måndag 17 juni 2024

Hjortronmyren av Ulrika Lagerlöf

Den här berättelsen fascinerade mig totalt. Först och främst fångade historien om den unga 17-åriga Siv som blir kocka hos ett skogshuggarlag i Västerbottens inland fastän hennes dröm är att läsa vidare.

Jag kan inte förklara det bättre än att jag trollbinds av allt som händer och allt hon är med om. Det är skickligt berättat och uppmålat. När jag läser inser jag också att det är mycket som jag inte vet om min familjs historia. Uppväxt som jag är i Västerbottens inland med skogsbruk i min vardag.

Nutidshistorien utspelar sig också i trakterna. Då åker Eva från Uppsala till Djupsele i Västerbotten för att ta hand om en situation med aktivister som protesterar mot Skogsbolagets avverkningar. Delvis ditskickad av Skogsbolaget för att hon har rötter där (hennes farmor och farfar bodde där och hon själv har ärvt skog där), men givetvis också för att hon duktig på sitt jobb. Nu när hon är där så upptäcker hon saker som kan ge henne mer svar om hennes släkts historia.

Förutom Eva och Sivs historia så har skogssamerna också en viktig plats i berättelsen. Deras historia lyfts och bildar en helhet med skogens historia. 

Författaren har fått till en fantastisk roman och jag är glad att det är första delen i serien Timmerfolk. För det här vill jag läsa mycket mer av.
Inga kommentarer: