torsdag 20 juli 2023

Ringens makt: Dolt under ytan/ Ghost: Slå där det gör ont / Kampen om drakarna: Drak-tjuvarna

Tre tips på lättlästa böcker för mellanåldern/slukaråldern att läsa nu under sommarlovet.



Ringens makt: Dolt under ytan är första delen i en fantasyserie med inslag av nordisk mytologi. Iris vill åka till London med sin klass, men mamma har inte pengar. Så besöker Iris sin mamma på en utgrävning och hittar en ring, som hon gömmer. Men det är ingen vanlig ring. Den har en god förmåga, men en dålig också. Den förmågan är riktigt dålig.

Det är en riktigt spännande och läskig berättelse. Den slutade med värsta cliffhangern, så där att man bara måste läsa nästa del.

Den är på Helgas-nivå 4 vilket innebär att den kräver viss förförståelse och utvidgar ordförrådet.

Det finns ungefär en svartvit bild per kapitel. Kapitlen är ca 10-12 sidor långa. De kunde ha varit något kortare.




Ghost: Slå där det gör ont är fjärde delen om superhjälten Ghost. I denna står han inför en stor utmaning. Han behöver ge upp sin superhjälte-roll och bara bli Danny för att rädda sin pappa.

En perfekt bok för den som gillar action och superhjältar och som behöver en lite mer lättläst bok. Den är på Helgas-nivå 4 vilket innebär att den kräver viss förförståelse och utvidgar ordförrådet. Förutom att den är grymt spännande så skildrar författaren fint alla känslor som Danny slits mellan.

Kapitlen är korta, ca 4-5 sidor. Det finns en svartvit bild k varje kapitel.


Kampen om drakarna: Drak-tjuvarna handlar om hur prinsen Sami, som vill bli framträngde men som inte får det för sin mamma, och flickan Rana, som vaktar äggen, stjäl ett drakägg tillsammans. De måste träna sin drake och vinna drak-provet. Det är enda sättet för dem att få behålla draken. Men det finns ett problem: drakar kan bara bli tränade av en enda människa.

En fantasyberättelse att uppslukas av om man älskar att läsa om drakar. Författaren gör så att läsaren känner hur spännande det är att ta hand om den lilla draken, för att sedan träna den för att vara med i det stora Drakprovet. 

Det är en lättläst bok på Helgas-nivå 3 vilket innebär att den har ett vardagligt språk.

Det finns en färgbild per kapitel. Kapitlen är korta, ca 4-5 sidor.



Inga kommentarer: