tisdag 6 augusti 2019

Fjädrar av Jaqueline Woodson

Fjädrar är en fin berättelse om kärlek, mobbning och rasism i 70-talets USA. Jag tyckte mycket om berättelsen. Det som på en gång fångade mig var hur vackert skriven den är. Det är poetiskt.

Den riktar sig till åldern 9-12 år, men skulle nog inte sätta den till någon under 11 år. Om inte hen läser väldigt mycket och är mer avancerad i son läsning. Däremot är det en berättelse som vidgar vyer litterärt. Så tycker absolut man ska pröva den med sina barn.


Handling: Hopp är det där med fjädrar, så börjar dikten som Frannie läser i skolan. Hon har inte tänkt så mycket på hopp, det finns så mycket annat att tänka på. Till exempel att hennes vän Samantha blivit troende. Och att det börjat en ny kille i klassen. Han är blek, har långt hår, kan teckenspråk, gråter på lektionerna och rör upp en massa känslor i klassen. Vintern som följer är full av överraskningar, såväl bra som dåliga. De leder till att Frannie börjar se saker på ett nytt sätt hennes brors dövhet, hennes mammas rädslor, skolmobbarens ilska och sin egen längtan efter det där med fjädrar.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Fjädrar
Originaltitel: Feathers
Författare: Jaqueline Woodson
Antal sidor: 157
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789127161108
Finns t ex hos: AdlibrisBokus,
cdon

Inga kommentarer: