måndag 17 juni 2019

Pärlsystern: CeCes berättelse av Lucinda Riley

Jag älskar Pärlsystern. Verkligen älskar. Den är trollbindande på ett helt ljuvligt sätt. Världen runt om suddas ut när jag läser och jag förflyttas med CeCe till Australien. Det är en fascinerande plats, vilket både nutidsberättelsen och dåridsberättelsen fångar. Vissa saker visste man om Australiens historia och andra saker kommer till. Och vilken spännande intrig sedan!

Pärlsystern är del fyra i serien De sju systrarna. Du kan läsa den, även om du inte läst de tidigare böckerna, eftersom det är en fristående serie. Men jag skulle varmt rekommendera att läsa alla fyra böckerna. Hursomhelst helst är Pärlsystern en favorit i år för mig. Jag tycker du ska läsa den i sommar!


Handling: Den konstnärliga CeCe har alltid känt sig som en utböling. Efter att systrarnas adoptivfar Pa Salt, som hans döttrar tillgivet kallar honom gått bort står hon ensam kvar utan sin ständiga skugga, systern Star. Hon hoppar av konstskolan, där hon ändå vantrivts, och med en känsla av att inte ha något att förlora går hon på första bästa plan till Thailand. På Krabis vackra stränder möter hon den mystiske Ace, en man till synes lika ensam som hon själv, men med mörka hemligheter ...

Etthundra år tidigare reser Kitty McBride, prästdotter från Edinburgh, till Australien som sällskapsdam. Väl på plats möts hon av upplevelser hon aldrig kunnat drömma om, inte minst i form av de två tvillingbröderna Drummond och Andrew McCrombie den ene vild och äventyrlig, den andre ambitiös arvtagare till ett framgångsrikt pärlfiskeföretag. CeCe inser när hon utforskar sin ledtråd, ett svartvitt fotografi, att även hon måste resa till Australien, och på den avlägsna och vilda kontinenten väcks för första gången en känsla av tillhörighet inom henne när hon utforskar aboriginernas historia och de dramatiska händelserna kring Kitty och familjen McCrombie. 

Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: 
Pärlsystern: CeCes berättelse
Originaltitel: The Pearl sister
Författare: Lucinda Riley
Serie: De sju systrarna del 4
Antal sidor: 597
Förlag: Bazar förlag
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789170285189
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

lördag 15 juni 2019

Breven från E av Pernilla Lindroos

Breven från E” är en berättelse man fastnar i. Den är gripande samtidigt som den är bitvis humoristisk. Det är en riktigt fin berättelse som letar sig in i läsarens hjärta. Jag skulle säga att det är perfekt bok att läsa i sommar i hängmattan eller i solstolen.

Handling: Tre kvinnor utmanas att hitta nya vägar i livet. En varm feelgood-roman om att våga älska igen.  Om vikten av att våga prata med andra för att läkas. Tänk att du tvingas umgås med två kvinnor som du inte känner att du har något gemensamt med. Det är vad som händer Amanda, Klara och Jenna. Tre åländska kvinnor som helst vill fortsätta att tiga om sitt förflutna när de en dag får varsitt brev från den nyligen avlidna väninnan E. Hon utmanar dem på ett sådant sätt att kvinnorna häpnar. Jonna, som praktiskt taget bor på krogen och varje helg vaknar upp i en ny säng, ska vara utan sex ett halvår. Amanda, vars dotter flyttat hemifrån och som varit singel och levt i celibat  i många år, ska börja dejta och den upptagna mamman och hustrun Klara ska ge sig själv tid att skriva en novell. Om vadå?  Dessutom ska kvinnorna stötta och peppa varandra. Det är som bäddat för dramatik. Hemligheter har en förmåga att bubbla upp till ytan. I synnerhet de hemligheter som man delar med andra.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Breven från E
Författare: Pernilla Lindroos
Antal sidor: 348
Förlag: Ordberoende förlag
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789188867063
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

fredag 14 juni 2019

Sommarvärdar


Det här är författarna som är sommarvärdar i år, som jag tänker lyssna på:

Juni:

25 Anders Hansen, överläkare i psykiatri, författare

26 Stina Wollter, konstnär, författare, programledare

29 Jonas Hassen Khemiri, författare, dramatiker

Juli

7 Jonas Gardell, författare, artist

Carina Bergfeldt, journalist, författare

18 Mats Strandberg, författare, journalist

Augusti

Agneta Pleijel, författare


Vem tänker du lyssna på?

onsdag 12 juni 2019

Egen programpunkt på bokmässan

På bokmässan ska jag och tre andra bokbloggare ha en egen programpunkt. Det ska bli jättekul! 

Den 29:e september kl 15.45 så ska vi prata om litteratur i sociala medier. 

Jag hoppas vi ses där!söndag 9 juni 2019

Spionkalas / spyparty

Dottern har haft en spionkalas idag.


När gästerna kom fick de olika uppdrag att utföra.

Första uppdraget var att fylla i ett Agentkort och fingeravtryck skulle tas.
Alla uppdragen fick de på papper i ett kuvert. Men för att kunna läsa var de tvungna att ha uv-lampa.
Uppdrag 2 var att klara sig genom laserstrålarna. Äldst dottern kom på att det passade bra att spela Mission impossible-musiken.Uppdrag 3: Identifiera olika saker i monsterslemmet.Uppdrag 4: Ta sig genom en bana utan att utlösa fällorna (ballongerna). Lite lurigt eftersom det blåste mycket och de fastknutna ballongerna under bordet bar helt oberäkneliga.


Uppdraget 5: Ta reda på vem förrädaren var bland dom genom att matcha ett fingeravtryck med detas fingeravtryckskort. (Äldsta dottern tog på sig skulden och alla jagade henne under skratt och skrik. Tills de föll ihop i en skrattande hög.)Uppdrag 6: Visa hur pricksäkra de var med vattenpistoler och skjuta så att de fyllde botten på en plastbehållare.
Uppdrag 7: Ta sig så ljudlöst som möjligt ta sig över stenhavet.
Uppdrag 8: Lista ut vilken av de tre föremålen som superspionen bytt ut mot en kopia. (Kopian hade ett liten hjärta gjort med uv-penna på sig)

Uppdrag 9: Med hjälp av chiffernyckeln lista ut koden till kassaskåpet.


Slutuppdraget: I kassaskåpet ligger ytterligare ett meddelande skrivet i kod. Listar man ut det med chiffret får man veta var skatten finns.


Till fika blev det tårta dekorerad á la spiontemat. Min dotter hade gjort tårtan. Det serverades även förstorings-glaskakor och mustasch-kakor.

Det fanns även godisdybamiter att tugga på.Gästerna roade sig också med mustascher som fanns utsatta på bordet.

lördag 8 juni 2019

Ett annat jag av Petter Lidbeck, Carin Gerhardsen

Två stora författare har slagit sig ihop och skrivit denna spännande och intresseväckande berättelse. Det är korta kapitel, som fångar läsaren och det är högaktuella ämnen. Detta är definitivt ett bra tidsfördriv på sommarlovet.

Handling: I en explosion i centrala Stockholm dör en trettonårig flicka. Hennes vänner, Amanda och Rasmus, klarar sig av en ren slump. Ändå är faran långt ifrån över. För det man först tror var ett terrorattentat visar sig snart vara del av en djävulsk plan. Och för Amanda har helvetet bara börjat.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Ett annat jag
Författare: Petter Lidbeck, Carin Gerhardsen
Serie: Projekt Gemini
Antal sidor: 178
Förlag: Rabén & Sjögren 
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789129714227
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

måndag 3 juni 2019

Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter

Att läsa ”Tusen stjärnors ö” är som att läsa en ny Astrid Lindgren bok, något jag aldrig trodde jag skulle få göra. Den har den där kombination av djupt mörker och ljus. Den låter döden få ta plats bredvid livet. Det är ett virvlande äventyr, som håller en klistrad vid boksidorna. En magi som får ögonen att skimra. Men ändå ingen kopia, utan något helt eget. 

Jag längtar så efter att få läsa boken för mina nya fyror i höst. Men först ska jag läsa den i sommar för dottern. Vilket underbart sommar-äventyr vi kommer att ha. Och om jag får önska något, så är det att Sveriges Radio gör den till nästa års sommarteater.

Det här är en glimrande pärla bland barnböckerna för 9-12 åringar.


Handling: Hur överlever man när någon man älskar dör? Genom 11-åriga Tigris ögon får vi inte bara se sorgen på nära håll utan också hitta vägar till att gå vidare – med hjälp av fantasi och en gnutta magi. Tusen stjärnors ö är en äventyrsberättelse som träffar rakt i hjärtat.Tigris och hennes pappa har levt ensamma i nästan alla år. Och pappan saknar Tigris mamma så mycket att han inte kan fungera utan henne. De har precis flyttat till en mindre lägenhet när Tigris upptäcker en märklig låda med mammas namn i flyttröran. En magisk låda? Tigris kryper ner i den och somnar ... och vaknar upp i en helt annan värld! Tusen stjärnors ö liknar inget hon sett förut. Där finns Ariann med sina sånger, där finns stjärnstenarna och Leo med sina molnfår. Och det bästa av allt – där finns spår av Tigris mamma! Men på ön finns också Skuggan som har börjat släcka alla de stjärnor som ger ön liv, och där finns den livsfarliga Förstenade skogen, dit Tigris mamma gått och sedan försvunnit.

Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Tusen stjärnors ö
Författare: Emma Karinsdotter
Antal sidor: 269
Förlag: Bonnier Carlsen 
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789178033348
Finns t ex hos: AdlibrisBokus

söndag 2 juni 2019

Det bästa som hänt mig av Johanna Schreiber

Jag läste ”Det bästa som hänt mig” i flyget på väg till Portugal på semester. Jag ömsom grät och ömsom skrattade. Det är en jättefin gripande berättelse om att det ofta inte blir som man tänkt sig att bli mamma. En berättelse som jag tror många kan känna igen sig i. I alla fall gjorde jag det. Men det är också en berättelse om sociala medier och svårigheten att våga visa hur verkligheten är.

Johanna skriver stilsäkert och med precision. Det är en sjujäkla bra bok. Hade jag fått bestämma så hade man haft boken, eller utdrag av boken, på föräldrakurser när man är gravid och på återträffarna efter förlossningen. Det är en bok som startar de viktigaste diskussionerna. Då kan träffarna göra skillnad på riktigt och man slipper gå hem och känns sig misslyckad. 


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Det bästa som hänt mig
Författare: Johanna Schreiber
Antal sidor: 225
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789137153896
Finns t ex hos: AdlibrisBokus

måndag 27 maj 2019

Alla ska sova av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist

Astrid Lindgrens vaggvisa är underbart illustrerad i ”Alla ska sova”. Illustrationerns har fångat det Astrid Lindska i både färg och form. Bilderna andas lugn och ro. Perfekt att läsa för det lilla barnet som ska sova. Faktum är att jag känner hur jag själv kommer till ro av att läsa den. Den är ljuvlig!


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Alla ska sova
Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Marit Törngren
Antal sidor: 32
Förlag: raben&sjögren
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789129712827
Finns t ex hos: AdlibrisBokuscdon
cdon

söndag 26 maj 2019

22 samma gåtor om uppfinningar

Jag tänkte bara bläddra lite i denna medan jag fikade. Det slutade med att jag läste hela från pärm till pärm. Otroligt intressant! Läsaren får till exempel veta varför radium gör sig bäst på klockor, vad Benjamin Franklin uppfann när han stoppade något i en ballong eller varför trapporna vridna moturs. 

22 sanna gåtor om uppfinningar” är skriven så intresseväckande genom att sen först berättar om uppfinningen och sedan ställer en fråga. På nästa sida får man veta svaret. 

Vilken toppenbok för 9-12-åringar!


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: 22 sanna gåtor om uppfinningar
Författare: Bengt Fredriksson, Andreas Palmaer
Illustratör: Elin Jonsson
Serie: #
Antal sidor: 96
Förlag: Alfabeta bokförlag 
Utgivningsår: 2019
ISBN:
Finns t ex hos: 
AdlibrisBokus
cdon

Manhattan Love av Anna Portner

När jag började läsa ”Manhattan Love” klassade jag den först i mitt huvud som en härlig Romance-bok, eftersom det handlar om en stark kvinna, Camilla, mitt i en lysande karriär. Hon faller för den grymt attraktive nya chefen. 

Men sen tar boken några vändningar som får mig att tänka att det är nog mer en feelgood-bok. Fast det spelar mindre roll. Det som spelar mer roll är att jag fastnade i berättelsen direkt. Jag blev faktiskt riktigt snopen när jag märkte att jag läst sista sidan. Det gick ju så fort och jag var så inne i berättelsen. Det är tur att nästa del, Tokyo calling, redan finns ute.

Vad var det då som jag gillade? Jo, att den var lätt att komma in i. Att Camillas syster skickar henne små tänkvärda citat varje dag. Vilken inspirerande idé! Att författaren i bokens enkelhet tar upp viktiga ämnen. Camilla och hennes systers fina kärlek. 

Manhattan Love” var en riktigt underhållande bekantskap och naturligtvis måste jag bara läsa nästa del. Kanske redan ikväll! 


Betyg: +3 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Manhattan Love

Författare: Anna Portner
Serie: Systrarna Niva #1
Förlag: Bonnier Bookery
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789188835857
Finns t ex hos: AdlibrisBokus

lördag 25 maj 2019

Sommaren med Ava av Anna Lönnqvist

Ifall man vill ha med sig en mysig feelgoodpärla med mycket kärlek till stranden, så är det Sommaren med Ava man ska plocka med sig. Anna Lönnqvist är en mästare på att skriva om kärlek och sex, så det känns i kroppen. Det gör att jag tänker tillbaka på boken med ett leende. Vilken fin historia!

Handling: Det sista Ava vill när hon kommer hem efter en tid utomlands är att åka upp till lilla Sunnanby, i de djupaste skogarna i norr. Den pittoreska byn där hon tillbringade sina barndomssomrar fläckas nu av minnen som hon helst vill undvika att tänka på. Men ödet vill annorlunda, och utan att hon själv riktigt förstår hur det går till så jobbar hon snart på det som förut var hennes mormors gamla café. 

Axel är Sunnanbys mest attraktiva singel, men det enda i livet som betyder något för honom är dottern Ellen. Efter att ha blivit djupt sviken flera gånger har Axel ingen önskan om att inleda någon ny relation. 

Cornelia äger numera Café Sunnanby, men har inte satt sin fot där sedan en fruktansvärd händelse som hela Sunnanby fortfarande skvallrar om. När caféet hotas av nedläggning tvingas hon dock dit, och det blir upptakten till en sommar som varken hon, Ava eller Axel någonsin kommer att glömma.


Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Sommaren med Ava
Författare: Anna Lönnqvist
Antal sidor: 394
Förlag: Louise Bäckelin förlag 
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789177990826
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Skuggan av Helen Ekeroth

Jag är helt till mig. Jag har läst en fantastisk första del i en ny triologi. Den är så bra att jag vet inte hur jag ska kunna vänta på nästa bok.

Boken heter Skuggan och den är tänkt för åldern 9-12 år, men passar definitivt äldre barn än så. Den handlar om tolvåriga Nuwa som börjar på kejsarens drakberidarskola för att lära sig att tämja drakar med hjälp av magi och silverklockor. Hon är där för att ta reda på varför hennes mamma (som nu är död) slutade på skolan. Helt plötsligt är hon indragen i en hemlig motståndsrörelse. 

Det är spännande story. En sådan som är helt oemotståndlig. Jag menar, hallå, det handlar om en drakryttaskola. Det är spännande i sig, men författaren har förvaltat idén på ett bra sätt och lagt till andra spänningsmoment som är väl utförda.

Så måste vi prata om miljöerna. De är fantastiska. Jag älskar att de är Asien-inspirerade. Det var inget jag hade väntat mig, men när jag funderade så insåg jag att det passar så självklart bra. Att författaren använder dessa miljöer gör att boken står ut och blir speciell, eftersom det inte är många barnböcker som har sådana miljöer.

Skuggan är en sådan där bok som jag bara måste sätta i händerna på och tipsa så många som jag bara kan. Den här får man bara inte missa!


Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Skuggan
Författare: Helen Ekeroth
Serie: Drakberidaren bok 1
Antal sidor: 362
Förlag: Rabén&sjögren
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789129707069
Finns t ex hos: AdlibrisBokus