onsdag 22 december 2021

Bilderbokstips

”Tåget till överallt” är en poetisk berättelse med många tankar som väcker funderingar. Det är också en fin skildring av ett barns kärlek till sin mormor.



”Sova som en haj” handlar om Billie som tycker det är tråkigt att sova och prövar att försöka sova som olika djur, t ex fladdermus. Jag tycker om hur fakta blandas med berättelse.





”Idde och den bortsprungna katten” är en av mina favoriter. Det är en helt underbar berättelse om Idde som är expert på omkrets katter, t ex vet hon var de gillar att bli klappade. En dag får hon se en ny katt och hon kämpar för att hitta ägaren. Jag älskar detaljen med klappkartan. Så bra inspiration att få barnet att tänka mer på vad djuret gillar. Jag älskar också illustrationerna. De är roliga, tilltalande  och uttrycksfulla.



”Hundtjuvarna” handlar om Gordon som så gärna vill ha en hund. Han brukar gå ut med hundar med sin kompis. En dag föreslår hon att de ska behålla en av hundarna. Men det kan man väl inte göra? Bilderna har roliga detaljer och texten är pricksäker.




”Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären” är en fantasifull och spännande berättelse om något som barn kan känna igen sig i, nämligen att tappa bort sina föräldrar. Författare Ylva Karlsson är årets vinnare av Astrid Lindgren-priset.



”Adelina & Gosedjursfesten” innehåller vardagsnära spänning. Illustrationerna är så härliga och färgglada. Boken har tecken som stöd och på varje sida finns det bild på ett tecken. I början finns  av boken kan man scanna en qr-kod som visar hur man tecknar alla tecken. 


”Gränsen” fångar på pricken hur spännande det är med gränser, både i text och bild. Man riktigt känner det själv i kroppen när man läser.



”Ingenting är omöjligt för oss” är en mångbottnad berättelse om två barn som är på en ny plats med sin mamma och hunden Kingen. Pappan är långt borta någonstans. 



”Tigern kommer äta upp mig!” är en bitvis humoristisk  och samtidigt mycket spännande berättelse. Vilmer ska sova och är orolig för att en tiger ska äta upp honom. För varje lugnande ord som pappan säger, kommer Vilmer på vad som då kan hända. Bilderna är härliga.





”En jul i Småland för länge sedan” Astrid Lindgren berättar så fint om hur julen kunde se ut 1913. Hon levandegör verkligen den här tiden med ljud, lukt, smak och känslor.



”Den magiska julkatten” är en fantasifull och magisk julberättelse om en pojke som följer efter en katt dagen före julafton. Berättelsen har härliga akvarellmålningar. 







Inga kommentarer: