måndag 9 december 2019

Två fantastiska böcker om Alfred upptäckaren och olika Nobelpris

Det här är toppen. Jag blir alldeles lycklig, för Sonja Rundgren har skrivit två böcker som skapar intresse och nyfikenhet för naturvetenskap. Författaren är skicklig att förklara naturvetenskapliga saker på barns nivå med hjälp av bland annat liknelser. Hon har skrivit en berättelse som på ett naturligt sätt kommer in i en faktadel, vilket gör det spännande att läsa.

I ”Alfredo Upptäckaren & Metallmonstret” får vi lära oss om celler och autofagi (Ja, jag säger vi - för den vuxne lär sig också). Upptäckten av autofagi har resulterat i ett Nobelpris 2016.


I ”Alfredo Upptäckaren & hundfisen” får vi på ett lika skickligt sätt lära oss om luktsinnet, en gåta som lästers av två forskare som fick Nobelpriset 2004.

I varje bok i den här serien så får alltså barnen på ett lättfattligt sätt och intresseväckande sätt lära sig om något som man fått Nobelpris för. När berättelsen är slut kommer en faktasida om det Nobelpris som inspirerat till berättelsen. Det finns även en faktasida om själva Nobelpriset.

En annan pluspoäng får författaren för att hon vänder sig till barnen och gör dom aktiva i berättelsen genom att ställa frågor, som de får fundera kring.

Ytterligare en sak att älska böckerna för är dessa härliga bilder. Man blir glad av dom och ni vet ju vad man säger- glada hjärnor har lättare att lära sig saker.
Kanske författaren inspirerar barn så de i framtiden kommer på något som resulterar i ett Nobelpris.

Betyg: 5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Alfredo upptäckaren & metallmonstren, Alfred upptäckaren & hundfisen
Författare: Sonja Rundgren
Illustratör: Johanna Arpiainen
Antal sidor: 33
Förlag: Speja förlag
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789188167316, 9789188167323
Finns t ex hos: 
AdlibrisAdlibris 2BokusBokus 2 eller din lokala bokhandel

söndag 8 december 2019

Fotbollsseriern Fans för mellanåldern

Fans är en serie om fotboll och vänskap.Det är mycket igenkänning. Bra med korta kapitel som gör att det är lätt att fortsätta att läsa ett kapitel till.

Handling:
Första delen i den spännande och fartfyllda bokserien om Tove och Noel. Båda älskar fotboll och tar för givet att den andra håller på samma lag. Men det gör de inte. Tvärtom. Noel håller på Hammarby och Tove är född AIK:are. Kraschen är oundviklig. Hur ska de kunna hålla ihop när de är fans åt två lag som är ärkefiender? Del 2: Noels äldre bror gör allt för att få komma med i den innersta kretsen av Hammarby fans, han står inte ut med tanken på att Noel umgås med en AIK:are, det kan ju förstöra hela hans trovärdighet. Och Tove får inte umgås med Noel för sin pappa. Tove och Noel kan inte hålla sig ifrån varandra men nu måste de smyga för att överhuvudtaget kunna ses. Förutom sina familjer så har de andra fans och polisen efter sig. Hur långt kan man gå för att träffa den man tycker om? Och hur långt kan fans gå för att stödja sitt favoritlag? 


Del 3: Nu har Tove och Noel fått reda på att det planeras ett sabotage inför nästa derbymatch mellan de båda lagen. Noels bror är inblandad och de förstår att det rör Toves pappa, fotbollsspelaren. Kommer Tove och Noel någonsin att kunna få vara ihop? Och kommer de att kunna förhindra sabotaget? Och kommer Toves pappa att kunna spela sin sista match? Det blir en kamp mot klockan En smart, spännande och välskriven berättelse om fotboll, omöjlig kärlek och om hur långt ett hängivet fan kan gå i sin kärlek till laget. 


Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Fans: Motståndarna, Förföljda, Uppgörelsen
Författare: Arne, Norlin, Andreas Palmaer
Förlag: Alfabeta
ISBN: 9789150115994, 9789150120554, 9789150120561
Finns t ex hos: 
AdlibrisAdlibris 2Adlibris 3 eller din lokala bokhandel

lördag 7 december 2019

Bravelands: Blod och ben av Erin Hunter

Gillar man djur som huvudpersoner är detta en given serie att läsa. ”Blod och sten” är tredje delen och jag rekommenderar starkt att man läser de första två först. 

Det är en fin skildring av afrikansk savann, med dess växter och djur. Det är övernaturliga inslag, men samtidigt är den förvånansvärt samhällsaktuell med paralleller till vår tid. 


Handling: En elefant med en mäktig gåva. En babian, insnärjd i sanningen. En allomfattande ondska breder ut sig. En mördare leder nu savannens djur. 

Elefanten Himmel leder sin flock i en desperat jakt efter Bravelands rättmätige ledare medan babianen Gadd tvingas fly från sina gamla vänner och lejonet Orädd en gång deras vän har blivit förvillad av en tyrann. Balansen i Bravelands är på väg att förstöras för evigt om inte rovdjur, bytesdjur och asätare klarar av att förena sig en gång för alla. 

 Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Bravelands: Blod och ben
Författare: Erin Hunter
Serie: Bravelands #3
Antal sidor: 323
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789178352135
Finns t ex hos: 
AdlibrisBokus eller din lokala bokhandel

Viktor av Katarina von Bredow

Viktor är den avslutande delen i en triologi som jag och eleverna älskade. Det är en lysande avslutning. Katarina von Bredow har skrivit viktiga böcker om ämnen som är nära eleverna i mellanstadiet. 


Handling: Ingen vet sanningen om hur Viktor har det hemma och så ska det förbli om han får bestämma. Men hur ska han klara det under sommarlovet när man måste träffas hemma hos varandra istället för i skolan? Till Ellinor har han sagt att mamma har cancer. Han var tvungen att hitta på något för att förklara varför Ellinor inte fick hänga med in. Mamma måste ha lugn och ro för att bli frisk, sa han. Vad skulle han annars ha sagt? Måste han göra slut med Ellinor för att inte bli avslöjad? 

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Viktor
Författare: Katarina Bredow
Antal sidor: 293
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789127153356
Finns t ex hos: 
AdlibrisBokus eller din lokala bokhandel

Allt som händer inuti

”Allt som händer inuti” är en toppenbok om saker som barn kanske inte vet hur de ska ta upp med en vuxen. Barnpsykologen  Reyaney Ahangaran skriver och berättar om mående på ett bra sätt. Det är verkligen riktat till barnen och skrivit så barnen förstår.


Man får information om en mängd olika saker och det är gjort i ABC-stil. Det är A Annorlunda, B blyg och E ensam.


Man får även lära sig om t ex hur hjärnan fungerar och kunskap om olika diagnoser.

Man får också lära sig tips och strategier. Dessutom får man veta var man kan vända sig för att få veta mer.


Jag tycker det borde finnas minst ett exemplar av boken i varje klassrum.

Betyg: 5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Allt som händer inuti
Författare: Reyaney Ahangaran
Antal sidor: 125
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789132210600
Finns t ex hos: 
AdlibrisBokus eller din lokala bokhandel

Sagor för barn som vågar vara annorlunda

Det går inte sluta läsa. Det är så intressant och är en sådan bra mix av personer.

I denna får man bland annat läsa om blinda Andrea Bocelli som sålt över 80 miljoner skivor, sjungit för tre påvar och fått en strand uppkallad efter sig. Om Jessica Cox utan armar som ändå lyckas få flygarcertifikat. Om Vita hjälmarna som är frivilligarbetare som räddar människor i Syrien som blivit instängda av bomber. Godiva red naken på en häst bara för att få sin man att sänka skatten för de fattiga. 


Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Sagor för barn som vågar vara annorlunda
Författare: Ben Brooks
Antal sidor: 207
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789177797760
Finns t ex hos: 
AdlibrisBokus eller din lokala bokhandel

Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka och modiga kvinnor

Det här kommer nog vara den bok jag läst flest gånger, både i år och kommande år. Det är nog den bok jag kommer bära omkring på mest. Jag vill ju både att mina barn och mina elever ska få höra om dessa kvinnor. Så det blir att bära boken fram och tillbaka. Kanske borde jag investera i två böcker. 


Man kan läsa om fattiga sjubarnsmamman Erika Aittamaa som är Lovikavantarnas skapare. Om Karolina Widerström, som utbildade sig till läkare trots att det inte fanns kvinnliga läkare när hon var liten. Om juristen Kerstin Burman som kämpar för transpersoner. Om drottning Kristina som gick sina egna vägar. Om Lovette Jallow, som flyttade till Sverige som 11-åring och som tycker att alla hudnyanser är vackra och skrivit en bok med sminktips som används över hela världen på utbildningar och av stylister. Om uppfinnaren och entreprenören Maria Christina Bruhn - den första kvinnliga uppfinnaren i Sverige.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka och modiga kvinnor 
Författare: Colette van Luik och Anna Nordlund
Antal sidor: 215
Förlag: Bokförlaget Max Ström
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789171264800
Finns t ex hos: 
AdlibrisBokus eller din lokala bokhandel

Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda 2

Lika viktigt som det är att lyfta berättelser om kvinnor för flickor, så är det viktigt för pojkar att få förebilder som visar att man kan vara på många olika sätt. Man kan ju tro att år 2019, så uppfostras killar till att kunna känna att de får vara olika. Tyvärr ser jag inte mycket av detta i skolan. Många killar har en bild av att de ska vara tuffa, inte gråta och gilla svart, blått och militärgrönt. Det är tur det finns undantag och det är definitivt tur att böcker som den här kommer. 


Här får man t ex läsa om blyga Charles M. Schulz, som gjort seriestrippen Snobben. Om Ed Sheeran som inte gav upp sin musikdrömmarna, trots att han mobbades för sitt utseende och stamning. Om Jimmy Choo som blev skodesigner. Om Loyle Carner med Adhd och dyslexi som skriver sina egna låtar och funderar på att starta kockskolan för barn med Adhd. Om Rubén Figueroa som trots dödshot kämpar med att återförena familjer från Mexico som migrerar till USA.

Det är många fina och inspirerande historier. Boken riktar sig till 9-12 åringar.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda 2
Författare: Ben Brooks
Antal sidor: 207
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789178614691
Finns t ex hos: 
AdlibrisBokus eller din lokala bokhandel

Hospitalets hemlighet

Hospitalets hemlighet är en mysrysare för 9-12 års åldern som man sträckläser. Den är inte läskig utan mer ett spännande mysterium med spöklika inslag. 

Den innehåller också viktiga ämnen som man kanske kan känna igen sig i och fundera kring. Bland annat så lider Märtas mamma av utmattningssyndrom och det blir ingen Mallorcaresa. Märta vet inte vad hon ska säga till sin vän Signe, så hon låter henne tro att hon åker till Mallorca.

Jag gillar också hur bra det förflutna vävs ihop med det nutida. Det gör att man stänger boken och är nöjd efteråt.


Handling: Märtas sommarlov börjar inte alls som hon har tänkt sig. Den årliga resan till mostern på Mallorca blir inte av. Istället ska hon följa med sin mamma, som bestämt sig för att släktforska, till ett mossigt pensionat i Vadstena. För länge sedan var pensionatet ett hospital för psykiskt sjuka och tydligen har en gammal släkting till dem vårdats där. 

Redan första dagen träffar Märta Noa och hans märkliga mormor Winnie som driver pensionatet. Tillsammans gör Märta och Noa ett spännande fynd som berättar om hospitalets dunkla förflutna. 

När de sedan får ett allvarligt besked visar sig fyndet ha större betydelse än de någonsin kunde ana, kanske kan det till och med rädda liv. Nu måste de bara lösa gåtan. 

Betyg: +3 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Hospitalets hemlighet 
Författare: Ann-Charlotte Persson
Antal sidor: 125
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789178614806
Finns t ex hos: 
AdlibrisBokus eller din lokala bokhandel

Ett fall för stall Blomberg: Inbrott i stallet samt Den försvunna silverkalken

Här har vi bästa kombon. Mysterium, vänskap och hästar. Det är fartfyllt och underhållande. Det är dessutom skickligt utfört! Jag läser och myser. Det här är en serie att följa! 

Handling: När Josefin får nya grannar som ska starta en ridskola börjar det hända konstiga saker. Hon och den nya granntjejen Malin blir snabbt kompisar men det dröjer inte länge förrän de upptäcker att det finns personer som försöker sätta käppar i hjulet för den nya ridskolan. Tillsammans kommer tjejerna skumma affärer på spåren och till sin hjälp har de Josefins storasyster Madeleine, som nyss har gått ut polishögskolan. 


Handling: Den här sommaren ska de på konfirmationsridläger. Båda tjejerna är rejält förväntansfulla, det ska bli så spännande! Men kanske blir det lite väl spännande när kyrkans dyrgrip, en silverkalk från 1400-talet, blir stulen i samband med lägret. Och inte blir det lugnare när kalken kommer till rätta, heller den hittas nämligen i deras stall! Det är dags för Josefin och Malin att återigen agera detektiver - och att be om hjälp av syster Madeleine, som är polis. 


 Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Del 1: Inbrott i stallet
Del 2: Den försvunna silverkalken
Författare: Jan Fröman
Serie: Malin & Josefin 
Antal sidor: 223
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789178614820, 9789178614837
Finns t ex hos: Adlibris 1Adlibris 2Bokus 1Bokus 2 eller  din lokala bokhandel

Sherlock Holmes och förbannelsen över Baker street

Jag gillar verkligen vad författaren gjort i den här serien och i Sherlock Holmes och förbannelsen över Baker Street. Först och främst är det ju kul att han berättar om Sherlock Holmes som barn. Han har bevarat det som är speciellt med Sherlock Holmes på ett bra sätt. Det blir en barndeckare i Sherlock holmsk stil.


Det jag också tycker så mycket om är hur han har skickligt mixat olika sätt att berätta en historia.

Det är en berättande text med inslag á la serieroman-stuk.


Det är även blogg-inlägg.

Berättelsen förs även vidare i form av vykort och även sms-konversation.

Jag vill se många fler böcker i den här serien, som passar 9-12-åringar.

Handling: Sherlock, John och Marta är tillbaka på Baker Street för en ny termin. Men de hinner knappt börja på skolan innan de märker att det är något skumt som pågår där. Märkliga ting inträffar och det ryktas om ett spöke. Ska Sherlock lyckas avslöja hemligheten på Baker Street? Eller har de alla fått en förbannelse över sig? 

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Sherlock Holmes och förbannelsen över Baker street
Författare: Sam Hearn
Serie: Baker Street-skolan #2
Antal sidor:
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789177798323
Finns t ex hos: 
AdlibrisBokus eller din lokala bokhandel

Tuffa gänget: En utomjording anfaller

Skrattfesten fortsätter i ”En utomjording anfaller”. Jag både fnissar och skrattar högt. Det är en sådan härlig humor. 

Den är perfekt för både barn som inte kommit igång riktigt med läsningen och de som har det, men bara gillar att läsa en rolig berättelse. Det är lite serieromankänsla över den, med lite text och mycket bilder, där text och bild är viktiga för varandra och helheten.


Den är tänkt för barn i 6-9 års åldern, men det funkar för äldre barn också.

Handling: Nere på jorden firar man att Tuffa gänget har besegrat den onde Dr Marmelad. De är allas hjältar! Men i själva verket är hela gänget fast i rymden, fångade av en varelse med alldeles för många tänder och alldeles för många rumpor. Kommer detta att bli slutet för Tuffa gänget? 

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Tuffa gänget: En utomjording anfaller
Författare: Aaron Blekley
Serie: Tuffa gänget # 6
Antal sidor: 140
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789150120783
Finns t ex hos: 
AdlibrisBokus eller din lokala bokhandel

I monstrens rike

I monstrens element finns det klassiska i fantasygenren, men även nya idéer. Det är en bra mix, som gör att läsaren både är trygg och känner att det blir en ny läsupplevelse. Jag vet flera i min 4:a som kommer älska denna. Den är listad som en bok för 9-12 års åldern. Texten är rätt liten, så jag skulle ge den till en någorlunda van läsare.

Det är 4:e boken i serien, men jag kände att det gick bra att komma in i den ändå. Naturligtvis är det roligare att få läsa en serie från början, men det funkar att hoppa in i denna.


Handling: Saga och hennes familj i sitt slott i skogen. En dag skickar någon en förtrollad flaska, och allt förändras … En förhäxning drabbar slottets alla monster. Saga och hennes vänner måste ge sig av för att rädda monstren. Men vart ska de resa? Vem ligger bakom förhäxningen? De tvingas ut på en farlig färd över havet. 

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: I monstrens rike
Författare: Johanna Strömqvist
Illustrationer: Johan Idesjö
Antal sidor: 168
Serie: I monstrens rike #4
Förlag: Bokförlaget Semic
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789155267308
Finns t ex hos: 
AdlibrisBokus eller din lokala bokhandel