lördag 24 november 2018

Mammorna av Alexandra Pascalidou

Boken Mammorna består av tjugo kvinnors gripande livshistorier. När jag läser gråter jag. Allt från en tyst strilande gråt till en fulgråt. Jag gråter för allt dessa starka kvinnor från orten fått gå igenom - begrava sina barn, isolering och möta tunga orättvisor och fördomar. De får kämpa mot förtal av förorten och ett samhälle som inte bryr sig. De får kämpa mot fattigdom och att få vardagen att gå ihop. Men de ger inte upp. De kämpar vidare. Vilket mod de visar!

Jag gråter för att samhället inte tar sitt ansvar. Det känns så onödigt att det blivit så här. Nog kan vi väl bättre?!? Ska vi verkligen bara se på och inte göra något?

Så gråter jag för det fina i att Alexandra Pascalidou ger de här mammorna en röst. Och vilken röst sedan! Hon låter verkligen kvinnorna få berätta med sin egen röst. Det gör att boken blir så mycket mer speciell och tar sin alldeles egna plats i hjärtat.

Boken Mammorna ruskar välbehövligt om läsaren. Den låter de som varken hörs eller lyssnas på i samhället och som aldrig får ett tack få berätta. Det, kära läsare, är banne mig fantastiskt. Det är därför du som läsare ska läsa boken också. Inte bara för att den är jättebra (för att den är den verkligen), utan för att de här kvinnorna förtjänar att bli hörda av dig.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Mammorna
Författare: Alexandra Pascalidou
Antal sidor: 345
Förlag: Bokförlaget Atlas
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789173896085
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: