lördag 19 oktober 2019

Välj mig av Christina Lindström

En av sakerna som jag föll för i den här boken är att man inte på en gång får veta vad som hänt, utan man får ledtrådar allt eftersom. Det gör det spännande, men det gör även att man engagerar sig mer i berättelsen. Det är en känslomässig berg och dal-bana att läsa boken. Den är så fint skildrad! Den berör på djupet med sitt mörker och sitt ljus.

En annan sak som jag gillar är att den utspelar sig i norra Sverige. Det gör mig så glad att barn får möta den verkligheten. Det är inte så många böcker i vilka de får det. Det breddar.

Både dialogerna och karaktärerna känns verklighetstrogna. Det är så viktigt om man ska ta till sig boken och det lyckas Christina Lindström mycket bra med. Då känns det på riktigt och boken går in på djupet. Jag tycker så mycket om hur huvudpersonen Silje skildras och den lågmälda humorn som finns där, men också hur hon får vara som hon är. 

Om man ska läsa en riktigt bra ungdomsroman, ska man läsa denna!


Handling: När Silje kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet är allt förändrat. Alla tittar på henne och tystnar när hon närmar sig. Och alla viskar om vad som hände under sommaren.

I centrum står Silje, som försöker navigera i denna nya tillvaro där hennes pappa inte längre finns, där hennes mamma och storebror försöker hantera sin egen sorg. Och samtidigt pågår livet som vanligt runt omkring henne. Siljes bästis umgås mer och mer med sina danskompisar och även om det hugger i Silje av ensamhet orkar hon inte riktigt bry sig. Hon orkar inte riktigt bry sig om något, förrän hon träffar Alvin.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Välj mig
Författare: Christina Lindström
Antal sidor: 268
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789132210471
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: