torsdag 17 oktober 2019

Blod i gruset av Mats Jonsson

Det här är en riktigt fin bok. En sådan som utvecklar barnet som läsare, samtidigt som det är en riktigt intressant och spännande berättelse. Läsningen flyter fram över sidor. Korta meningar varvas med mer komplicerade. Det är en gripande berättelse, som engagerar läsaren. Man kommer nära den historiska händelsen och vill veta mer. Det är lika spännande som vilken deckarhistoria som helst

Jag hoppas denna blir nominerad till Augustpriset.


Handling: Ända sedan Mats var liten har han varit vän med Lasse och Ing-Mari, det gamla paret i huset nere i backen. Men en kväll när Lasse vaknar på soffan skriker han av skräck och griper tag i Mats arm så hårt att det blir ett rött märke.

Varför drömmer Lasse mardrömmar? Varför skriker han om "blod i gruset"? Mats söker efter svaren i Lasses ungdom och i traktens dramatiska historia. Klasskompisen Arlene verkar veta något, men vill först inte hjälpa till. Varför är hon så arg på Mats? Och vad är det hon skriver i sin svarta bok?
Ibland som fiender, ibland som motvilliga vänner, spårar Mats och Arlene Lasses historia ändå tillbaka till en vårdag för länge sedan. Den dagen då fyratusen människor marscherade rakt in i elden från soldaternas gevär och kulsprutor.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Blod i gruset
Författare: Mats Jonsson
Antal sidor: 186
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789150120875
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: