fredag 18 november 2011

Speltips: Cluedo

Det här är också ett klassiskt spel, som håller år efter år. Man får verkligen använda hjärnan när man spelar detta spel. Det finns ju många variationer på det klassiska Cluedo, bland annat en Harry Potter variant. Är det någon som spelat någon av varianterna? Vad tyckte ni?

Spelplanen är föreställer olika rum och hemliga gånger. Det går ut på att lista ut vem mördaren är, vilket mordvapen som mördaren haft och vilken som är mordplatsen. De misstänkta är sex personer: Fröken Röd (eller Scharlakan), Överste Senap, Fru Vit, Pastor Grön, Fru Blå (eller Kråm/Påfågel) och Professor Plommon. Det finns sex olika mordvapen och nio olika mordplatser.

Det finns sex kort med misstänka, sex kort med mordplats och sex kort med mordvapen. Var och en av dessa kategorier blandas och man plockar ut en av varje. Dessa tre läggs i ett kuvert. Sedan blandas alla korten och man delar ut lika många till lika många till varje spelare. Med hjälp av sina kort och att man kan gissa när man kommer till ett rum (förflyttning görs med spelpjäs och tärning), När man gör sin gissning ska spelaren till vänster visa upp ett kort för den som gissar om han har någon av dessa som nämnts. han får själv välja vilket kort. har han inget kort går turen över till näste person osv.

När man tror att man vet kan man anklaga. Då berättar man vad man tror och sedan får man se korten i kuvertet. har man rätt vinner man, men har man fel lägger man tillbaka korten och de andra fortsätter att spela och man själv får bara titta på.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Namn: Cluedo
Konstruktör:
Antal spelare: 3-6
Ålder: Från ca 8 år
Speltid: ca 60 - 120 min
Tillverkare: Hasbro
Publiceringsår: 1948
Kategori: Familjespel

4 kommentarer:

klok som en bok sa...

Detta var mitt favoritspel när jag var liten! Jag gillar ju deckare också:-)

Vargnatt sa...

Jag gillar verkligen Cluedo :) Såg tvprogrammet när det gick :)

Vargnatt sa...

Och tack för tipset på böcker! :)

Boktokig Eva Boström sa...

klok som en bok: ja, det är ju ett perfekt spel för dig!!

Vargnatt: Det missade jag!! varsågod! Glad att kunna hjälpa till´lite!!