
  16. “Wake Up, Open the Door, & Escape to the Sea”—Blaqk Audio (ultimate nookie scene)

Skriv gärna vidare på din egen blogg om detta om du vill, men kom ihåg att lämna en länk så jag kan läsa vad du skrivit eftersom jag är så nyfiken på hur du tänker.

Bygga bokhylla av ätpinnar?

Om du har många ätpinnar över så kan du göra som den här mannen:

måndag 19 september 2011

Tips på app som underlättar att hålla reda på sina böcker

Jag har hittat en app som hjälper till att hålla reda på mina böcker. Det bästa är att man behöver inte skriva in namnet på böckerna. man bara scannar dom med mobilen. Då dyker i de flesta fallen bokens namn och titel upp och läggs till i bokhyllan i appen. Man kan också (om man vill) t ex ange om man äger boken, om man läst den och vilket betyg man ger till den. Så kan man sedan sortera böckerna i appen efter författarens namn, bokens namn, genre, datum utgiven, tags och collections. Man kan också se hur många böcker man har av en viss författare.

Vad appen heter? Den heter Book crawler. Jag vet att den finns till iPhone. Tyvärr vet jag inte om den finns till andra mobiler.

Ps. När du lagt in böcker. Så pröva att vrida mobilen när du gått in i kategorin "Books"! Ds.

Malin från Skaftnäs av Malin Wollin

Det är ingen hemlighet att jag tycker om att läsa krönikor. Jag tycker om den formen och de som jag läser brukar vara humoristiska och jag gillar att skratta så... passar mig som handen i handsken. I denna är det blandat humor med allvar. Det som jag tyckte speciellt om i den här krönikesamlingen var jämförelsen med hur Kristina från Duvemåla troligtvis hade det. När Malin suckar över att tjata över att barnen ska äta viss mat och att de skriker att de vill äta tacoooos, så tänker hon att Kristina nog inte behövde tampas med det eftersom de inte hade så mycket att välja på. Där fick barnen vara glada att ha rovor att äta. Den röda tråden som går genom krönikesamlingen är just att Malins beundran av Kristina från Duvemåla. En bok att skratta med, kanske känna igen sig i och ta en paus från vardagen med!

Betyg: -4 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Malin från Skaftnäs
Författare: Malin Wollin
Antal sidor: 106
Förlag: Piratförlaget
ISBN: 978-91-642-0361-8

Rösta på Sveriges bästa bokvideo

Jag tycker det är kul med bokvideos. Just nu pågår en tävling där man kan rösta på Sveriges Bästa bokvideo. Det gör du här.

Jag måste erkänna att jag blev sugen på att läsa flera av böckerna. De som jag inte redan läst då.

Froggy och Frissan fixar minnen av Linda Palm & Lisa Sollenberg

Först när jag började läsa boken, så trodde jag att det var en vanlig berättelse. Men sedan upptäckte jag att det var en berättelse kombinerat med fakta. För mot slutet kommer en faktaavdelning då mamman i boken berättar om digitalkameran och hur den ser ut och hur den fungerar. Det tyckte äldsta dottern mycket om! Även yngsta dottern tyckte det var kul att det var en berättelse som handlade om en kamera. Det blev mycket kameraprat efter det och vi var tvugna att genast leta reda på deras leksakskamera så yngsta kunde gå omkring och låtsasfotografera.

Boken handlar om Froggy & Frissans dag, då de bygger en borg av klossar och sedan blir osams och då rivs slottet. Som tur är har mamma fotat det och nu kan de bygga upp slottet igen med hjälp av fotot.

Den här bilderboken passar i åldern 3-6 år.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Froggy och Frissan fixar minnen
Författare: Linda Palm & Lisa Sollenberg
Antal sidor: 32
Förlag: B|Wahlströms
ISBN: 9789132159794

söndag 18 september 2011

Vi bakade en..,

Vi bakade en supergod Chokladkaka med crème fraîche ur boken Mjuka kakor av Cheryl Lindblad i fredags! Det var mamman som fick välja, men barnen tyckte jag valde riktigt bra!

Efter ungefär 2 sekunder så var en hel kaka så här stor!

lördag 17 september 2011

Grand Mal av Linda Boström Knausgård

Grand mal är en novellsamling som Linda Boström Knausgård skrivit. Och nog kan Linda skriva. Hon har fått till det där som jag gillar med noveller dvs att vända och vrida dem så det blir lite oväntade slut och att det inte är absoluta slut! Jag tycker också om att det fanns lite obehagliga inslag och slut. Det gör att man hajar till och funderar och tänker lite kring novellerna och det är nog det som jag gillar med noveller. Det är mycket känslor i boken och Linda är riktigt duktig med orden! Så på frågan: Ska jag läsa den här boken? Så svarar jag: Absolut!

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Grand Mal
Författare: Linda Boström Knausgård
Antal sidor: 106
Förlag: Modernista
ISBN: 978-91-86629-17-5

fredag 16 september 2011

Speltips: Sequence travel

Lätt att lära och lätt att ta med och spela. Så är det ett spel som är roligt om man bara är två som spelar. Köper man orginalspelet kan man spela fler spelare, men då tar det större plats när man spelar.

Spelet går ut på att få fyra i rad. Man har en spelplan där man sätter ut peggar, när man spelar ut ett kort.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Namn: Sequence travel

Konstruktör: Doug Reuter
Antal spelare: 2
Ålder: från ca 6 år
Speltid: 20 min

Tillverkare: Nordic games
Publiceringsår: 1994 (orginalet kom 1982)
Kategori: Strategi, Kortspel, Resespel

Kicka och djuren av Annika Devert & Jessika Devert

Kicka är en riktigt härlig bilderbok. För det första så älskar vi illustrationerna, jag och barnen. Det finns mycket att prata om kring bilderna. Det är så roligt! Dessutom är det humoristiska bilder och det är den här familjen förtjust i.

- Kolla den där cykeln mamma! Den har ögon, näsa och mun! Så tokig!
(fniss)

Jag gillar att det finns skrivna ljudeffekter på en del av bilderna. För det andra så tilltalar själva historien både mig och barnen. Det är en enkel historia, som går hem! Det handlar om något som barnen kan känna igen sig i, med en humoristik touch! Så den här boken kommer att läsas mycket här hemma!

Kicka och djuren handlar om att Kicka har kommit på att hon vill ha ett djur, men hon vet inte vilket. Därför ska hon ta reda på det. Så hon går runt till olika djur och funderar.

Boken passar åldern 3-6 år.
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Kicka och djuren
Författare: Annika Devert & Jessika Devert
Antal sidor: 32
Förlag: B|Wahlströms
ISBN: 9789132160059

Dagens fundering: Danskt band?

Jag har börjat uppskatta mer och mer de där böckerna som har mjuka pärmar men som har ett omslag som går att vika in i boken. Nu menar jag inte ett löst omslag utan att det är en förlängd del av framsida och baksida. Den där som kallas Danskt band (har jag för mig).

De är så praktiska när man läser i buss och snabbt ska stänga boken. Jag bara viker in det där jag var och så är det klart. Det klart att magnetiska bokmärken också är bra, men jag gillar än mer Danskt band. Dessutom gillar jag känslan av boken i handen. Det påminner om en pocketbok, men känns skönare i formatet och utsida! Känns som den håller bättre och är finare i bokhyllan är en pocket. Men den har inga lösa omslag som blir fula och tråkiga!

Jag trycker gilla-knappen på denna sorts böcker. Vad gillar ni den här sortens böcker?

torsdag 15 september 2011

Agatha Christies födelsedag

Visste ni att det är Agatha Christies födelsedag idag? Hon räknas ju som kriminalromanernas drottning och har haft stor betydelse för genren. Hennes böcker är ständigt aktuella. Poirot och miss Marple är ju hennes populära figurer och det har ju gått TV-serier om dessa. Jag är själv mer förtjust i miss Marple. Jag tycker det är så härligt med denna gamla smarta kvinna, som löser alla dessa mysterier.

Det var Agatha Christie som fick mig att börja läsa deckare. Nu var det dock länge sedan som jag läste någon av hennes böcker. Säkert mer än 10 år sedan!Så det börjar vara dags att plocka upp dem igen och läsa! För jag har ju inte läst alla.

Mordet på Orientexpressen är en favorit. Både som bok och som film! 4.50 från Paddington gillar jag också. Det var inte så länge sedan den filmen (den gamla) gick på TV. Hennes filmer tycker jag om fast de är svartvita. Jag brukar inte se så många svartvita filmer. Men jag ser gärna hennes (och så naturligtvis Casablanca).

Har du läst någon av hennes böcker/sett filmerna? Vad tycker du om hennes böcker/filmer? Har du något speciellt förhållande till hennes böcker?

Filmen Morning glory

Jag och Maken tyckte det var en trevlig, lättsmält och rätt så rolig film.

Filmen handlar om TV-producenten Becky Fuller får sparken. Hon får ett nytt jobb på ett morgonprogram. Det går si så där. Hon sparkar en av morgonvärdare och måste hitta en ny inom företaget. Hon bestämmer sig för en prisad reporter, men han är inte alls förtjust i att behöva arbeta på morgonTV. Han tycker det är under hans värdighet.


Betyg: -4 av 5

Genre: Romantik, Komedi, Drama

Skådespelare: Harrison Ford, Diane Keaton, Rachel McAdams
Produktionsår: 2010
Regissör: Roger Michell

onsdag 14 september 2011

Flickan och havet av Kathi Appelt

Jag har läst Flickan och havet, som kändes lite annorlunda. Den hade en vemodig, fin känsla. Jag skulle tänka mig att den här boken passar bra som högläsningsbok. Fast inte i en klass eftersom den är rätt långsam, så den passar inte alla barn. Flickan och havet passar i åldern 9-12 år.

Flickan och havet handlade om en flicka som en dag tycker att krabborna, som de ska ha till maten, säger till henne att släppa ut dem. Det gör hon och då blir allt knasigt. Det gör att hon tar båten med sin hund FH (finaste huden) för att hitta sin mamma, som hon tror är en sjöjungfru. Hon tror att mamman ska kunna ställa allt till rätta. Man får veta lite mer i taget vad som gått snett. Man backar helt enkelt tillbaka i tiden om och om igen.

-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Flickan och havet
Författare: Kathi Appelt
Antal sidor: 350
Förlag: B|Wahlströms
ISBN: 9789132159459

tisdag 13 september 2011

Glada hälsningar från Missångerträsk av Martina Haag

Det här är en sådan där förutsägbar bok som faktiskt fungerar. Den är rolig och lättläst. En bra bok att ta upp efter att man haft en skitdag!

Boken handlar om Nadja, som bestämt sig för att adoptera. Hon har nu kommit så långt att hon bara väntar på brevet från myndigheterna om vem hon ska få adoptera. I stället får hon ett brev där det står att Kina inte längre låter ensamstående föräldrar adoptera. Vad ska hon göra? Jo, hon ljuger om att hon egentligen är gift. Hon gifte sig i Las Vegas, men tydligen har det blivit något fel så de ska gifta om sig. Vilken tur att det precis är inom den 1-månadsgräns som tydligen finns. Men Nadja har ingen kille. Men hon har däremot en syster, Lotta, som desperat behöver komma bort med sin man, från barn och rullstolsburna svärfar Sigvard. Så desperat att hon lovar att fixa en man till Nadja om hon bara passar den gamle Sigvard, som bor hemma hos dem i Missångerträsk, medan hon åker till Paris med sin man. Barnen får mormor ta hand om. Men allt blir inte riktigt som det var tänkt för Nadja, när Sigvard tar hand om Lottas brev.

Betyg: +3 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Glada hälsningar från Missångerträsk
Författare: Martina Haag
Antal sidor: 286
Förlag: Piratförlaget
ISBN: 978-91-642-0323-6

måndag 12 september 2011

Juli av Tania Kjeldset

Jag var inte så förtjust i den här boken. Jag lyckades inte riktigt komma in i den. Den är liksom ljummen för mig. Det kanske är att den är för förutsägbar eller så att det inte fanns någon spänning eller så var karaktärerna inte så intressanta. Något var det som gjorde att jag inte fångades av boken!

Juli handlar om Elin som varje år åker till Shröderön. På Shröderön har en kompis som heter Sara, men Elin märker hur hon allt mer glider ifrån Sara. Så handlar boken om den nye killen på ön, Kato. Kato som hyr en gammal husvagn (tillsammans med sin mamma) och tar hand om ägarens handikappade son, Edmund. Elin blir intresserad av Kato.

Betyg: +2 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Juli
Författare: Tania Kjeldset
Antal sidor: 221
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 9789129676655

Dagens fundering: Bästa boken

När människor frågar mig vilken bok som är den bästa boken som jag någonsin läst, så tycker jag att det är jättesvårt att svara. Jag kan inte säga bara en bästa bok. Jag kan inte ens säga bara tre bästa böcker eller fem. Det finns så många bästa böcker. Dessutom beror det ju på om man ska räkna med barnböcker eller inte. Inom en genre eller inte? Det beror på sammanhanget också! En bok kan vara den bästa som jag läst för att den fick mig att känna mig totalt i harmoni när jag läste den. En annan är den bästa boken för jag har aldrig varit så fångad av en bok. En tredje bok är den bästa för den ger mig så mycket att fundera över.

Vad tycker du om du får den frågan? Kan du säga att "det här är den bästa boken som jag någonsin läst"? hur tänker du?

Mörkersdottir firar 1 år med bokgåvor

Mörkersdottir förlag firar ett år idag. Detta gör de genom att ge bort böcker. Du kan gå in här och har du tur är du en av de som får en bok. De ger bort en bok per timme från kl. 14 till kl. 21. Så vad väntar du på?

Grattis Mörkersdottir! Hoppas ni får en bra ettårsdag!!!

söndag 11 september 2011

Man fastnar i boken Absorbera

Jag har läst del 1 av Sandra Gustafssons nya bok Absorbera som bara publiceras på nätet. Den publiceras som en följetong med en del varje vecka. Jag kommer definitivt att läsa vidare, för jag fastnade totalt! Frågan är nu bara: Hur, hur, hur ska jag kunna vänta varje vecka tills den nya delen publicerats?

Här kan du också läsa den nya romanen!

lördag 10 september 2011

Dagens fundering: Katastrofer och böcker

Som många andra kommer jag precis ihåg var jag befann mig när jag fick beskedet att det hänt något hemskt i USA. Ett flygplan hade kraschat in i World trade center och jag var på en skola efter jobbet för att träffa några för ett grupparbete. Det var vaktmästaren som meddelade oss vad som hänt och inte blev det så mycket gjort den dagen. En stark chock drabbade hela skolan! TV:n rullades fram och vi såg med fasa på nyhetssändningarna!

Böcker kan fylla en viktig funktion efter en sådan fruktansvärd händelse som t ex 9/11. Det kan ge chans till en bearbetning. Det kan hjälpa till att vi inte glömmer bort. Det kan starta viktiga diskussioner om det hela! Baksidan är, tycker jag, om man bara skriver boken för att tjäna pengar och inte för att man har något att säga. Det är ett sådant fruktansvärt utnyttjande. Hur ser du på att det skrivs böcker om en katastrof som inträffat?

Det finns många böcker kring 9/11 men jag har inte läst en enda. Vet inte heller om jag kommer att läsa någon. Har du läst någon?

B|Wahlströms 100 år

Jag har varit på B|Wahlströms 100 års fest. En fantastisk trevlig fest med hur god mat som helst. Jag träffade bland annat på Skrivarmamman och Poeckethexan där förrutom ett par författare samt personer från förlaget.

B|Wahlströms ligger mig varmt om hjärtat. Alla böcker med röda och gröna ryggar som förgyllde mina kvällar. Kitty, Mary Lou, Tre deckare, för att nämna några. Jag blir alldeles varm i hjärtat bara jag tänker på det. Vi hade ju ingen bokhandel i den by som jag bodde i, så det betydde mycket för mig när B|Wahlströms böcker kom hem i brevlådan. Nog för att jag lånade mycket böcker på biblioteket. Men de här böckerna var ju mina alldeles egna!!! Jag har kvar varenda en av mina röda och gröna böcker. De står i en egen hylla i källaren och skänker glädje.

Här är en film för alla er bokälskare:



Grattis B|Wahlströms! Jag hoppas på 100 år till med er utgivning!!!

Klafs, Klafs! Vad är det? av Linda Fridh & Pernilla Lonhage

En trevlig och rolig pekbok är Klafs, Klafs! Vad är det? För det första öppnar man inte boken sidledes utan man öppnar åt andra hållet, man vänder upp varje sida. Först får man se en del av djuret och sedan nästa uppslag så får man se vilket djur det var. T ex så står det Stamp, stamp! Vad är det? på första uppslaget och när man gissar klart och vänder upp får man se en Zebra. Det är söta bilder, vilket jag uppskattar. Det är stor text, vilket också är ett plus. Den här ska jag läsa, läsa och läsa med brorsans lilla tjej!

-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Klafs Klafs Vad är det?
Författare: Linda Fridh & Pernilla Lonhage
Antal sidor: 14
Förlag: B|Walhströms
ISBN: 978-91-32-16020-2

Prövar lyckan

Jag är med och tävlar om boken Cookies hos Boklusen. Om du också gillar att baka och vill ha boken, så var med och tävla du med!

Fredagsbaket

Den här gången bakade jag och tjejerna Snurrkakor ur boken Barnens första kokbok av Annabel Karmel.

Det var 6-åringens klassmaskot Trulle som valde receptet. Jag hade egentligen tänkt baka en annan sak, men när Trulle nu fått komma på besök så måste ju han få välja!!!


Kakorna blev i alla fall grymt goda. Vi hade en strykande åtgång på dem här hemma!!!

fredag 9 september 2011

Speltips: Set

Det här spelet går ut på att samla set av 3 kort. Man kollar på antal, färg, form och fyllnad av formen. Antingen delar alla tre korten någon egenskap eller så skiljer de sig helt åt.

Det är ett kul spel, där man verkligen får tänka till. Flera gånger har jag tagit upp ett set bara för att upptäcka att det blev fel i alla fall eftersom två av korten är lika men inte det tredje när antingen alla tre ska vara olika (eller lika). Enkla regler, men roligt klurigt!

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Namn: Set - The family game

Konstruktör: Marsha J. Falco
Antal spelare: från 1 spelare
Ålder: från ca 6 år
Speltid: 30 min

Tillverkare: Nordic games
Publiceringsår: 1988
Kategori: Familjespel, Strategi, Kortspel

Anders de la Mottes Releasepartyt av Buzz med bästa utsikten

Jag var på Anders de la Mottes realseparty för boken Buzz. Vi var längst upp i Hitechbuilding och vilken utsikt det var. Jag skulle inte ha något emot ha den som utsikt när jag jobbar! de valde att ha releasepartyt där eftersom den byggnaden finns med i boken. det tyckte jag var en rolig touch på det hela.


Anders de la Motte sa naturligtvis ett par ord om boken. Sedan följde jag med Lavina fram och pratade med honom. Och jodå, han var så trevlig så! Hela kvällen ledde i alla fall till att jag nu är jättesugen att läsa boken Buzz. Jag har ju inte heller läst Geim, den första boken som blivit så lovprisad. Som tur är fanns den med i Goodiebagen! Så nu måste här läsas!!!

Jag hade en mycket trevlig kväll. Jag träffade först på Lina Forss och sedan Lavina och hennes pojkvän. Efter det så pratade jag en stund med Varg Gyllander (som bland annat skrivit Bara de betydelsefulla dör). Varg berättade bland annat att deckarförfattarna ska träffas på bokmässans lördagskväll och ha trevligt tillsammans. Det tyckte jag lät roligt! Det måste vara skönt att få träffa sina kollegor så. Jag undrar om de pratar jobb eller bara nöjen. Hm... får fråga Varg nästa gång jag träffar på honom. Dessutom fick jag också träffa mannen som bland annat gjort Varg Gyllanders bokomslag.

När jag var på väg att gå fick jag sällskap med två trevliga tjejer (Amanda & Naomi) i hissen ner. Det blev så att vi slog följe till Hilton (där releasefesten fortsatte) och vi satt och pratade där och hade det bra!

onsdag 7 september 2011

Jakten på WondLa av Tony DiTerlizzi

Redan framsidan lockade mig och efter att ha läst ett par sidor var jag fast. Det är en spännande bok om en annorlunda värld. Det är lätt att tycka om Eva Nior och hon känns verklig. Det här är en sådan bok som jag tror man tycker lika mycket om som tjej och som kille. Det är så spännande att läsa om allt Eva Nior upptäcker. Eftersom det som hon lärt sig om växter och djur inte alls stämmer, så upptäcker hon en helt ny värld och som läsare är man med och upptäcker dessa nya varelser och växter med henne. Jag tror den här boken är utmärkt som högläsningsbok. En underbar upplevelse att dela med sitt barn eller om man är lärare: att dela med sin klass.

Jag gillar också hur varje kapitel börjar med en bild som sträcker sig över ett helt uppslag och med bara lite text. Det är härliga illustrationer!

Så finns det en annan kul idé. På WondLa.com finns det en interaktiv karta som man ska kunna komma åt om man har boken, installerar ett program samt har en webbkamera.

Jakten på WondLa handlar om 12-åriga Eva Nio som aldrig träffat någon annan människa. Hon har växt uppi en Fristad under jord med robotmamman Modr. Nu när en fiende är ute efter henne tvingas hon upp till världen ovanför. En värld som hon aldrig har besökt, men som roboten har försökt förbereda henne för. Det är bara det att världen inte ser ut som de trodde. Växter och djur är annorlunda. Eva Nio har hittat en bild där det står Wondla med en bild av en flicka, en människa och en robot. Hon bestämmer sig för att hitta WondLa.

Tony DiTerlizzi som har skrivit boken har även skrivit Spiderwick-serien.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Jakten på WondLa
Författare: Tony DiTerlizzi
Serie: Del 1 av 3
Antal sidor: 480
Förlag: B|Walhströms
ISBN: 9789132159398

Låtsasläser

6-åringen läser ju nu. Hon läser bilderböcker med ett par meningar per sida och hon läser förvånansvärt bra! En dag när 6-åringen satt och läste sin bok märkte jag att 3-åringen tog upp en bok. Hon drog sitt lilla finger under orden från vänster till höger. Sedan hittade hon på vad som stod. Men ibland stannade hon upp tittade på mig och frågade. "Vad står det där? Jag kan inte. "När jag svarade vad det stod, så sa hon det ordet och fortsatte sin låtsasläsning. Det var så kul att se. Hon älskar ju sin storasyster. Det är hennes stora idol. Så det storasyster gör, vill lillasyster också göra! Och mamma?... ja, hon älskar att se sina barn läsa!

tisdag 6 september 2011

Dagens fundering: Får det se ut hur som helst?

Jag är en sådan som spanar in andra människors bokhyllor och tittar på hur man ordnat sina böcker. Det är intressant och säger en hel del om personen. En del människor har pedantiskt ordnade bokhyllor där böckerna är ordnade från A-Ö och en del har sorterat böckerna efter färg. En del har bara några böcker i sin bokhylla, men däremot en massa andra föremål och andra har proppat med böcker i bokhyllan - både på längden och bredden. Men en sak som jag har svårt för det är när man proppat in böcker på ett sådant sätt som gör att böckerna far illa. Då gör det fysiskt ont i mig!

Bryr du dig om hur det ser ut i andras bokhyllor? Finns det något som du inte klarar av att se eller som du inte gillar?

måndag 5 september 2011

Konstverk med böcker

Ni vet Giuseppe Arcimboldo, som gjort konsteverket som ser ut som en manshuvud men som är uppbyggd av frukter. Han har även gjort ett konstverk som heter The libarian, som är en man gjord av böcker. Härligt konsterk eller hur?

Hoppas av Åsa Anderberg Strollo

Åsa Anderberg Strollo är fantastiskt bra på att skriva om tjejer som har det svårt och den här gången om hemlösa tjejer. Det är inte en bok att vila i utan det är en bok som skriker till i själen. Och det med all rättighet. Det ska göra ont, för då pratar man om det. Och om det är något som behöver debatteras och göras något åt så är det detta.

Hoppas handlar om 17-åriga Jonna som får nog och åker till Stockholm några dagar före jul. Hon tror att det ska vara lätt att få jobb, men det visar sig att det är det inte. Hon har inget jobb och ingenstans att bo, men åka hem kan hon inte förmå sig till. Hemma kommer ju allt att bli som förrut. Jonna träffar Alex och Elina som är hemlösa.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Hoppas
Författare: Åsa Anderberg Strollo
Antal sidor: 256
Förlag: Gilla böcker
ISBN: 9789186634148

söndag 4 september 2011

En nyckel, en gåta och fyra brev av Rebecca Stead

En nyckel, en gåta och fyra brev handlar om många av de saker som barn är med om, från att skapa nya vänskapsband, svårigheter att veta hur man ska bete sig till att bli kär. Men det är också en spännande historia. Det är en bok som man rycks med av och som är en fullkomlig fröjd att läsa. Så vad väntar du på? Köp! Läs! Ge bort!

Boken utspelar sig i slutet av 70-talet i New York. Det handlar om 12-åriga Miranda som förlorar sin bäste vän Sal, när han blir slagen i magen av en kille, Lägenhetsnyckeln, som Mirandas mamma gömt, blir stulen och Miranda får mystiska meddelanden/brev. Ett som säger att brevskrivaren kommer att rädda Mirandas väns liv och sitt eget. I ett annat står det kryptiska noteringar som visar sig vara förutsägelser av vad som kommer att hända. Brevskrivaren ber också Miranda att skriva ett brev om det som händer henne och att hon ger brevet till brevskrivaren. Miranda förstår inget först men allteftersom historien framskrider blir allting klart.

Boken passar nog för åldern 9 år och uppåt.

-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: En nyckel, en gåta och fyra brev
Författare: Rebecca Stead
Orginalets titel: When You Reach Me
Antal sidor: 196
Förlag: B|Wahlströms
ISBN: 978-91-32-15887-2

Intervju med Cecilia Helle

Jag har haft förmånen att få intervjua Cecilia lite kring debuten av boken Glysas öga. Så först vill jag tacka Cecilia för att hon ställde upp och var så trevlig och svarade på mina frågor under den hektiska dagen då hennes bok hade releasefest. Tack!

Jag undrade hur det kom sig att hon skrev boken och Cecilia svarade att den kom som en idé när hon haft det tufft i sitt liv med skilsmässa och varit tvungen att sälja huset och dessutom förlorade jobbet. Jag undrade om det inte var svårt att skriva en så mörk historia. Då skrattade Cecilia till och sa att människor som hon känner skulle aldrig ha trott att det var just den här historien som hon skrev eftersom hon är en sådan glad person. De hade nog väntat sig att hon skulle skriva glada berättelser eller kanske kåserier, vilket hon också gjort. Men nu kom den här historien till henne som den var. Och då var det bara att skriva.

Vi kom även in på att Cecilia ju är journalist och jag undrade om det var svårt att skriva en roman eftersom man skriver på ett annat sätt som jornalist. Cecilia sa att det var oerhört svårt. Det gick inte. Hon fick börja om från början. Hon studerade vid Skrivakademin i två år. Den här boken har tagit 6 år att skriva och Cecilia hoppas att det ska gå lättare att skriva nästa bok. Hon säger med ett skratt att läsarna orkar ju inte vänta 6 år för att läsa om fortsättningen för Sanna.

Vi pratade också om att huvudpersonen är journalist precis som hon själv och Cecilia säger att det är ju mycket lättare att skriva om en värld som man kan och vet om än att skriva om en arbetsplats som man inte har en aning om. Det är tryggare med det kända och om man skriver om något okänt måste man ju göra massor med research.