fredag 7 oktober 2011

Speltps: Kinaschack

Jag gillar gamla klassiska spel. Ofta har de en spelidé som är enkel, men som håller genom åren. Något som gör att människor, vuxna som barn, återupptäcker dessa spel. Därför tänkte jag tipsa om Kinaschack, som är en gammal favorit hos mig. När jag växte upp så spelade vi det i sommarstugan. Det var där spelet fanns. Så när min bror och jag kom till sommarstugan så sprang vi och letade upp vårt Kinaschack och satte oss och spelade. Det har gjort att en alldeles speciell känsla förknippas med det spelet.

Hur spelar man det då. Jo, man har kulor som står uppställda i var sitt hål i en triangel på ett spelbräde. Så gäller det att snabbast ta sig med sina kulor till den triangel som finns på motsatt sida på spelbrädet. Man kan förflytta sig antingen med ett hopp till ett tomt hål per omgång, men finns det kulor att hoppa får man hoppa över så länge som det finns kulor att hoppa över.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Namn: Kinaschack
Konstruktör:
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: från ca 6 år
Speltid: 30 min
Tillverkare: Alga, Brio (Bland annat)
Publiceringsår: 1893
Kategori:  Stategispel, Familjespel

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

De gamla spelen duger gott (min dataspelande son spelar mycket tärningsspel med sina kompisar)

franziengland sa...

Jag håller med dig om att det är kul med de klassiska spelen. Detta spelade jag med Malin och Johan för inte så länge sedan. Tror vi har haft spelet i evigheter. Vet inte alls när vi köpte det...

Boktokig Eva Boström sa...

Hannele: Vad kul att han gör det!

franziengland: Visst är det ett kul spel. Nu blev jag sugen på att plocka fram det när jag kommer hem!