tisdag 14 januari 2020

Depression - det är inte bara du av Johann Hari

Vilken intressant och upplysande bok! Jag har läst den bitvis under lång tid, för den innehåller så mycket information. Det gör att det är inte en bok man sträckläser. Men den är ändå lätt att ta till sig, eftersom den var skrivet utifrån vad författaren är med om och möter. Det är inte bara en massa fakta uppradade utan man får en livsberättelse bakom och erfarenheter. 

Boken hjälper läsaren att förstå sig själv och andra. Det är dock inte bara en bok för de som lider av depression eller tror att de har depression. Det är en bok för alla. Chansen är stor att du möter någon som drabbats av depression, om du inte riskerar att drabbas själv. Man kan läsa den på flera sätt. För att förstå, för att göra vad man kan för att inte hamna där och för att förstå hur man kan ta sig ur det. 

 Handling: Journalisten Johann Hari har lidit av depression sedan han var liten, och började äta anti-depressiv medicin i tonåren. Men varje år behövde dosen ökas, och Johann, som själv är samhällsvetare, började fundera över orsakerna. Så Johann åkte ut på en tre år och över sextusen mil lång resa. Han gjorde över tvåhundra intervjuer med några av världens mest framstående samhällsvetare, men också med helt vanliga människor som befunnit sig på botten och tillfrisknat. Han hamnade på alla möjliga ställen som han från början aldrig hade anat att han skulle hamna på: en amish-by i Indiana, ett hyreshus i Berlin som gjort uppror, en brasiliansk stad som förbjudit reklam och ett laboratorium i Baltimore som arbetar på ett helt oväntat sätt. 
Betyg: +4 av 5

Inga kommentarer: