söndag 4 september 2011

Intervju med Cecilia Helle

Jag har haft förmånen att få intervjua Cecilia lite kring debuten av boken Glysas öga. Så först vill jag tacka Cecilia för att hon ställde upp och var så trevlig och svarade på mina frågor under den hektiska dagen då hennes bok hade releasefest. Tack!

Jag undrade hur det kom sig att hon skrev boken och Cecilia svarade att den kom som en idé när hon haft det tufft i sitt liv med skilsmässa och varit tvungen att sälja huset och dessutom förlorade jobbet. Jag undrade om det inte var svårt att skriva en så mörk historia. Då skrattade Cecilia till och sa att människor som hon känner skulle aldrig ha trott att det var just den här historien som hon skrev eftersom hon är en sådan glad person. De hade nog väntat sig att hon skulle skriva glada berättelser eller kanske kåserier, vilket hon också gjort. Men nu kom den här historien till henne som den var. Och då var det bara att skriva.

Vi kom även in på att Cecilia ju är journalist och jag undrade om det var svårt att skriva en roman eftersom man skriver på ett annat sätt som jornalist. Cecilia sa att det var oerhört svårt. Det gick inte. Hon fick börja om från början. Hon studerade vid Skrivakademin i två år. Den här boken har tagit 6 år att skriva och Cecilia hoppas att det ska gå lättare att skriva nästa bok. Hon säger med ett skratt att läsarna orkar ju inte vänta 6 år för att läsa om fortsättningen för Sanna.

Vi pratade också om att huvudpersonen är journalist precis som hon själv och Cecilia säger att det är ju mycket lättare att skriva om en värld som man kan och vet om än att skriva om en arbetsplats som man inte har en aning om. Det är tryggare med det kända och om man skriver om något okänt måste man ju göra massor med research.

3 kommentarer:

Millas Hälsoblogg sa...

Vad kul att få intervjua
Skulle oxå vilja kunna skriva en bok någon gång.

Evalinn sa...

Tack för en bra intervju! Gillar också nya "looken" här!

Boktokig Eva Boström sa...

Vad kul att ni tyckte om ni intervju!