måndag 18 maj 2020

Juni, juli, halva augusti av Marie-Louise Marc

Det här är landsbygdsfeelgood när den är som bäst. Berättelsen väcker längtan i mig. Jag vill bo i en by. Jag vill äta god getost, inhandlad på gården intill. Jag vill ha vackra lantliga vyer utanför mitt fönster. 

Det är det här som Marie-Louise Marc är så bra på. Att måla upp miljöer och sälja in det, så man älskar att vara där i läsandet och sedan vill man kasta sig på ett flyg eller tåg och resa dit i verkligheten. Vem vet vilka flyttströmmar hon skapar med denna bok.

Det är mysig läsning, men det har också sina svarta stråk. Riktigt svarta stråk till och med. Det blir en bra motvikt.

Hur som helst. Jag charmas totalt av berättelsen. Det här är boken du ska skriva upp på sommarens läslista. 


Handling: 42-åriga Hanna trivs med livet i Stockholm, men när hennes mormor skadar sig och behöver hjälp tvingas hon upp till den lilla byn Storsjöhöjden i Jämtland. Byn där hon tillbringade sin barndoms somrar är sig lik: samma ljuvliga ängar, samma vackra vyer mot fjällen ... och samma Mattias. För tjugofem år sedan hade Hanna och Mattias en himlastormande romans här. Idag är han getbonde med eget mejeri, och lever ensam med dottern Felicia. Det dröjer inte länge innan känslorna åter väcks till liv mellan Mattias och Hanna, och Hanna blir dessutom förtjust i 9-åriga Felicia. Ändå bestämmer de sig vuxet för att hålla det på en sommarromans-nivå. Juni, juli, halva augusti. Men Hanna bär på en hemlighet. Ett sår som aldrig läkt. Och plötsligt sker en olycka som vänder upp och ner på hela sommaren. Var hör Hanna egentligen hemma?

Betyg: +4 av 5
Förlag: Printz Publishing 

Inga kommentarer: