lördag 10 september 2011

Dagens fundering: Katastrofer och böcker

Som många andra kommer jag precis ihåg var jag befann mig när jag fick beskedet att det hänt något hemskt i USA. Ett flygplan hade kraschat in i World trade center och jag var på en skola efter jobbet för att träffa några för ett grupparbete. Det var vaktmästaren som meddelade oss vad som hänt och inte blev det så mycket gjort den dagen. En stark chock drabbade hela skolan! TV:n rullades fram och vi såg med fasa på nyhetssändningarna!

Böcker kan fylla en viktig funktion efter en sådan fruktansvärd händelse som t ex 9/11. Det kan ge chans till en bearbetning. Det kan hjälpa till att vi inte glömmer bort. Det kan starta viktiga diskussioner om det hela! Baksidan är, tycker jag, om man bara skriver boken för att tjäna pengar och inte för att man har något att säga. Det är ett sådant fruktansvärt utnyttjande. Hur ser du på att det skrivs böcker om en katastrof som inträffat?

Det finns många böcker kring 9/11 men jag har inte läst en enda. Vet inte heller om jag kommer att läsa någon. Har du läst någon?

2 kommentarer:

Cissi sa...

Jag har faktist läst två stycken. Dels Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer om elvaårige Oscar vars far dör i ett av tornen 11/9 och 102 minuter av Jim Dwyer och Kevin Flynn som beskriver det hela dokumentärt.

Boktokig Eva Boström sa...

Cissi: Då har ju jag också läst en! Ooops! Tänkte inte på det! (Jag har läst Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer)