onsdag 19 juli 2023

Flickan med det magiska håret

Den här bara måste jag rekommendera! Det prickar av så mycket på listan över en riktigt bra barnbok.

Den har en nigeriansk tjej med superkrafter i huvudrollen. Varför gillar jag det? Jo, för att det tillhör ovanligheterna. Ofta är det vita barn i huvudrollerna, då denna kombinationen borde vi se mer av. Så viktigt! Dessutom är Nigeria är i denna berättelse ett land som ligger före alla andra teknologisk, eftersom de har utvecklat solkraft. Det är uppfriskande och också något jag vill se mer av.

Så visar berättelsen på styrkan av att stå upp för andra och att hjälpas åt. Att om man använder allas styrkor och det som de är duktiga på får man ett fantastiskt resultat. Att man når längre om man inte bara tänker på sig själv. Dessutom att ens svaghet kan bli ens styrka. Författaren visar sin talang genom att göra detta till en naturlig del av berättelsen och inte något påklistrat.

Berättelsen är spännande. Eftersom jag läste den i en enda sittning så är det ett bra tecken. Människor som fått specialkrafter på grund av mutation är spännande bara i sig. Men alla prövningar och det som händer är nervkittlande. För att inte tala om slutet av boken. Man vill bara läsa mer.

Så har vi språket. Både hur det är skrivet men också alla nigerianska ord och uttryck som författaren kryddar berättelsen med. Älskar det!

Jag måste läsa denna högt för mina elever. Vilken bok!




Inga kommentarer: