tisdag 26 juli 2022

Fyra boktips för 6-9 åringar

Lästips för 6-9 åringar 

I ”Hemliga klubben: Skolavslutningen” får man både igenkänning och spänning. Det är mysterier, men riktiga, vardagliga sådana som lösas. Sådana som man som läsare själv skulle kunna råka ut för. I första boken är det till exempel så att en portmonnä glöms på skolan och medlemmarna i den hemliga klubben måste försöka få tillbaka den, trots sin rädsla för rektorn som sägs klippa fingrarna av olydiga barn. En finfin bok för den som kommit igång med sin läsning.




”Kalaskatastrofen” är nyutgåvan av den sjätte delen i en rolig och omtyckt serie. Perfekt för nybörjaren som kommit igång med sin läsning lite och gillar vardagsdramatik med lite humor och kärlekspirr.

I boken är det dags för kalas och Viking vill bjuda Meltem men klantar till det lite, eftersom han är för feg att berätta det. Helt plötsligt har han bjudit både Meltem och Martin, fastän han bara kunde bjuda en av dem. Hur ska han lösa detta?




”Bråkdrakarna flyttar in” är en riktigt rolig och fantasifull berättelse om en familj som prövar att ta hand om två drakungar. Drakungarna är väldigt busiga och de ställer till det en hel del för familjen. 

Det som också är roligt i boken är att typsnittet och layouten på texten är lekfull. Ibland vindlar den sig fram. Även illustrationerna är humoristiska.




”Prinsessan och djuren: Den busiga kattungen” är en söt och charmig berättelse för den som älskar djur lika mycket som huvudpersonen prinsessan Bea gör. Hon får egentligen inte ha djur på slottet, men vem kan motstå att rädda och ta hand om djur i knipa. I alla fall inte Bea som har ett stort hjärta. Därför bestämmer hon sig för att rädda och ta hand om kattungen som hon hittar i trädet. Men det är inte lätt att hålla en kattunge hemlig.




”Vargis: Världen värsta moster” är andra boken i en av mina nya favoritserier. Jag bara älskar fluffiga lilla magiska Vargis som kan prata, växa och krympa och vars favoriträtt är smutsiga strumpor. Vänskapen mellan honom och Libby är så fin. Moster Ilda är lysande elak, medan Libby är en sådan rar flicka. Ibland är det skönt att få läsa och få vara arg på någon ett tag. 

När Ilda kidnappar Vargis för att tävla med honom i en TV-show blir det spännande. Hur ska det gå? Precis som i första boken är det mycket värme samtidigt som de elaka är otäckt elaka.




Inga kommentarer: