onsdag 25 januari 2012

Releasefest Tabula Rasa Hotels med Jonas Joelson och Gustaf Skarsgård

Jag var på bokreleasen för Tabula Rasa Hotels. Den hölls på ett galleri och det serverades Dumplings och dryck till. Efter att vi varit där ett tag så kom författaren Jonas Joelson dit med Gustaf Skarsgård, som läst in boken. Efter ytterligare ett tag så fick vi lyssna till Jonas agent. Hon berättade bland annat detta:

- Då ringde jag upp Gustaf och sa:
”Jo, jag har ett manus här och vill du läsa det och så kanske du vill läsa in ljudboken”.

En vecka senare ringde han upp mig och ville inte bara göra ljudboken utan också göra film på boken. Så nu har Gustaf Skarsgård inte bara läst in ljudboken utan också köpt filmrätten.


Sedan blev det Jonas Joelson och hans förläggare Karin som samtalade. Bland annat sades detta:

- Alla ni är här för att höra Jonas. Alla har inte läst boken men alla är nyfikna. En sak som är säker är att du är en djävligt komplex människa. Du har skrivit en komplex bok….Det är en bok med så otroligt många bottnar precis som du. Det är en samtidsroman. En hård brutal samtidsroman. Det är en utvecklingsroman. Det är också en kärleksroman. Om du ska kort beskriva din bok. Vad är det för bok du har skrivit?

- Det är roligt att sitta och lyssna på Gustaf, som läst hemma hos mig precis . Han läser sjukt bra! Jag blir ganska drabbad faktiskt. Det är rätt hemsk den här boken. Handlar om något som finns i vår värld. Som är ego. Något som är drivande och pushande. Något som äter upp oss alla. Som ätit upp mig i perioder. Det handlar också om hur man kan hitta en ljusning. Hitta en framtid utifrån det. Det är ingen lätt resa. Det vet ni alla. Man måste ta några steg ner i källarn’. Det här handlar om en person som gör det. Han jobbar i en värld som inte tillåter det. Han har inte så många på sin sida heller faktiskt. Han är så ensam. Det är kanske är det värsta.

- Den här romanen är otroligt sinnrik komponerad. Den är alltså uppdelad i före och efter. Vartannat kapitel är före och vartannat kapitel efter. Det här är så briljant för det skapar ett naturligt driv. Det blir som en motor som gör att man som läsare rusar igenom berättelsen för att få att få svar på frågan före och efter vad? Hur kom du på en sådan idé? Var det svårt att skriva på det sättet?

- Ja, alltså jag åkte ner till Vietnam och satte mig och skrev som en idiot. Efter 4 månader så hade jag inte skrivit en bok! Det var ett kaos. Så tejpade upp alla idéerna i mitt rum där jag bodde. Det är två väggar i alla fall. Det är för något har hänt och efter något har hänt. Men vad fan då? … Det blev en bok i alla fall som tur var. Att skriva var att söka efter vad. Vad det var. Ska inte avslöja mer.

Inga kommentarer: