tisdag 6 augusti 2019

Under samma himmel av Katherine Marsh

Wow! Vilken stark och gripande berättelse! Det är en fin historia om att vara flykting och om oväntad vänskap. Den är lätt att ta till sig, men ger mycket att tänka på.

När jag läste den så tänkte jag att den här borde läsas i skolan. Kanske kan den skapa förståelse för flyktingar och muslimer. Den skulle passa bra som bokcirkelbok eller högläsningsbok. Jag skulle säga att den kommer sig bäst till sin rätt för åldern 12+, så åk 6-7 skulle den nog passa. 


Handling: Max och Ahmed. Två killar från två helt olika världar.

Max, 13 år, flyttar från USA till Bryssel med sin familj. Han kan nästan ingen franska, har inga kompisar och tvingas gå om en klass i skolan.

Ahmed, 14 år, flyr från Syrien via Turkiet, över medelhavet till Grekland och sen vidare till Bryssel. Längs vägen förlorar han sin pappa och Ahmed befinner sig plötsligt ensam och utan pengar i ett land där han inte känner någon och inte kan språket.

Europa skakas hösten 2015 av flera svåra terrordåd, med utegångsförbud, rädsla och hat som följd. Det påverkar både Max och Ahmed, fast på olika sätt.
Killarna lever sida vid sida, först utan att känna till varandra, men när deras vägar till slut korsas inleder de en trevande vänskap. Max vill på något sätt hjälpa Ahmed, men vet inte hur.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Under samma himmel
Originaltitel: Nowhere Boy
Författare: Katherine Marsh
Antal sidor: 339
Förlag: raben&sjögren
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789129704068
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: