måndag 12 september 2011

Dagens fundering: Bästa boken

När människor frågar mig vilken bok som är den bästa boken som jag någonsin läst, så tycker jag att det är jättesvårt att svara. Jag kan inte säga bara en bästa bok. Jag kan inte ens säga bara tre bästa böcker eller fem. Det finns så många bästa böcker. Dessutom beror det ju på om man ska räkna med barnböcker eller inte. Inom en genre eller inte? Det beror på sammanhanget också! En bok kan vara den bästa som jag läst för att den fick mig att känna mig totalt i harmoni när jag läste den. En annan är den bästa boken för jag har aldrig varit så fångad av en bok. En tredje bok är den bästa för den ger mig så mycket att fundera över.

Vad tycker du om du får den frågan? Kan du säga att "det här är den bästa boken som jag någonsin läst"? hur tänker du?

7 kommentarer:

Boklusen sa...

Jag kan inte säga vilken den bästa boken är. Jag kan nämna några som jag tyckt väldigt mycket om. Men lika gärna kan minnet svika mig just då och jag missar några andra som jag tyckt precis lika mycket om.

Konstig fråga egentligen... Det finns ju så många bra böcker!

Boktokig Eva Boström sa...

Boklusen: och ändå har jag fått denna fråga flera gånger bara i år!

Åsa sa...

Det är verkligen för stort och för beroende av omständigheterna! Det går knappast att jämföra den bästa boken från min ungdom med det jag gillar nu, men minnet av kärleken till just den boken kan få den att placera sig högt ändå. Någon slags all time high skapar jag mig nog med just minnet av känslan men skulle omöjligt kunna lista ens en topp 5. :)

Syster Värst sa...

Jag håller med om att det är en jättesvår fråga. Man kanske kan svara på vilken bok som fångade en mest under det senaste halvåret, men annars är det som Bea skriver att man inte värderar böcker likadant nu som när man var yngre.
En del av de böcker jag läser nu hade jag tyckt varit supertrista när jag var 18-20, men man får ju mer erfarenhet och intresserar sig för andra ämnen efter hand och det måste väl ändå vara positivt för den egna utvecklingen! :-)

klok som en bok sa...

Det är ju en helt omöjlig fråga att svara på!

Boklusen sa...

Det kanske är folk som vet att du läser mycket böcker, då kan de fråga dig om den bästa och så slipper de läsa resten;).

Boktokig Eva Boström sa...

Skönt att höra att det är fler än jag som tycker det är en svår fråga! :)

Boklusen: Det är nog så! Det låter ju väldigt praktsikt!