måndag 4 maj 2020

Svenska fåglar av Martin Emtenäs

Att vara ute i naturen och lära sig känna igen olika arter är både kul och leder till en god cirkel. Ju mer man kan desto roligare blir det. Ju mer man är ute, desto hemtamare blir man. Och naturen gör gott för både kropp och själ. 


Med det sagt är det så roligt att den här boken kommit. Det fantastiska är hur det är utformat. Författarna har analyserat Pokémon Go och plockat idéer därifrån, för att locka barn att vilja gå ut och titta på fåglar. 

Man går alltså ut och samlar fågelarter. Man kan direkt se om det är en vanlig art, eller lite mer sällsynt att se genom de enkla symbolerna. Överhuvudtaget gör symbolerna det lätt att ta in snabba fakta om fågeln.


Fåglarna är dessutom ritade så de påminner om Pokémon-grafiken. De är så otroligt söta.

Man får lära sig om 40 st fågelarter, t ex kråka, bofink och domherre. Hur de ser ut, var de finns och vad de äter.  Vilken grupp av fåglar de tillhör och vilka fler som tillhör gruppen och om de finns i boken eller inte.


Det är så otroligt smart gjort. Äntligen en fågelbok som på riktigt är gjord för barn!

Det är Martin Emtenäs, känd från TV-programmen Mitt i naturen och Det stora fågeläventyret, som tillsammans med illustratören och formgivaren Jonas Källberg har gjort fågelboken.

Den riktar sig till åldern 6-9 år, men funkar för äldre än så.

Förlag: Rabén&sjögren 
Betyg: +4 av 5

Inga kommentarer: