söndag 15 mars 2009

Dagens fundering - Se film efter att man läst boken?

Det är den där eviga frågan om man ska se filmen efter att ha läst boken. Den aktualiserades igår när min man ville se Låt den rätte komma in. Jag är verkligen kluven när det gäller den frågan. Jag tycker sällan det är att de har lyckats få till filmen såsom jag tänkt boken i mitt huvud. Ibland blir filmen så annorlunda så att det blir svårt att känna igen boken. Fast ibland lyckas de. Anne på Grönkulla är ett sådant exempel.

Dessutom tycker jag att det är lättare att se en film som inte är baserat på en bok som blivit favoritbok. Är det en favoritbok så vill jag ju inte att de ska göra om den för mycket och jag vill att personerna ska se ut ungefär som jag tänkt mig dem! Är det en bok som jag bara tyckt varit okej, så bryr jag mig inte på samma sätt när jag ser filmen! Det handlar väl också om att inte ha för stora förväntningar. Man får snarare se bok och film som två separata ting baserade på samma idé. Då gör det mycket mindre eller ingenting om saker i filmen är annorlunda än i boken!

För övrigt så tycker jag att det är lättare att se filmen först och sedan läsa boken. Jag har upptäckt att jag då bryr mig mindre saker och ting skiljer sig mellan bok och film. Fast å andra sidan så vill jag ju egentligen läsa boken först!
Vad är era tankar kring böcker och film? Ser ni filmer gjorda efter böcker eller undviker ni dem? Tycker ni att det gör något att de är annorlunda? Ser ni helst filmen först eller läser boken?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har absolut inget emot att se en film som är baserad på en bok jag gillar. Tycker det är spännande att se hur de lyckats/misslyckats gestalta "mina" karaktärer.
Men visst har jag höga förväntningar på dessa filmer oxå, t.ex. vissa av Harry Potter-filmerna gjorde mig grymt besviken. Det saknades så mkt!

När det kommer till att se en film innan jag läser boken så försöker jag nog undvika detta. Har jag väl sett filmen så kan jag inte skapa mig en egen fantasi av hur allt ser ut när jag läser boken, då är det ju redan förutbestämt så att säga.
Men ibland gör jag undantag här. Har bl.a. sett Twilight men fortf. inte läst böckerna.

Anonym sa...

Det kanske är lättare också att se en film när det gått ett tag efter att man läst boken. Att man inte ser filmen direkt efter?

Anonym sa...

Det kan du nog ha rätt i. Om man väntar ett tag så blir man nog mer öppen för "förslag" till sin egen bild av berättelsen.

Anonym sa...

Jag läser boken först, sen kan jag mycket väl tänka mig att se filmen! Men absolut inte tvärtom!
Oftast är ju alltid boken bättre! Men såg nyligen "Hjärtan i Atlantis" (S King) där jag inte varit såå förtjust i boken men tyckte filmen var riktigt bra.