måndag 2 januari 2012

Lisbabeth Susavind: Tigrar kysser inte lejon av Tanya Stewner

Tigrar kysser inte lejon handlar om Lisabeth Susavind (Lilli) som fått ett extrajobb på zoo eftersom hon kan prata med djur. Hon hjälper de olika djuren på zoo genom att översätta till djurskötarna vad de säger. Bland annat finns en elefantunge som slutat prata och äta, som Lilli hjälper. Där finns också ett lejon och en tiger som är olyckligt kära i varandra och vill vara tillsammans. Problemet är bara att zoodirektören sålt tigern till ett annat zoo. Jesaja, Lillis vän, försöker komma på något sätt att få tigern att stanna. På zoo finns även systern till Trixie. Trixie är Lillis fiende. Systern och Trixie tycker inte om att Lilli arbetar på zoo och försöker förstöra för henne.

Det här verkar vara en trevlig serie. Tigrar kysser inte lejon är både spännande och intressant. ¨Det är kul med en serie som varken är en deckare eller som handlar om övernaturliga saker, eftersom inte alla gillar det. Det finns många djurintresserade barn som skulle tycka om den här serien.

Jag gillar hur Tanya Stewner har beskrivit djuren och hur hon ger dem olika sätt att prata. Favoriterna är katten von Schmidt och hunden Bonsai som är vänner, fast de inte förstår varandra. Lilli tolkar när de pratar med varandra. Jag tycker att hon fångar sättet hundar och katter är.

Här är ett exempel från ett avsnitt ur boken där katten vill att hunden ska sluta skälla på katterna i området, eftersom hon fortfarande vill vara vän med honom men inte vill att de andra klagar på att hon umgås med honom:

"...Det skadar mitt hittills förstklassiga rykte. Jag skulle alltså hövligt vilja be herr  von Bonsai att i fortsättningen inte skälla ut mina bekanta på detta skamliga vis." Fru von Schmidt riktade uttråkat blicken någonstans i fjärran och var tydligen klar.
Lilli suckade.
"Och? Och?" Bonsai viftade upphetsat på svansen. "Vill Schmitti hänga med till parken och jaga duvor igen?"
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Lisbabeth Susavind: Tigrar kysser inte ett lejon
Författare: Tanya Stewner
Serie: Del 2 i serien om Lisabeth Susavind
Antal sidor: 220
Förlag: Kabusa böcker
ISBN: 9789173551779
Finns t ex hos: Adlibris, Bokia, Bokus, Fritz & Ståhl

Inga kommentarer: