torsdag 12 mars 2020

Middagstimmen av Dörte Hansen

Middagstimmen är en bok som tar tid att läsa, men det är väl spenderad tid. Berättelsen är lågmäld och den vindlar i sakta mak framåt. Dörte Hansen täljer fram en miljöbeskrivning av landsbygd, som är angenäm att läsa. Det är ett då och ett nu, en förändring som är både sorglig och hoppfull på samma gång. Jag känner igen själv det där med att komma tillbaka till en plats som förändrats. Författaren beskriver också väl hur det är i en liten by, med en oro över det som kan uppfattas som annorlunda. Hur det känns. 


Handling: Ingwer Feddersen känner inte längre igen byn där han vuxit upp: ingen skola mer, inget bageri och ingen handelsbod. Inga storkar på kyrktaket, inga kor i hagarna och på fälten bara majs och vind. Som om en hel värld bara hade försvunnit. 

Men på värdshuset står fortfarande gamle Sönke Feddersen bakom sin bardisk, envis som ett flyttblock. Och Ingwer, hans grabb, som flyttade därifrån för så länge sedan, återvänder äntligen till byn. Han har fortfarande något att ställa till rätta.


Betyg: 4 av 5
Förlag: Nona 
ISBN: 9789188901279

Inga kommentarer: