söndag 4 december 2022

Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth

Den var precis vad jag hoppats på. En berättelse som ger både julstämning samtidigt som det finns massor med olika känslor.

Just att porträttera starka känslor har Callum redan i tidigare böcker visat att han behärskar bra. Det är sorg blandad med humor liksom vänskap och romantik. Man får skratta och gråta om vartannat. Den hjärtliga humorn uppskattar jag speciellt. Det är en sak som inte är lätt att få till, men han lyckas och det blir mjuka skratt när man läser och en bra balans mot det mörkare. Överhuvudtaget blir det alldeles varmt i hjärtat när man läser boken. Den fint skildrade vänskapsrelationen bidrar också till det.

Boken handlar om hur Sophia får idéen, när hon ärvt pengar för okloka idéer av sin pappa som nyligen gått bort, att fixa en julpyntad skåpbil som man kan boka upp för att den i juletid ska åka hem till en ensam och ledsen människa som behöver lite julkärlek. Tyvärr måste Sophia plötsligt åka upp till Luleå till sin mamma för ta hand om henne, så vännen Elsa står ensam med projektet. Hon som bara skulle hjälpa till lite smått. Hur ska detta gå? 

Det är en helt underbar julberättelse som ger både värme och eftertanke. Och massor med julstämning förstås. Inga kommentarer: