fredag 23 oktober 2020

Marvatten av Ann Rosman

Aldrig har det varit härligare att få återse en karaktär och en miljö, som Karin Adler i Marstrand. 


Ann Rosman har den gudabenådade gåvan att berätta fängslande historier, både nutid men framför allt dåtid. Jag fullkomligt älskar att befinna mig i hennes berättelser. Det går inte annat än att bli intresserad av historia. Ann Rosmans passion för ännet gör att berättelsen kommer till liv och det smittar av sig. 

Nu önskar jag bara att jag hade boken oläst, så jag kunde läsa den igen för första gången. 

Handling: 1867 totalförstörs flera kvarter i Marstrand av en våldsam brand. Många familjer ställs på bar backe. Johanna, som för en tid sedan kommit som ung piga till Marstrand för att arbeta hos den ogifte guldsmeden, är en av de drabbade. Men var branden en olyckshändelse? Till samma plats flyttar Lotta nästan hundrafemtio år senare för att driva ett hotell. Kriminalinspektör Karin Adler har nyligen fått sitt första barn och är föräldraledig. Hemma i Marstrand blir hon bekant med Lotta. Samtidigt kopplas Karins poliskollegor, Robert och Folke, in på en arbetsplatsolycka. En matros har omkommit på ett lastfartyg. Eller ligger det ett brott bakom dödsfallet? Och är alla de övningar som Sjöfartsverket gör med sin räddningshelikopter verkligen slumpmässiga?

torsdag 22 oktober 2020

Skräcktimmen av Madeleine Bäck och Moa Schulman

”Skräcktimmen” innehåller skräcknoveller, som verkligen ger kalla kårar. Det här kommer jag sätta i händerna på de barn som säger att de vill ha läskigt på riktigt.

Illustrationerna är helt fantastiska. De utstrålar skräck och förstärker det otäcka. Det kan nog vara bra att inte läsa boken just innan man ska sova. 


Betyg: +4 av 5
Förlag: Natur&Kultur

Mer väsenologi av Ingela Korsell och Reine Rosenberg

Jag är så glad över ”Mer väsenologi”. Första boken var en toppenbok och både jag och mina elever längtade efter mer. Lyckan var verkligen gjord när denna kom. Första boken kunde inte ha fått en bättre uppföljare. 


I boken får man möta 13 st väsen, som t ex gruvrå, lyktgubbe och nattkorp. Först är det en finfin beskrivning av väsendet och sedan en kuslig sägen och därefter fakta i berättande form, allt inramat av stämningsskapande illustrationer. Perfekt upplagt för slukaråldern. Man måste ju bara gilla den extra mycket, eftersom den lockar de som helst tycker om att läsa fakta, att läsa berättande texter också. 


Jag gick även igång på magi-faktadelen i slutet av boken, vilket jag misstänker flera av mina elever också kommer göra.

Betyg: +4 av 5
Förlag: Natur&Kultur

söndag 18 oktober 2020

Vi i klassen av Katja Tydén och Ingrid Flygare

”Vi i klassen” är andra delen om en förskoleklass, då vi får följa klassen under händelser under andra delen av höstterminen.Genom att varje kapitel handlar om ett av barnen i klassen och vad som händer en dag eller ett par dagar, rullas terminen fram med halloweenfest, lucia, födelsekalas, vikariebesök och julkalender. Jag tycker den berättar så trevligt om livet i en förskoleklass och tänker att det måste vara underbart att kunna använda den som högläsningsbok. Det blir en hel del igenkänning och möjlighet till samtal om diverse saker. Det kan också hjälpa att lugna oroliga barn, eftersom man kan läsa och prata om saker innan de händer. Dessutom tänker jag att man får förståelse för att vi alla är olika.


Förlag: BonnierCarlsen

Betyg: +4 av 5
Vardagshjältarna och Trollkarlen Tyst av Elaine Eksvärd och Emily Ryan

”Vardagshjältarna och trollkarlen Tyst” är en utmärkt bok att läsa för att få barn att börja tala om saker. 


Det är en spännande och fantasifull berättelse, som är smart uttänkt och berättad. Den handlar om tre syskon som alla har sina problem och som känner att de har saker att berätta, men att föräldrarna inte lyssnar. Trollkarlen Tyst gillar inte när man pratar om känslor och därför trollar han bort föräldrarna, när barnen råkar önska bort föräldrarna. Därför måste de tre barnen åka till Trollkarlens rike och försöka få hem sina föräldrar. De möter utmaningar på vägen, som får dem att växa. 

Det märks att bilderna och berättelsen är genomtänkt ur ett normperspektiv, allt i från hudfärg till att alla får vara ledsna oavsett ålder och kön. Det gillar jag. 


I slutet av boken finns tips för att få barn att prata och som förälder öppna upp för samtal. Boken kan också ge en rejäl tankeställare till stressade föräldrar. Det är viktigt att ge sina barn tid att prata.


Maryam och modersmålet av Minoo Shams och Katarina Strömgård

Det är riktigt fin berättelse som skapar förståelse för hur det kan kännas att komma till ett nytt land och inte kunna språket. 


Jag tycker extra mycket om hur det verkligen känns skrivet ur barnet Maryams synvinkel och man kommer nära hur hon upplever allt. Hur främmande saker känns och hur hon är rädd att glömma persiska. Hur hon bara tänker prata sitt mormorsmål, dvs det enda språk mormor pratar. 
Maryam och modersmålet är också en vacker berättelse om vänskap och vad äkta vänskap är. Hur man kan vara vänner, även om man inte kan prata med varandra. Viljan att vara vänner gör att man förstår mer än man tror. 

Den här boken skulle berika varje klassrum om den lästes högt. Man kan ha många värdefulla samtal. Jag hoppas att många lärare hittar boken.

Förlag: BonnierCarlsen
Betyg: +4 av 5


Underverkligheten: upptäck hur allt hänger ihop av Rasmus Åkerblom

I högläsningsboken ”Underverkligheten” berättas det om all möjlig naturvetenskaplig fakta, som t ex vad atomer är, hur människor kommer till, om månen och hur sömnen fungerar. Varje ämne är ett kapitel på ett par sidor med finurliga och roliga bilder till. Det är inte ren fakta, utan i en berättelse-form. Detta gör att det blir mycket mer lättillgängligt för flertalet av 6-9 åringarna.

Blir man inte en liten nyfiken naturvetare av denna bok, ja då vet inte jag. Gäller de vuxna också!

Förlag: BonnierCarlsen
Betyg: +4 av 5

torsdag 15 oktober 2020

Rotvälta av Tove Alsterdal

Redan i första kapitlet visar Tove Alsterdal vilken skicklig författare hon är. Jag är fast och fängslad och kugghjulen har börjat snurra. Varför har Olof inte varit där på länge? Vem är det som bor i huset? Tove Alsterdal väcker med andra ord en nyfikenhet.

Men det är inte det enda hon gör. Hon är dessutom en mästare på miljöskildringar. Ådalen träder fram tydligt och klart. Både i fysisk form, men lika mycket i psykisk form. Hon får fram glesbygdsmentaliteten, så den blir påtaglig. 

Jag är så tagen av författarens skicklighet att jag knappt hittar orden. Det här är en fulpott. 


Handling: Olof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred. Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv. Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att finnas till hands för sin mamma. I undersökningen av mordet på Olofs far kommer hon allt närmare sitt eget liv. Eira var nio år när Lina mördades. Olof var pojken i hennes mardrömmar.

Betyg: 5 av 5
Förlag: Lind & Co

onsdag 14 oktober 2020

Mitt hemliga bokliv av Jenny Fagerlund

Om man vill läsa en bra Feelgoodroman i höst, rekommenderar jag att man plockar upp ”Mitt hemliga liv”. 

Jenny Fagerlund berättar sin historia med värme och med kärlek till sina karaktärer. Moa är ömsint skildrad och jag tycker mycket om henne. Jag hejar på henne och följer hennes utveckling med spänning. 

Jag älskar också att läsa om lägenheten, som Moa ärver av sin farmor. Den är skildrad, så att det känns som att jag kliver in i den när jag läser. Jag upptäcker den med Moa och lämnar både den och Moa motvilligt när jag måste stänga boken och sluta läsa.

Jenny Fagerlund kan sannerligen det här med Feelgood.


Handling: Moa ärver sin farmors lägenhet (fullproppad med gamla möbler) på Södermalm i Stockholm, samt ansvaret för farmoderns kungspudel Iris. Moas pojkvän vill dock inte vi i lägenheten. Han vill att Moa säljer, så att de kan köpa en ny lägenhet. Är det verkligen vad Moa vill?

Betyg: +4 av 5
Förlag: Norstedts

söndag 11 oktober 2020

Spökig läsning

Lite spökig läsning till barnen?Nypon förlag har kommit ut med ett gäng härliga lättlästa böcker, som passar perfekt nu när det är mörkt ute och det närmar sig både Halloween och Läslov.


De har alla gemensamt att det är bra skrivna berättelser, som passar perfekt för barn som kämpar med läsningen. Läskigheten varierar, från mysrys till lite läskigare.


9-12 år

Det grå skåpet :

Läskiga huset - Grannen ovanpå: Spännande och lite läskigt om en mystisk granne som har skrämmande isskulpturer i vardagsrummet. De ser ut som rädda människor. Är det verkligen bara skulpturer?


Basket med varulvar: Både kusligt och småroligt om Simon som vaknar och ser några spela basket. Han går ut bara för att märka att det är varulvar.


Skuggan i stallet: Spännande skräckis av mästaren Katarina Genar som ovanligt nog utspelar sig i ett stall. Fatima trodde hon var ensam men plötsligt finns där en annan tjej med en svart häst, som vill att Fatima följer med ut på en ridtur. Varför vägrar Fatimas häst?


Fröken spöke och varulvarna: En spännande mysrysare som går hem hos barnen. Fröken spöke och eleverna åker på sportlovet till fjällen, men hotellets ägare fru Varg har konstiga gula ögon.


6-9 år

Bodil på kyrkogården: mysrys men samtidigt lite humor. Bodil är en härlig karaktär som är så disträ på kyrkogården att hon trillar ner i en grav.

tisdag 6 oktober 2020

Deadline av Rebecka Edgren Aldén

Rebecka Edgren Aldén målar upp livet som andreredaktör på ett stressigt livsstilsmagasin, så jag helt lever mig in i det. Jag lider med huvudpersonen Anna försöker få ihop jobbet, som kräver sena kvällar, med sitt familjeliv. Jag vill ibland skaka om henne, för att få henne att inse vilka misstag hon gör. Det är också det som gör historien intressant. Hon känns mänsklig.

Det som också ger ger berättelsen det där lilla extra är att märks när man läser att författaren har kunskap om hur det är på en tidningsredaktion. Man blir verkligen inbjuden att ta del av den miljön.  Det gör även att det känns genuint.

Allt är kryddat med en spänning som gör att man inte vill lägga ifrån sig boken. Vilket jag inte heller gjorde. Lite nattsömn får man offra ibland för en god sak. 


Handling: När Anna får drömjobbet på livsstilsmagasinet Suzanna träder hon in i en värld hon tidigare bara sett på håll. Glammiga galor, gratisprylar och uppmärksamhet. Chefredaktören Diana Gray är en före detta dokusåpadiva och nu populär influencer, med stor karisma och många kändisvänner. Anna dras som i en virvelvind med i Dianas stjärnglans. Tills hon förstår att något är allvarligt fel på det nya jobbet. Redaktionen lider av en omänsklig stress och Diana ljuger och manipulerar.  Vad är det Diana till varje pris inte vill avslöja? Det hela utvecklar sig till ett spel på liv och död, och insatserna visar sig vara högre än Anna någonsin kunnat föreställa sig.

lördag 3 oktober 2020

Sagoböcker

Sagor är viktiga och här är ett gäng sagoböcker att njuta av. 


De fyra sagoböckerna ”Den fula ankungen”, ”De tre bockarna Bruse”, Den lilla sjöjungfrun” berättar de klassiska sagorna med söta, roliga bilder till. De är dessutom lagom långa att läsa vid nattningen.”Korta godnattsagor” är mysiga berättelser med mycket kärlek i. Man somnar tryggt när man lyssnar på dom. Boken innehåller sex stycken sagor med de finaste illustrationerna.”Min första sagoskatt - Klassiska sagor” innehåller sex stycken av de klassiska sagorna: Askungen, Guldlock, Hans och Greta, Rödluvan, Tre små grisar samt Jack och bönstjälken. Två har rätt mycket text att läsa. De andra mindre text. 

”Min första sagoskatt - Godnattsagor” innehåller sex stycken nyskrivna berättelser med fina illustrationer. Det är t ex lilla pingvin som ska övervinna sin rädsla och lära sig simma samt en ny version av Peter och vargen, men nu med en surikat som huvudperson.Förlag: Lind & Co


söndag 27 september 2020

Flickebarn nr 291 av Ninni Schulman

Jag har läst klart boken och sitter i min fåtölj, starkt tagen med tårar i ögonen. Det tar en stund innan jag kan samla mig och börja skriva om boken. Känslor och tankar virvlar runt.

Att bli inbjuden till Ninni Schulmans inre och vad hon upplevt är en fin gåva. Det är djupt personligt, men samtidigt slår det an till saker inom mig. Upplevelser. Minnen. Tankar. Jag är säker på att andra kommer uppleva det också. Det ligger i hur det är skrivet.

Det är naket och självutlämnande berättat. Privat utan att vara kletigt. Det är helt enkelt perfekt avvägt. Det blir universellt, eftersom det går att relatera till i och med att Ninni Schulman hållit det rättframt och äkta. Du kommer förstå vad jag menar, när du läser.

Jag känner mig inte som samma person efter jag läst boken. Det är en av de starkaste böcker jag läst. Tack Ninni!


Betyg: 5 av 5
Förlag: Bazar