fredag 13 april 2012

Speltips: Speculation / Real or fake

Min pappa gillade mest bara att spela kort (som Chicago och Poker), men Speculation blev han förtjust i. Jag kan hålla med om att det är ett roligt spel. Spelet har numera bytt namn och heter Real or fake.

Spelet går ut på att köpa samlingar, men att undvika förfalskningar. Har man fått en förfalskning gäller det att kunna bluffa så man kan sälja den. Det gäller också att köpa saker i rätt tid. Man startar med en bestämd summa och det är de pengar man kan använda under spelet. Man har spelkort med samlingar som man kan spara på, t ex kost eller vin. Värdet ökar ju fler kort du har inom samma serie. Men samlingen kan vara en förfalskning och inte värt någonting. Om det är en förfalskning står på Insidertips-korten, som ibland finns att köpa genom auktion. Dessutom gäller det att hålla koll på sina kort. Lägger man ner korten på bordet är de till salu. Men har man dom dolda på hand så kan de blir föremål för skatterazzia. Man kan också bli av med kort genom en öppen auktion.

Den som är rikast när spelet är slut vinner.
Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Namn: Speculation / Real or fake
Konstruktör: Grzegorz Rejchtman
Antal spelare: 3-5 spelare
Ålder: från ca 10 år
Speltid: ca 60-120  min
Tillverkare: Alga
Publiceringsår: 2003
Kategori: Familjespel,

1 kommentar:

Unknown sa...

Jag spelade spelet igår. Vi orkade inte spela tills alla korten var slut utan satte en tidsgräns då vi räknade ihop våra tillgångar. Men trots det så märkte jag att spelarnas pengar började sina och samtidigt som värdet på kortsamlingarna gick upp så fick spelarna mindre och mindre pengar. Detta eftersom att man betalade pengar till banken genom skatterazzior och auktioner utan att det finns något sätt att få pengar från banken. I Monopol till exempel så får man pengar varje varv och man kan även vinna pengar.
Har du märkt av detta problem och vet du nått sätt att åtgärda det på?
viktor-bo@hotmail.com