lördag 9 december 2023

Stjärnsystrar av Zakiya Ajmi

Stjärnsystrar är en ny serie för barn på mellanstadiet.

Det handlar om fyra tjejer i ett band.

I första boken är det Kioli som berättar. Hon är spontan och har lätt för att bli besatt av saker och också snabbt påbörja saker. Nu är hon förälskad i brorsans kompis, som spelar i brorsans band. Det gör att hon hipp som happ bestämmer sig för att bilda ett eget band. Att hon kan inte spela gitarr eller sjunga hindrar inte henne. Inte heller att hon inte frågat kompisen Linn eller några andra om de vill vara med.

Linn ledsnar på att komma i andra hand och vill varken vara med eller vara kompis längre. Kioli börjar träna på att spela gitarr och hoppas på att kunna övertala Linn, som numera umgås med Sam. Det är dock svårt eftersom Linn inte ens vill svara på sms. När Kioli en dag hör Viola sjunga vill hon ha med henne i bandet också. Hur ska Kioli få med dem i sitt band?

Varje bok i serien berättar utifrån en av tjejerna. I bok nummer två är det Viola som berättar.

Det är lättlästa böcker om vänskap och identitet. Huvudpersonerna har olika personligheter och det ger en chans både känna igen sig själv och andra, men det skapar också en dynamik i vänskapsrelationerna som gör det mer spännande att läsa.

Stjärnsystrar är en charmig serie om att vara i gränslandet till tonåring.Inga kommentarer: