torsdag 15 september 2011

Agatha Christies födelsedag

Visste ni att det är Agatha Christies födelsedag idag? Hon räknas ju som kriminalromanernas drottning och har haft stor betydelse för genren. Hennes böcker är ständigt aktuella. Poirot och miss Marple är ju hennes populära figurer och det har ju gått TV-serier om dessa. Jag är själv mer förtjust i miss Marple. Jag tycker det är så härligt med denna gamla smarta kvinna, som löser alla dessa mysterier.

Det var Agatha Christie som fick mig att börja läsa deckare. Nu var det dock länge sedan som jag läste någon av hennes böcker. Säkert mer än 10 år sedan!Så det börjar vara dags att plocka upp dem igen och läsa! För jag har ju inte läst alla.

Mordet på Orientexpressen är en favorit. Både som bok och som film! 4.50 från Paddington gillar jag också. Det var inte så länge sedan den filmen (den gamla) gick på TV. Hennes filmer tycker jag om fast de är svartvita. Jag brukar inte se så många svartvita filmer. Men jag ser gärna hennes (och så naturligtvis Casablanca).

Har du läst någon av hennes böcker/sett filmerna? Vad tycker du om hennes böcker/filmer? Har du något speciellt förhållande till hennes böcker?

3 kommentarer:

Amy sa...

Det är nog säkert 10 år sen jag läste ngt från Agatha men jag vet att jag tyckte om hennes deckare, helst de med Poirot. Tycker han är så fyndig. :)

Syster Värst sa...

Samma här - den första deckare jag läste över huvud taget var "Cyankalium och champagne" av Agatha Christie. Jag gillar teveserien med Joan Hickson i rollen som miss Marple, respektive serien med David Suchet som Poirot bäst.
Jag läser nog om en eller ett par om året, dels som avkoppling och dels om man sett någon film, baserad på någon av böckerna och blir sugen på att läsa om den då.

Boktokig Eva Boström sa...

Amy: Jag blir nyfiken på om jag skulle tycka bättre om de med Poirot nu. det var ju länge, länge sedan jag läste en med honom.

Syster Värst: Jag gillar också Joan Hickson bäst!!! Blir så sugen på att göra som du, att klämma in någon bok av henne per år!