lördag 11 september 2021

Je m’apelle Agneta av Emma Hamberg

Jag skrattade både tyst inombords och högt åt denna underhållande och befriande roman. Jag älskade  detaljerna, som till exempel statyn vid badkaret (ni som läst den vet vad jag menar) och Bonnibelles presenter, men även hur Agneta frigör sig allt mer. Jag njöt också av alla goda ostar, vin och annat gott som drar genom berättelsen, fast hungrig blev jag allt. Det är i sanning en berättelse som fyller själen med värme.

Du som gillar att lyssna på böcker kan jag varmt rekommendera att göra lyssna på denna. Författaren läser upp den själv och gör det med bravur. 

Boken är nominerad till Årets bok 2021.

”Agneta är fyrtionio år och har bleknat in i tapeten. De utflugna barnen hör bara av sig när de vill att hon ska swisha pengar, och arbetskamraterna har absolut noll intresse för henne. Agnetas man Magnus, fågelskådare och frisksportare, anser att ”din kropp är ditt tempel” och att templet inte ska besudlas med till exempel rödvin eller aprikosmarmelad. Lyckligtvis finns ett utrymme bakom frysen i källaren där Agneta kan ha sin marmelad. Att ligga i sängen, dricka vin i smyg och se på tv-serier där folk renoverar franska gårdar är hennes enda, hemliga njutning. Men när Agneta får syn på en radannons i tidningen vaknar något inom henne. Äldre pojke behöva hjälp. Nu. Laga mat. Städning jättestor hus. Mycket viktig – varje fredagar 17.00 sitt på bar. Måste prata svenskan! Pojken bor Saint Carelle, Provence, Frankrike. Svar till bar-fabien@gmail.com Några dagar senare står Agneta till sin egen och alla andras förvåning på ett ödsligt torg i en liten by i Provence. Där ingenting är som i annonsen. Äventyret kan sannerligen börja.”

tisdag 7 september 2021

De kapabla av Klas Ekman

Herregud vilken berättelse. Humorn är nattsvart och historien är oförutsägbar. Berättelsen är så mörk att man får ångest och så uppslukande att man inte kan lägga ifrån sig den. Det tog ett par dagar för mig att hämta mig, eller rättare sagt en vecka eller två. Eller om jag ska vara riktigt ärlig så har boken inte släppt sitt grepp om mig än. Det gör det lätt att förstå varför den är nominerad till Årets bok. Sommaren på Nornö av Jennifer Anglade Dahlberg

Huvudpersonernas öden intresserar i denna feelgoodroman. Man blir engagerad i hur den unga Zoe upplever utanförskap och frågor som: Vad är ens identitet? Hur mycket betyder ens ursprung? Det skapar också tankar om hur olika vägar ens liv kan ta på grund av tillfälligheter.

Miljöbeskrivningarna är härligt levande och gör att man vill bara åka ut i skärgården. Det är en bra bok att ta till när längtan efter sommaren blir för stor, när höstmörkret faller på. I alla fall kommer jag att återvända till Nornö och njuta lite till.


söndag 5 september 2021

Sommar i York av Lucy Diamond

Jag brukar älska att läsa Lucy Diamond böcker, men den här gången blev det inte så. Allt var mitt eget fel. Jag kunde inte komma över en sak som hände i boken, vilket är helt urfånigt. Eftersom jag inte kunde släppa det så fick jag till sist bara acceptera att jag inte blev förälskad i berättelsen.

Även om förälskelsen uteblev, så är det inte en dålig bok. Det är en tänkvärd historia med personer som känns verkliga. Kanske för att de får uppleva livets komplikationer.

Det kan ta en stund att komma in i berättelsen på grund av att det är många personer att hålla reda på, men sedan lossnar det. Alla saker som händer (och det är en hel del) gör att man måste läsa vidare.

Det är en feelgoodroman som väcker känslor, av alla de slag. Jag märker att jag har svårt att släppa den, för jag funderar fortfarande på den.lördag 4 september 2021

Tusen månar av Sebastian Barry

Människans värsta och bästa sidor kommer fram i denna vackert berättade historia. 

Berättaren är unga Winona (som egentligen heter Ojunjintka) från Lakota-stammen. Hon har växt upp hos soldaterna Thomas McNulty och John Cole på deras gård. De har gett henne en utbildning och behandlar henne som deras egen dotter.

Vid den här tiden (1870-talet) kan man som amerikansk ursprungsbefolkning bli ihjälslagen för minsta fel. Som Winona själv säger: ”Kanske glodde någon förlupen bonddräng på en och såg den mörka hyn och det svarta håret och tyckte sig ha rätt att slå en och sparka på en. Ingen skulle hindra honom. Inte ens sheriffen. Det var inget brott att slå en indian, inte alls.”. Winona är med om något som får henne att förstå att hon måste ta kontroll av sin tillvaro.

Det är en hjärtskärande berättelse, men inte bara. Det finns hjärtevärmande passager, till exempel Winonas varma och vidsynta beskrivning av kärleken mellan John och Thomas samt deras kärlek till henne.

Tusen månar är en fristående fortsättning på Dagar utan slut.

torsdag 2 september 2021

Vingården för vilda drömmar av Caroline Säfstrand

Det går inte undgå att bli sugen på att besöka en skånsk vingård när man läser boken. Miljöerna är med andra ord helt underbara och väl beskrivna. Men hur fantastisk vingården än ser ut, så skulle den inte vara något utan de härliga personer som bor där. Som tur är så finns det personer i boken som ger vingårdens dess själ.

Men det är inte bara mysigt läsning. Som vanligt lyckas författaren på ett bra sätt väva in svärta i sin berättelse. Det handlar om förlamande sorg och att hitta sig själv i den.fredag 27 augusti 2021

Ett rent samvete av Ann Liljeroth

Städerskan Danuta är en karaktär som jag verkligen älskar att läsa om. Ann Liljeroth har lyckats så bra med att få henne att komma till liv. Faktiskt så tänker jag att jag skulle vilja ha henne i mitt liv. 

Författaren lyckas också lyfta en roll i samhället som sällan får synas på ett positivt sätt i litteraturen. Jag har funderat mycket över arbetarlitteratur när jag läst böckerna. Det här känns som ett modernt sätt att tillföra något i den genren. 

När man läst boken så märker man att det är mycket som vävs samman i berättelsen. Relationsproblem, kommunikationsproblem, vänskap och göra upp med det förflutna. Men jag kan konstatera att det funkar och att det är en berättelse som i slutändan andas vänlighet och värme.

Man kan inte heller låta bli att smittas av städiver när man läser boken. När jag läste första boken började jag städa garderoben och när jag läste den här boken blev det kylskåpet. Den inspirerar även till att använda miljövänliga städtekniker och medel vilket blir en positiv bonus. 

Jag vägrar släppa taget om Danuta, så jag vill ha en tredje bok om henne. Minst!lördag 21 augusti 2021

Satans sommar av Kim Faber och Janni Pedersen

Mina nya danska favorit-deckarförfattare har kommit ut med sin andra bok. Första boken i serien, Vinterland, gjorde att jag genast ville läsa mer och andra boken gör att jag vill läsa ännu mer.

För när det är så här välskrivet så är det en njutning att läsa. Författarna håller spänningen uppe samtidigt som karaktärerna och deras liv får ta plats. De gör så att man som läsare skapar en relation till huvudpersonerna och det lockar till att läsa vidare. När det gäller huvudpersonerna, har författarna skapat starka kvinnliga karaktärer som känns verkliga. Det är också något som gör att jag tycker om boken extra mycket. Jag ser med spänning fram emot nästa bok.
torsdag 19 augusti 2021

Hälsningar från den italienska olivlunden av Jo Thomas

Vilken urmysig berättelse! Jag älskar Italien, så den här boken passade mig som hand i handske. 

Berättelsen visar att man kan resa med en bok, för tack vare de fina miljöbeskrivningarna  känns det som att jag är där. Jag ser ut över olivlundarna och äter den goda maten. Jag är med när Ruthie ser gården för första gången. Gården som hon faktiskt köpt osedd. Jag ser till och med framför mig vad Ruthie planerar för gården.

Jo Thomas är skicklig på att dra in mig i handlingen och bli nyfiken på vilka förvecklingar det kommer bli och hur det kommer lösa sig. För Ruthie har inte bara köpt gården osedd. Den gamle mannen som sålde gården har gjort det utan sin familjs vetskap. 

Geten Daisy måste också nämnas. Jag älskade henne!

Berättelsen lämnar mig med ett ljus inombords oh ett leende på läpparna. 

lördag 14 augusti 2021

Sommaren jag sa ja till allt av Lindsey Roth Culli

Ingen sommar utan en riktigt mysig ungdomsbok. Då hittade jag denna. Vilken lycka! 

Det är en smårolig och varm berättelse om Rachel som går ut Highschool och som brukar säga nej till det mesta. Då får hon i sin ägo en självhjälpsbok som handlar om att säga ja till allt. Hon bestämmer sig för att pröva det, vilket leder till spännande situationer och erfarenheter.

För mig är den här precis allt jag önskade. Somrigt, glatt, en mix av vänskap och kärlek och lättläst. fredag 13 augusti 2021

Sommar i strandhuset av Veronica Henry

Det är så ljuvligt att läsa boken.

Jag kan se sanddynerna framför mig, känna brisen mot min hud. Jag känner doften från havet och ser det karaktärsfulla strandhuset framför mig. Lika glasklart dyker personerna upp en efter en. Robyn och hennes familj. 

Jag engagerar mig i deras liv. I bröllopsplanerna och Robyns vånda över den låda hon fick i 18-års present. Jag är med i de beslut som tas, de känslor som väcks och allt som händer.

Det är inte undra på att Veronica Henry är en av mina absoluta favoriter bland feelgoodförfattare.


torsdag 12 augusti 2021

Ett gäng tips för åldern 6-9 år

Ett gäng tips för 6-9 år

”Handbok för superhjältarna del 6: utan hopp” är actionfyllt läsnöje och bidrar till att fortsätta göra serien beroendeframkallande. Fantastiska bilder och ett format som gör lättillgängligt fängslande.

”Troll i järngruvan” är avslutande delen i fjärde serien om Jack. Det är helt klart en favoritserie eftersom den är välskriven och otroligt spännande. Jag rekommenderar att man introducerar från den första boken och sedan gör sig beredd med alla andra delar. För när man väl börjat läsa så kan man inte sluta.

”Vargis: Monstret på vinden” är en känsloväckande berättelse, som gör sig utmärkt som högläsningsbok. Libbys bonusmamma och bonusbror är fruktansvärt elaka med henne och pappan gör inget för att hjälpa. Men så hittar Libby Vargis som är en helt underbar karaktär. Han kommer att förändra hennes liv helt. 

”Värsta tjuven”: är den senaste delen i den populära deckarserien där Emil Wern och hans kompisar löser mysteriet med att värdefulla saker försvinner. Lättläst och spännande.

”Otur på en onsdag” är en småspännande och smårolig berättelse om Hugos mamma som har otur att ramla och hamna på sjukhus. Men tur i alla fall för Hugo ser att superstjärnan Nelly ligger i hennes rum. Men utanför stryker en mystisk typ omkring. Plötsligt ser Hugo och kompisen att Nelly sitter i rullstol och den mystiske mannen kör den. De drar snabbt slutsatsen att hon blir kidnappad.

”Flora och järnklockorna” föll jag stenhårt för. Vilken spännande steampunkberättelse. Den här skapar läslust. 

”Sommarskuggan och kalasbuset” : Det måste vara så kul för alla Sommarskuggan-älskare att få läsa den här berättelsen. Kan tänka mig att de tycker det är spännande att få möta sin favoritkaraktär i bokens värld.

”Kattspionerna på Rosengård”: Min dotter tyckte att första kapitlet gjorde henne mer intresserad att fortsätta läsa än någon annan bok gjort henne på länge. Det är roligt med en ny sorts deckarberättelse med katter som huvudpersoner.