lördag 6 februari 2021

Himlabrand av Moa Backe Åstot

Det är viktigt att ha något att identifiera sig med. Inom same-kulturen har det varit skrämmande få exemplar. Ett land är fattigt om dess ursprungsfolk inte finns representerat i litteraturen på ett sätt som de kan känna igen sig i. Därför känns det extra kul och viktigt att Himlabrand publicerats.

Även om det är en berättelse om homosexualitet och jag inte kan påminna mig om att jag någonsin läst en bok som handlar om detta i samisk kontext, så handlar det om så mycket mer än att vara same och homosexuell. Det handlar om att vara ung och försöka hitta sin plats i tillvaron. Att inte riktigt veta vem man är. Men också hur människor påverkas av det som hänt tidigare. Eller vilken påverkan kulturen har.

Dessutom är det enastående fina beskrivningar av hur det är att vara kär. Som till exempel vad man tänker. Hur det känns. Eller vad som händer inuti en när man ser på den man är kär i. Moa Backe Åstot har hittat orden och beskrivningarna som lyfter hela berättelsen. Jag läser och njuter av formuleringarna. Det är rasande  skickligt av en debuterande författare.


Betyg: 5 av 5
Förlag: Rabén & sjögren




Inga kommentarer: