måndag 18 maj 2020

Svärmodern av Moa Herngren

Den här läsningen är så komplex. Den är lätt men samtidigt inte. Lätt så tillvida att författaren är genialiskt bra och har skrivit så läsningen bara flödar genom boken. Trots det svåra. Trots att det inte är en glad berättelse. Trots att det skär i en att läsa. 

Och det är en tänkvärd berättelse. Vad säger och gör du för andra? Vad gör du för din egen skull? Vad kan ses i ett annat ljus? Hur tolkar du dina medmänniskor? Hur är dina familjerelationer?

Man kan bara hoppas att ens egna barn förstår att man älskar dom. Och att det man gör inte blir fel. 


Handling: Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära. Men relationen förändras när sonen träffar en ny flickvän som snart blir gravid. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin nya svärdotter, men då Åsa försöker hjälpa till uppfattas hon som gränslös. Det blir början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj. Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i sonens liv inte längre är hon själv, utan svärdottern och den nya familjen. Och när Åsas egen mamma går bort, står hon plötsligt alldeles ensam.

Inga kommentarer: