söndag 12 januari 2020

Athena: Strålkastare, tack! av Elin En

Den här (och den tidigare boken i serien) tillhör en av de bästa barnböcker för 9-12 år som man kan läsa just nu. Jag älskar Athena. Hon är både smart och clueless på samma gång. Det klart att rektor tycker det är jobbigt att inte ha tid för elevsamtal. Med det sagt så finns det en del härligt varm humor i boken. 

Athena är stark i sinnet och väldigt godhjärtad. Hon kommer med en mängd idéer. Alla kanske är inte lika bra, men hon har en övertygelse som är smittande. 

Om jag var i mellanstadieåldern hade jag velat ha henne som vän. Nu är hon min litterära vän i skaran med Anne på Grönkulla och Kulla-Gulla. Hon är en sådan elev som man inte kan låta bli att älska, även om man ibland behöver andas lite för att energin är så stark. Jag kan helt enkelt inte få nog av Athena, så nu måste jag googla och kolla när nästa bok kommer. 


Handling: Möt Athena: Döpt efter vishetens gudinna, tolv år, kompis, syster och aktivist. Hon startade Rädda Jorden-klubben när hon såg en hemsk film om polarisarna. Klubbens arbetsmaterial är ofta post-it-lappar och den viktigaste mötesregeln är att det måste bjudas på kladdkaka. Nu i sexan är det mycket som snurrar: läxor, en massa snack om betyg och allt fix inför den traditionella luciashowen. Men i år är showen i fara. Musikläraren har brutit båda armarna och det är oklart om showen blir av. Athena inser att det hänger på henne att fixa det här. Hon är ju luciashowens viktigaste person: konferencieren! Rädda Jorden-klubben är också on fire, och nu vill de ändra skolans köttfria måndagar till KÖTTMÅNDAGAR! Ja, att det bara serveras kött på måndagar alltså, och vegetariskt alla andra dagar. Genialt, tycker de själva!

Passar för: 9-12 år
Betyg: 5 av 5

Inga kommentarer: