måndag 23 januari 2012

Bokcirkeln denna gång var så här...

Vi träffades hemma hos Karin som hade gjort både snittar och efterrätt. Hon hade gjort lite 70-tals snittar och jag tror boken som hon hade inspirerat henne hette Pratmat eller något liknande. Gott, gott, gott! Så hade hon gjort en god chokladtårta som vi njöööt av!!!

Vilka var vi då denna gång. Jo, det var jag Karin och Malin. Anna-Karin kunde tyvärr inte komma denna gång, men vi fick veta lite om vad hon tyckt genom Malin.

Först pratade vi om Maken av Gun-Britt Sundström, som jag tyvärr inte hade läst pga av lite låneproblem. Men jag ska läsa den och sedan berätta vad jag tyckte. Karin och Malin tyckte att den första tredjedelen var bäst. Sedan tyckte de att boken gick på tomgång till slutet. Alla (Malin, Karin & Anna-Karin) hade skumläst den sista delen av boken. Boken fick ett plus för boken var att den var ett tidsdokument. Men de tyckte huvudpersonen var elak och hade en dålig attityd. Karin och Malin var överens om att man inte skulle vilja ha henne som kompis. Vi pratade om det kunde vara så att boken var bättre i den tid den kom ut och ifall den skulle vara bättre om man läste den när man själv var student.
Betyg blev 2 eller -3.


Den andra boken var Sågverksungen av Vibeke Olsson. En bok vi alla tyckte mycket om. Vi pratade allt från att man hade ingen aning om hur det var i Sundsvall vid sågverken eller att det där var den första organiserade strejken innan man läst boken till att bokens huvudperson, 11-åriga Bricken, var inte överhurtig som en del karaktärer kan vara. Hon var trevlig men vågade säga ifrån och kunde göra fel. Vi pratade om Brickens föräldrar och om skolgång förr. Vi pratade också en hel del om problematiken kring stolthet och att kunna ta emot hjälp, allmosor och sitt eget människovärde och hur det påverkas.
Betyget blev +4 rakt av!

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

kul med nostalgimat

Boklusen sa...

Vad roligt med så bra betyg på Sågverksungen! Jag har läst Molnfri bombnatt av Vibeke och älskade den. Kanske borde läsa denna också??

Boktokig Eva Boström sa...

Hannele: det är det!

Boklusen: Det borde du!!! Älskade också Molnfri bombnatt!

klok som en bok sa...

Vad kul att ni gillade Sågverkskungen. Tänkt flera gånger att jag ska läsa den men det har inte blivit av ännu. Har läst flera av Vibekes böcker och gillat dem väldigt mycket.

Boktokig Eva Boström sa...

klok som en bok: Hon är en riktigt duktig författare!!!