måndag 30 mars 2020

En minecraft-zombies dagbok: Mitt liv som zombie

I boken kommer karaktärer i Minecraft till liv och det är hejdlöst roligt. Jag gillar verkligen idén med att berätta om den här världen ut en av zombiesarna i spelet. Det är kul och fångar även upp barn som inte läser så mycket.

Boken är på Hegas-nivå 3, vilket är lättlästa böcker med ett språk som ligger ganska nära talspråket.


Handling: Zombie är en ung zombie-kille i Minecraft-världen som bara försöker leva sitt liv. Men under en lektion i skolan ser fröken att Zombie skickar en lapp och till hans fasa läser hon den högt för klassen. Det hade kanske inte varit något problem om inte Zombie precis skrivit att han gillar Lilly Lik. Nu vet alla om Zombies hemlighet så nu gäller det att vara smart. Och aldrig mer gå till skolan.

Betyg: 4 av 5
Läsålder: från 9 år
Förlag: Hegas
ISBN: 9789178817061

Familjen av Cecilia Lidbeck

Det här är något nytt. Jag har aldrig läst en berättelse för barn som handlar om sektliv. Tänker nu: varför har ingen gjort det förut? 

Det är en intressant läsning. Cecilia målar skickligt upp livet som huvudpersonen Ella lever där på Gården. Ella får lära sig att alla de utanför Gården är förtappade och kommer att dö, eftersom de bara tänker på sig själva och förgiftar både jorden och sina kroppar. Det är intressant att läsa vad hon tänker kring allt och lära känna henne. Att få se hur hon har det och vad hon får lära sig. 

Det blir också mycket intressant när hennes trosvisshet får sig en törn när hon börjar träffa en pojke, som står utanför stängslet. Hon tänker att hon ska få honom att inse sanningen, men han väcker tankar hos henne. 

Summa summario är det en välskriven berättelse, som är riktigt intressant. Den väcker mycket tankar och frågor. Kan med fördel användas som högläsningsbok i åk 5 eller 6.


Handling: Ella bor med Familjen på Gården. I Familjen är det Far som styr. Han ser till att maten välsignas av solen och att inget utifrån, inget förgiftat, kommer innanför stängslet som omringar dem. Det gäller att göra allting rätt om man ska överleva Kollapsen. En dag får Ella syn på en pojke på andra sidan stängslet. Han måste vara en av de förlorade. Men varför ser han då så solbränd och frisk ut? Det han berättar om världen stämmer inte med det som Far lärt ut. Ella måste ta reda på sanningen.

Betyg: +4 av 5

Läsålder: från ca 10-11 år 
Förlag: Lilla Piratförlaget
ISBN: 9789178131273

Blixtbarn av David Renklint

Bokens maror får mig att tänka på White walkers i Game of Thrones. Lika läskiga och samtidigt lika fascinerande. Där kommer vi direkt till vad som är bra med boken. Det får vara otäckt. Huvudpersonen har i bokens början blivit av med sin hand och har bara en stump kvar. Barnhemsföreståndaren är elak. Den vuxne huvudpersonen vet inte svaret. Barn dör. Författaren litar på barns förmåga att klara av det svåra. 

Därefter kommer vi till det andra som är bra. Det är en spännande äventyrsberättelse. Det behövs fler äventyrsberättelser. I alla fall fler som den här som stimulerar nyfikenhet och fantasin.

Jag brukar få frågan om vilka böcker man kan läsa högt i mellanstadiet. Det här är en bok som jag lägger till i listan. Det finns även en lärarhandledning till boken på förlagets sida. Visst passar den lika bra att läsa på egen hand. Den är verkligen perfekt för slukaråldern.

Boken kommer läsas, älskas och pratas om. Det är en sak som är säker!


Handling: Under en förödande storm och det första åskovädret på evigheter träffas Eli av blixten. Huset hon bor i börjar brinna och hon förlorar såväl sina föräldrar som sin hand. Kvar finns bara en stump som ger ifrån sig en kraftfull strålning, och en svart röta som äter sig upp längs armen.

Samtidigt sker saker i världen runtomkring. Elis hemstad Pokol avfolkas snabbt. Isarna söderut smälter och marorna som legat infrusna tinar upp och vandrar norrut i stora flockar. De marar allt i sin väg -- bara att snudda vid en mara räcker för att bli markysst och därmed gå förlorad.

I hopp om att bota stumpen beger sig Eli tillsammans med sin faster Glispa ut på ett farofyllt äventyr. De letar upp nekromanter och shamanister, jagas av nordulvar och tvingas gång på gång slåss mot marorna som blir allt fler. Det är en resa som tar dem till de mest avskyvärda platser, men också till de allra vackraste. Och deras uppdrag kommer snart att handla om långt mycket mer än att finna ett botemedel.


Betyg: +4 av 5
Läsålder: från 9 år
ISBN: 9789132211041

söndag 29 mars 2020

Dödslistan av Anna Jansson

När man följt en serie så här länge, är det inte utan att man blir lite nervös när man ska plocka upp nästa del i serien. Dödslistan är ju 20:e boken och jag kan inte fatta att det gått så lång tid. Men jag andas ut när jag börjar läsa. Anna Jansson har gjort ett bra jobb med Dödslistan. Hon har skapat en spännande berättelse, som är otäck. Riktigt otäck. Jag ryser medan jag läser och tar någon liten paus. Men samtidigt gör drivet i berättelsen att jag snart måste läsa vidare. Det går i en ohejdad fart och det tar inte länge innan boken är utläst. 


Handling: Tjugoåriga Agnes har utsatts för övergrepp under en lång tid. Hon anförtror sig åt en barnmorska som har startat en hemlig Facebookgrupp: Ullsaxen. Agnes berättar sin historia och äntligen finner hon förståelse.

Samtidigt börjar misstänkta men friade våldtäktsmän och sexförbrytare falla offer för en anonym mördare. Männen hittas nakna med namnet Erinya inristat i huden. Bredvid kropparna återfinns en ullsax som använts för att stympa dem.

Maria Werns kollega Jarita behöver genomleva ytterligare en rättegång, när männen som våldtagit henne överklagar domen till Svea hovrätt. Den här gången går en av männen fri, men det hade varit säkrare för honom att sitta fängslad.

Maria och hennes kollegor får förstärkning på stationen i form av Ragnarsson, även kallad Ragnarrök, från rikskrim på fastlandet. Men han försvårar arbetet och Maria Wern börjar misstänka att han skyddar någon, eller att han själv kan vara inblandad.

Betyg: 4 av 5
Förlag: Norstedts
ISBN: 

fredag 27 mars 2020

Nämn inte de döda av Christina Wahldén

Christina Wahldén skildrar staden Darwin i Australien och ursprungsbefolkningen med bravur. Genom sin historia lyfter hon ursprungsbefolkningen position i samhället och deras svårigheter. Jag lär mig om den rasism som finns och de problem som uppstår eftersom man inte tar hänsyn till hur deras sätt att tänka och hur de gör. Överhuvudtaget så skildrar författaren ursprungsbefolkningen med lyhördhet, själ och hjärta och det är fantastiskt att få bli inbjuden till att förstå en annan kultur.

Så kommer vi till karaktärerna. Skildring av dessa är också lysande. Jag tar dom till mitt hjärta. Både den bufflige polisen Bluey, som man vill ta ett allvarssnack med, men som man ändå tycker så mycket om. Jag gillar att läsa om hans relation med wallabyungen Mango, som han bär runt i en tygpåse. Jess, som tillhör ursprungsbefolkningen men som står i två läger sedan hon blivit polis. Så godhjärtad och ömsint.

Det finns så mycket att tycka om med boken, att jag hade kunnat prata om den i evighet. Men det ska jag inte göra. Du ska få upptäcka själv också varför den är så bra. För mig tar den full pott i alla fall. 


Handling:  Greta lämnar Sverige för att bearbeta ett trauma och kommer till Darwin i norra Australien. Men det lugn hon söker uteblir när hon hittar en död kvinna på stranden. Kroppen är svårt sargad och går knappt att identifiera, men snart står det klart att kvinnan tillhörde ursprungsbefolkningen. Utredningen leds av den bufflige polisen Bluey och hans kollega Jess. Tillsammans följer de ledtrådar och spår i ett samhälle där man förhåller sig fritt till lagen och där människor behandlas långt ifrån lika. Regnperioden dröjer, luftfuktigheten är outhärdlig och brottsligheten i Darwin ökar. Det är bråttom att finna svaren. Vad hände egentligen kvinnan på stranden? Rör det sig om en krokodilattack, som alla först tror, eller finns det mörka motiv bakom hennes död?

Betyg: 5 av 5
Förlag: Forum
ISBN:

torsdag 26 mars 2020

Geiger av Gustaf Skördeman

Jisses vad bra den var! Det är så här en spion-thriller ska skrivas.

Blandningen mellan kända personer och påhittade namn gör att det känns så verkligt. Som att det inte alls är en påhittad historia. Detta samt det att man ibland hör både det ena och det andra i form av både konspirationsteorier och sådant som visat sig vara sant, gör att det här känns möjligt. Jo, jag får nog ta och erkänna att jag blev tvungen att googla lite.

 Jo, jag får nog ta och erkänna att jag blev tvungen att googla lite. 

Karaktärerna är intressanta. Sara Nowak med sin bakgrund och passion. Agneta, älskad mormor, fantastisk värdinna och så något annat. 

Slutet lovar gott inför nästa bok. Som jag bara måste läsa. Finns inget annat val. Handling: När hon vinkar av barnbarnen ringer den fasta telefonen. Ur luren kommer ett ord, Geiger. I decennier har hon vetat att detta skulle kunna ske och allting gungar till. Hon vet vad det innebär, letar fram vapnet, skruvar på ljuddämparen och smyger fram bakom sin man och sätter mynningen vid hans tinning. Sedan trycker hon av. 

Mordet i Bromma är inte ett fall för Sara Nowak. Men hennes poliskollega vet att Sara känner de drabbade, de tillhör hennes uppväxt, och därför behövs hon. Sara trotsar reglementet och kliver in i utredningen, ett förmörkande förflutet intar henne och kastar in henne i en förödande plan som väntat i en evighet på att få iscensättas.

Betyg: +4 av 5
Förlag: Polaris
ISBN: 9789177952749

söndag 22 mars 2020

Jag väntar i snön av Daniel Dencik

Jag kan inte ens föreställa hur det skulle vara om jag inte fick träffa mina barn. Om barnens pappa skulle anmäla mig för övergrepp och våld. Det är en otrevlig tanke, men det är precis vad boken handlar om.  ”Jag väntar i snön” är en gripande berättelse, som väcker många känslor. En tragisk och bra roman som är baserad utifrån verkliga händelser och som lämnar mig med många frågor utifrån temat.


Handling: Plötsligt får Alexander meddelandet att han inte får träffa sina barn mer. Anmälningar om våld och övergrepp avlöser varandra. Alexander vet att samtliga anklagelser är ogrundade, han vill göra allt för att det ska klarläggas. När han söker komma till tals med psykologen som anmält honom förvägras han detta. Först när han har erkänt anklagelserna vill psykologen möta honom. Polisen utreder anklagelserna och finner inget. Ärendet förs till domstol. Domstolen tillerkänner barnen umgängesrätt med Alexander. Men handläggarna i stadsförvaltningen sätter sig emot. Nu vidtar en otrolig kamp. Alexander mot de sociala myndigheterna.

Betyg: 4 av 5
Förlag: Polaris
ISBN: 9789177951759

Det blinda spelet av Mark Johnson

Det här är en riktigt actionfilm-thriller. Nästan så håret fladdrar, när man läser. Jag får amerikanska vibbar, för det är storslaget och mycket av allt. Miljön är dock svensk. Det är en intressant kombination. Vad roligt att få bryta av läsningen med en sådan här underhållande spänningsroman. 


Handling: Jonatan Stark sitter med som expert vid en hemlig statlig affärskonferens. Mitt under konferensen kontaktas han av en främling som dödshotar en nära vän. Budskapet är att Jonatan måste se till att konferensen ger önskat resultat - annars dör hans vän. Han inser att krafter han tidigare utmanat har vaknat till liv igen. När reportern Betty Lind intresserar sig för en excentrisk IT-entreprenör som bekostat ett flyktingfartyg på väg till Sverige blir hon kontaktad av Säpochefen. På skeppet tycks det finnas en passagerare som kan vara av största betydelse för fredsförhandlingar i Mellanöstern. När hennes egen och tidningens trovärdighet står på spel måste Betty ta allt större risker. För varje timme som går avslöjar Jonatan och Betty mer av dunkla allianser som tycks sträcka sig långt utanför landets gränser. Alla spår leder till den mystiska passageraren på fartyget. Insatserna är höga: stora affärsintressen står på spel - kanske också rikets säkerhet.

Betyg: +3 av 5
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113085371

fredag 20 mars 2020

Döden och andra lyckliga slut av Melanie Cantor

Man kan tro att det här ska bli en deppig berättelse, när huvudpersonen i berättelsens början får veta att hon har 90 dagar kvar att leva. Men så kommer twisten och det gör blir en underbart humoristisk och tänkvärd feelgoodroman. Jag skrattar högt flera gånger och blir varm i djupet av mitt hjärta. Jag funderar över hur jag lever mitt liv och vilka val jag gör. Är det något jag borde ändra? Vad jag dock vet är att den här underbara berättelsen lever kvar i mig.


Handling: Jennifer Cole har just fått veta att hon har tre månader kvar att leva. 90 dagar för att säga adjö till vänner och familj och få allt i ordning. 90 dagar för att förlika sig med en diagnos som är orättvis, oväntad och helt omöjlig att uttala. Trots att Jennifer försöker fokusera på det positiva (hon kommer inte att få Alzheimers eller Parkinsons, eller tappa tänderna när hon äter ett äpple), inser hon att hon bara har en sak hon ångrar på riktigt: allt hon inte sagt.

Jennifer skriver ett varsitt brev till de tre personer som sårat henne mest: hennes härsklystna, själviska syster, hennes fega, otrogna exmake och hennes charmiga, opålitliga expojkvän hon ska äntligen berätta för dem hur hon känner. Men när hela livet står på spel ter sig det mesta annorlunda. Och Jennifer kommer snart förstå att döden är högst oförutsägbar.

Betyg: +4 av 5
Förlag: Printz Publishing 

Ut ur skuggorna av G.R. Halliday

De oväntade och oförutsägbara vändningar är det som jag verkligen gillade med denna thriller. Plus hur skildringen av det skotska landskapet bidrar till den mörka storyn och skapar en olycksbådande stämning. Det skadar ju inte heller att jag känner igen mig, eftersom jag varit i området. Det är alltid roligt att få göra. 

Handling: Sextonårige Robert Wright kommer hem sent en kväll och efter att ha bytt några korta ord med sin pappa går han upp på sitt rum och lägger sig. Dagen därpå hittas han död på en ödslig åker i det skotska höglandet, med en rad djupa jack över ryggen och överkroppen egendomligt framåtlutad - som i bön. Kriminalkommissarie Monica Kennedy är tidigt på plats och redan när hon ser den sargade kroppen grips hon av en kuslig föraning om att hon här har att göra med en mördare som inte skördat sitt sista offer. Hon anar det värsta, men det finns samtidigt inget som kunnat förbereda henne på den vecka som väntar. Parallellt med att Monica och hennes kollegor gör nya chockerande upptäckter försöker socialarbetaren Michael Bach desperat spåra upp en försvunnen klient. Den sjuttonårige Nichol Morgan har inte setts till på sju dagar och allt han lämnat efter sig är ett kryptiskt SMS. Och när Michael själv dras in i utredningen av mordet på Robert Wright blir han mer och mer övertygad om att Nichol gått samma öde till mötes. 

Betyg: +3 av 5
Förlag: Modernista

Om det inte vore för dig av Delphine de Vigan

”Om det inte vore för dig” är en varm och fin  berättelse om vänskap och att säga tack innan det är för sent. 

Författaren skildrar på ett suveränt sätt hur ord förvanskas i demens. Hur orden byts ut till andra och hur den som lyssnar får tänka efter vad personen egentligen menar. Författaren har verkligen fått till det och översättaren har gjort ett fantastiskt jobb också. 


Handling: Michka har under sitt yrkesliv gjort fotoreportage runt om i hela världen, men hon gifte sig aldrig och fick inga barn. Nu är hon en gammal dam, och efterhand som minnet och orden sviker henne blir det allt mer påtagligt att tiden håller på att rinna ut. 

Michka klarar sig inte själv längre och tvingas stänga igen dörren till sin lägenhet för sista gången.Det är en stor omställning att flytta in på ett boende men Marie, en ung kvinna som växte upp i lägenheten ovanpå Michkas och som är mycket fäst vid henne, hälsar på så ofta hon bara kan. 

Där finns också logopeden Jérôme som gör sitt yttersta för att hjälpa Michka att hålla kvar orden som hon förlorar i allt snabbare takt.

torsdag 19 mars 2020

En halv värld bort av Mike Gayle

”En halv värld” är drabbande så det bara dånar om det. Sambon undrade varför jag läste boken när jag blev så ledsen. Mitt svar var: Men den ÄR ju så bra. För så är det. Visst är det en sorglig historia på flera sätt, men det är en historia med hjärta och själ. 

Jag investerar hela mitt jag i berättelsen och när jag stänger boken så är det med en känsla av att nu har jag läst en av årets bästa böcker. 


Handling: Kerry Hayes vet exakt vem hon är: ensamstående mamma, städare och Mariah Careys största fan. Uppvuxen på olika fosterhem runt om i London har hon inte haft ett helt lätt liv. Ända sedan hon var liten har hon drömt om att återse sin lillebror som adopterades bort när de båda var små. 

 Noah Martineau tror sig veta exakt vem han är: en framgångsrik brottmålsadvokat, med fru och barn och ett stort hus. Han har aldrig blickat bakåt, hans föräldrar har alltid gett honom ett kärleksfullt bemötande, och den lilla detaljen att de har olika färg på sin hud har aldrig haft någon betydelse. Trots det så är det något som har skavt i honom hela hans liv utan att han har kunnat sätta fingret på vad det är. Plötsligt står Noah öga mot öga med ett förflutet han aldrig tidigare ägnat en tanke.

onsdag 18 mars 2020

Flickornas tystnad av Pat Barker

Det här är en läsning som verkligen fyllde mig. På en gång så i tiden med alla krig och kvinnor som drabbas av det. Hur fruktansvärt det är.

På samma gång som att läsa ett klassiskt verk, eftersom Pat Barkers sätt att berätta liknar Illiadens. Jag njuter av författarens hantverk. Det är fängslande och inlevelsefullt.

”I flickornas tystnad” låter Pat Barker Breisis, den före detta drottningen av Lyrnessos och numera tillfångatagen sexslav, komma till tals och berätta Iliaden ur sitt perspektiv. Ur kvinnornas perspektiv. De som våldtas, tvättar lik och inte hörs.

Läsaren får också en mångfacetterad skildring av Akilles, som är riktigt intressant. Liksom den komplicerade relationen mellan Akilles och Breisis. Det är också något som gör att jag tycker det här är en riktigt bra bok.


 Handling: Där Iliaden berättar om männen som stupade vid belägringen av Troja, vill Barker istället gestalta hur deras mödrar minns dem, hur de var som barn och den sorg de lämnar efter sig. Här styr hustrurnas och mödrarnas perspektiv, de som förbinder de skadade och tvättar liken, de som hela tiden hotas av död, våldtäkt, att bli fråntagna sina barn.

"Flickornas tystnad" ger röst åt krigets och tillvarons alla tysta kvinnor. Det är både en kärleksroman och en hjältedikt där Akilles är ett ensamt barn som förlorat sin mor och aldrig slutar söka efter henne. Trojanska kriget var männens krig, men vad hände med de besegrade kvinnorna? Vad sa de till varandra och hur orkade de leva vidare?

Betyg: +4 av 5
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 9789100179946