söndag 13 september 2020

Förstfödd av Nykänen och Selåker

Vill man ha en berättelse där spänningen stegras allt mer och det blir riktigt fartfyllt i slutet, så kan man läsa Förstfödd. Det är en annorlunda och riktigt oförutsägbar mörk historia.

Det är många karaktärer, så det krävs att man är pigg i huvudet när man läser. Men när man väl fått ihop det, så blir det fängslande. 


Handling:
I norra Finland år 1945 självantänder en soldats kropp i slutskedet av ett farligt uppdrag. Elden förintar en finsk by och föder ett djupt hat i en brännskadad mans hjärta. Sju decennier efter tragedin äger flera brutala mord rum i Bruksfallet, en mellansvensk ort präglad av avfolkning och förfall. En utbredd rädsla blottar djupa sprickor i invånarnas relationer.

Ett äldre par har förlorat kontakten med sin dotter Aino, som valt att leva utanför samhället. En ung frilansjournalist med smak för piller och en ålderstigen polis med liberal syn på lagen är alltid steget efter i jakten på den som dödar. Till slut väljer en grupp mäktiga män att ta lagen i egna händer, när en dömd mördare återvänder till byn.

När Aino försvinner tvingas föräldrarna konfrontera det som gömmer sig i mörkret och släktens mörka historia som ingen slipper undan.

Förlag: Bokfabriken
Betyg: +3 av 5

Inga kommentarer: