måndag 30 oktober 2023

Läslovstips barnböcker

Läslovet är som gjort för att läsa spännande rysare. Här kommer tips på några:

För 6-9 år så är ”Spöksjön” en härlig rysare som handlar om Klara som är livrädd för vatten. Hennes mamma skickar henne över en långhelg till Klaras  morfar för att gå simskola. Fast Klara tänker då inte gå på någon simskola och har inga planer på att lära sig simma. Speciellt inte efter att morfar berättat en läskig spökhistoria om sjön vid morfars stuga, där ett par barn försvunnit.

Författaren har fått fram kärleken mellan Klara och hennes morfar. Det är en härlig kontrast till det rysliga. Faktum är att Sanna Norlin målar upp hur det är hemma hos morfar samt att vara med morfar, så att man vill åka dit. Fast lika bra målar hon sedan upp spökhistorien och spök-pojken och då är man glad att man inte är där. Och sedan ändras allt igen när Klara beslutar sig för att hjälpa spök-pojken.

~
Några boktips 9-12 år


”Hästen från vattnet” var riktigt otäck. Det gick härliga kårar efter ryggen när jag läste. Men det var också fint porträtterat av vänskapen mellan Juno och Aimy och de trubbel de får. Det känns verklighetstroget och nära. Även relationsdelen låter författaren bli obehaglig, vilket jag gillar.

Författaren målade upp allt riktigt levande. Jag kan till exempel fortfarande se hästen Storm framför mig.

~

”Tecken” är första boken och ”Varsel” är andra boken i en riktigt spännande serie om Moa som upptäcker att hon kan se spöken. I första boken börjar saker hända när Moa flyttar in i den nya lägenheten och eskalerar med en ridolycka och ett ilsket spöke. I andra boken är hon och pappa i farmors gamla hus för att fixa inför försäljning, men då dyker någon upp från den andra sidan med varningen: Akta dig!

Det är en bra blandning av hästar, hemligheter, spöken och vänskap, även om hästarna inte har så stort fokus. Det är det andra som får mer fokus. I ”Varsel” är det dessutom fint skildrat hur svårt det kan vara att dela med sig av sina rädslor. Överhuvudtaget så lyckas författaren väl med att skildra relationer och problem.

Båda böckerna var riktiga rysliga bladvändare och väl anpassade till mellanstadieåldern.


Inga kommentarer: