måndag 31 oktober 2022

Spökhunden Buster: Den hemliga operationen och En mardröm i källaren

Här är tre spökiga tips på favoriter för 6-9 årsåldern.

Böckerna om Spökunden Buster är en hit. De är lagom läskiga för åldern. Tobias Söderlund skriver med fingertoppskänsla om Lorraine, Ellen och så förstås Ellens hund, som kan se spöken.




Spökhunden Buster: En mardröm i källaren handlar om att Ellens klassrum ska renoveras och att Ellens klass därför måste byta klassrum till det gamla kemihuset. Detta har stått tomt efter en olycka. Tobias Söderlund bygger upp den läskiga stämningen så bra. Först är det obehagliga meddelandet på svarta tavlan och sedan hur barnen reagerar när de blir instängda i källaren. Till och med jag ryser.

Parallellt med det spökigt läbbiga handlar det om det otäcka att Ellens bror har cancer och allt som händer kring det. Författaren skildrar det på ett inkännande sätt och samtidigt på ett sätt som gör att det blir ytterligare ett spänningsmoment.

I Buster: Den hemliga operationen är Ellens bror Oscar på sjukhuset och blir bara sjukare och sjukare. När Oscars läkare verkar komma på hur han ska hjälpa Oscar är han med om en olycka och dör. Skildringen av doktorsspöket i både text och bild är otäckt skickligt. Får man inte kalla kårar av det, då blir man inte rädd av något.






Inga kommentarer: