lördag 23 maj 2020

När prinsessor går på äventyr av Per Gustavsson

Jag har längtat efter en ny bok om prinsessor och äntligen kom den. Denna gång handlar det om prinsessor som är på äventyr och de är lika orädda och uppfinningsrika som vanligt. 

Det är en utmärkt högläsningsbok, eftersom det är så bra förebilder i den. Den visar att det finns många sätt att se ut och alla är lika bra. Man kan älska att ha klänning och smycken, men man kan även vilja ha på sig kostym eller varför inte tröja och byxor. Man kan se olika ut i längd och bredd och i hudfärg. Håret kan vara kort och långt och i diverse olika frisyrer. Jag tycker det är så befriande att en prinsessa inte måste ha ett särskilt utseende. 

Det som också är så bra och inspirerande är hur de hjälper varandra och inte ger upp. Hur de har lösningar på allt, t ex hur man tar sig över ett vatten eller hur gör man när det är mörkt i skogen? (Jo, man har ju sitt guld och diamanter som lyser upp.) 

Per Gustavsson har verkligen tänkt till i denna bilderbok. Han har gjort små pratbubblor med där han leker med ords betydelse eller ger läsaren något annat att fundera över.

Jag skrattar och njuter när jag läser och jag hoppas att Per Gustavsson aldrig slutar skriva sådana här böcker.


Handling: Oj, så många prinsessor! Från hela världen har prinsessor samlats. Men vad ska de göra? Gå på äventyr förstås! Tillsammans beger de sig till drakens håla ... För att komma dit måste de genom den mörka, mörka skogen där trollen bor. En sån tur att prinsessorna är utsmyckade med gnistrande juveler som lyser upp stigen. Sen måste de komma över det stora havet. Men är man många går det fort att hugga till en flotte! Efter många strapatser kommer de till slut fram till drakens håla. Men, vad händer? Draken sprutar ju ingen eld! Den verkar nästan glad ...

Betyg: +4 av 5
Läsålder: från 3 år
Förlag: Lilla piratförlaget

Inga kommentarer: