måndag 3 september 2018

Kompisar online av Emma Askling

Kompisar online är fint skriven berättelse om 12-åriga Melvin, vars pappa försvunnit från hemmet. Pappan som åt allt fler vita tabletter. Det händer saker i skolan, eftersom Melvin lättare blir arg numera. Mamman får, i samråd med klassläraren, honom att gå till kuratorn. Han tycker det är en jättedålig idé, för han tänker definitivt inte sitta där och prata och lipa. 

Han har också ett annat problem. Han är tillsammans med populära Cleo, men har insett att han inte är kär i henne. Hur gör man slut? Han frågar först sin morfar, men inser att hans råd inte är speciellt bra. Kanske kan hans nya online-kompis i tv-spelet ge honom råd.

Det är så härligt att Melvins tankar och känslor får ta plats i boken. Det känns som att det är alldeles för få böcker som är på det här sättet. Det är en förträfflig skildring om hur livet kan vara som 12-åring, allt ifrån de insiktsfulla beskrivningarna av när Melvin spelar tv-spel till när han försöker förstå sina känslor. 

Så måste man ju bara älska nakenkatten Harriet som ylar på nätterna för att hon saknar pappan. En smart katt, som lämnade ett tomrum när boken var slut. Det gick inte annat än att bli förtjust i henne, så kärleksfullt som man fick se på henne ur Melvins ögon.

Som sagt, en fin berättelse - både att läsas tyst för sig själv eller att lyssna till i grupp.

Passar från ca 9 år.



Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: 
 Kompisar online
Författare: Emma Askling
Antal sidor: 176
Förlag: Ordalaget bokförlag
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789174692525
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: