fredag 7 oktober 2011

Dagens fundering: Tomas Tranströmer och om att ge nobelpriset till en svensk

Jag är glad över att nobelpriset gick till Tomas Tranströmer. Jag är så glad att man vågade ge en svensk priset, för jag tycker verkligen att det måste ju kunna gå till en svensk också. Det blir ju fel om man inte vågar ge det till en svensk för att man är rädd vad omvärlden ska tycka. Det sänder ju också fel budskap! Man ska väl ge nobelpriset till den man tycker är värdig, oavsett vad omvärlden tycker! Vilket annat land skulle fundera över om det är rätt om priset gick till en av sin egen nationalitet? För är en svensk värd ett nobelpris så tycker jag att man ska ha med den personen bland de som man väljer mellan.

Så är jag glad att en poet fick det, för det är viktigt att den sidan av litteraturen uppmärksammas också. Jag tycker om det jag har läst av Tomas Tranströmer och han är verkligen värd det!

Vad tycker ni? Hur tänker ni? Har ni läst något av Tomas Tranströmer?

5 kommentarer:

Teresa sa...

Hej!
Jag har inte läst hans böcker, men jag håller definitivt med dig om att Nobelpriset ska gå till den person man verkligen anser är värd det, oavsett nationalitet. Tyvärr bor vi i ett mellanmjölksland där vi är mer mån om att alla ska tycka om oss istället för att stå för vad vi tycker. Ett stort grattis till Tomas Tranströmer!

franziengland sa...

Jag är jätteglad. Tycker det är SÅ kul att Tranströmer fick priset och han är väl värd det. Har bara läst väldigt lite när jag studerat, men det jag läst är bra. Han kunde såklart gott ha fått det ännu lite tidigare, men med tanke på han som fick och dog i år, så känns det fantastiskt att Tranströmer verkligen hann få det innan det var för sent.

Västmanländskan sa...

Jag vet inte tillräckligt mycket om hans författarskap för att veta om han är värd priset. Jag är ingen stor läsare av lyrik. Jag blir oftast lite besviken när det är en poet som vinner - det är roligare när priset går till en skönlitterär författare.

Unknown sa...

jag är superglad övar att Tomas Tranströmer fick priset i litteratur. Jag minns honom fortfarande från skolan, då lärarna tragglade trista diktare och poeter, men Tomas var den enda som bestod och tilltalade mig. ÄNTLIGEN!

Boktokig Eva Boström sa...

Teresa & Västmanländskan: Pröva läs honom. Det är lättläst och jättebra!

franziengland: Tycker också att han kunde ha fått det tidigare. Men tur att han fiock det innan det var försent!

Chrissan: ja, han skriver verkligen tilltalande!