tisdag 27 juni 2023

Det gula ljuset av Augustin Erba

Jag blev riktigt glatt överraskad när jag började läsa boken. Omslaget lurade mig lite. Jag hade inte förstått jag skulle kastas in i en spännande fantasy (eller är det sci-fi?) med parallella världar, kvantmekanik och polariserat ljus.

Hur som helst blev jag helt uppslukad. Fastklistrad vid sidorna följde jag hur Vilma (som flyttat från Stockholm till Göteborg och går från att vara populär till att inte passa in) hittar ett par mystiska glasögon. Med dessa ser hon ett gult ljus som gör att hon hittar en passage i växthuset hon annars inte skulle ha sett. Den leder till en märklig grotta. När hon är tillbaka är alla helt upprörda. Hon tycker att hon bara varit borta en liten stund, men hon har varit borta i flera dagar,

Jag är oerhört förtjust i idén att huvudpersonen med hjälp av glasögon och polariserat ljus kan hitta sin väg in i en annan värld. Det känns nytt och fräscht och dessutom är det kul att det naturvetenskapliga höjs och blir något extra spännande och intressant. 

Läsåldern skulle jag säga är kanske från ca 11 år, för att berättelsen ska komma till sin rätt.

Redan innan slutets cliffhanger var jag fast bestämd att läsa nästa bok. Det här är en mellanålder-serie man vill följa. Rättelse! Man bara måste följa.

Utgiven av @rabensjogren 



Inga kommentarer: