tisdag 6 juli 2021

Barnböcker om natur

Klassikern ”Linneas årsbok” är en helt underbar bok med  berättelse om Linnea och hennes vänner Blomkvist och Kalle Målare blandat med fakta om djur, växter och natur. Man kan får även förslag till pyssel lite här och där i boken och bilderna är ljuvliga. Boken funkar lika bra som när jag var liten, när mina barn var små som idag. Den är lite lätt reviderad, men är en tidlös klassiker. 

I ”Världens coolaste djur” har Julia Wiberg från SVT’s barnprogram ”Djur med Julia” och podcasten ”Julias coola djur” valt ut de tolv häftigaste djuren och berättar på ett intresseväckande och roligt sätt om dem. Du får t ex lära dig om hur många tummar koalor har på varje hand och hur mycket mjölk blåvalsungen dricker per dag. Bilderna är otroligt söta och det finns oftast en släng av humor i dem. 

”Svenska däggdjur” är en uppföljare till den fina och smart upplagda boken ”Svenska fåglar” som kom förra året. Författarna har återigen inspireerats av Pokémon-kort och det fungerar riktigt bra. Det är smarta små symboler som visar vilken miljö djuret trivs i, vilken sorts spillning djuret lämnar, vad djuret äter mest av och vilken typ av bo djuret har. Man kan se hur stort djuret är jämfört med en katt och vart i Sverige djuret finns. Det finns även symboler för hur lätt/svårt djuret är att se. Bilderna är ursöta och visst känner man lockelsen att börja samla på djur man sett. En toppenbok f’att locka ut barn i naturen med och få dem att lära sig om de svenska däggdjuren.

”Det farliga djupet” är en interaktiv äventyrsberättelse, som utspelar sig i havet. Läsaren får på varje sida göra val, som styr hur historien utvecklar sig. Man väljer mellan två scenarier och lotsas då vidare till två olika sidor och så får man se vad som händer. Som barn älskade jag den här typen av berättelser och har önskat få återse sådana. Det är så lätt att fastna och vilja läsa lite till, för att se hur man lyckas som fiskyngel. Perfekt bok när man vill få barnen att läsa.




Inga kommentarer: