söndag 24 juli 2022

Detransition baby av Torrey Peters

Det här är en bok som jag behövt fundera över. 

Jag höll på att lägga ifrån mig den för gott, när jag läste början på boken. Det inledande hårda klimatet i att vara, att uttrycka sig, framför allt när det gäller sexualitet hade jag svårt för. Det var lite för mörkt för mig. Det påverkade min uppfattning om bokens ena huvudperson Reese. Jag höll på att stänga dörren till henne. 

Men det ändrades. Både det hårda klimatet, men också min uppfattning om Reese. Liksom de andra två karaktärerna, Ames och Katrina. Det är en del av vad som är gör den här boken. Man ändrar genom bokens gång vad man tycker och tänker kring huvudpersonerna, precis som det är med riktiga människor. Karaktärerna är lite trassliga, men det bidrar till att de känns mer levande och äkta.

Jag är med andra ord glad att jag inte la ifrån mig boken. Framför allt för att genom att läsa boken får jag på sätt och vis gå i transkvinnors skor och får även en aning inblick om hur det är göra en detransition. Det virvlar runt tankar i mitt huvud kring detta, men även kring bokens andra tema: mödra-/föräldraskap. 

Berättelsen kom inte alltid lätt för mig och kanske därför är mer värdefull. Som vit CIS-kvinna är den en viktig lärdom. Jag är tacksam över läsningen av denna bok.




Inga kommentarer: