lördag 29 juni 2019

Skönhetens väg av Martha Hall Kelly

”Skönhetens väg” är en välskriven berättelse om andra världskriget, som sätter spår i läsaren. Just när man tror att man inte kommer läsa någon fler bra bok om denna tidsperiod, så dyker denna upp. Författaren lyckas på ett eminent sätt att ge tre perspektiv, vilket jag tycker är det som höjer berättelsen.

Det definitivt en utmärkt bok att ha till bokcirkeln. Det har jag haft och det fanns mycket att prata om. Det är en sådan bok som man vill prata med andra om.


Handling: CAROLINE är volontär på franska ambassaden i New York och har precis mött mannen i sina drömmar. På andra sidan Atlanten tar den polska sextonåringen KASIA spionuppdrag för att imponera på pojken hon älskar. Samtidigt ser den unga tyska läkaren HERTA inget annat val än att börja arbeta i ett koncentrationsläger för att försörja sig.  

Efter att Kasia tillfångatagits av tyskarna möter hon Herta under omständigheter som saknar motstycke i vår historia. Men Carolines välgörenhetsarbete tar henne till Europa, där hennes och Kasias vägar möts.  

Skönhetens väg bygger på en sann historia. Caroline Ferriday och Herta Oberheuser var verkliga personer. Den ena förärades två tapperhetsmedaljer för sina insatser under andra världskriget. Den andra dömdes i Nürnberg för fasansfulla brott mot mänskligheten. Romanen är en fängslande berättelse om deras drömmar, umbäranden och uthållighet och det godas seger över ondskan.  


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Skönhetens väg
Originaltitel: Lilac girls
Författare: Martha Hall Kelly
Antal sidor: 536
Förlag: Bookmark förlag 
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789188745095
Finns t ex hos: AdlibrisBokuscdon

Inga kommentarer: