tisdag 6 augusti 2019

Dagbok för utvalda: Jennas andra och Jennas tredje

Fortsättningen på serien Dagbok för utvalda fortsätter i samma härliga stil. ”Jennas andra” och ”Jennas tredje” skildrar en 12-årings liv med bitsk humor och klar blick. 

Hela serien passar utmärkt att läsa högt och prata om, eftersom den tar upp så mycket t ex osäkerhet, vänskap, sociala spelet och sociala svårigheter.

Första boken: Jennas första,


Handling: Jenna börjar hoppas att den här julen kommer bli fin ändå, och hennes mamma vill att den ska bli perfekt! Men om man sviker sin familj hela tiden, hur kan något någonsin bli perfekt? Jenna pendlar mellan att dyrka och hata sin mamma, julen blir mest en katastrof och dessutom märker Jenna att hennes mamma och Vanessas pappa har lite för roligt tillsammans ...


Handling: Vårterminen har börjat och Jenna har nästan börjat vänja sig vid att hennes föräldrar har separerat, och nu turas om att bo med Jenna och lillebror i radhuset. Mamma Therese är uppåt på sitt vanliga neurotiska sätt, och pappa Chris verkar ... stabil. Men trots att Jenna borde vara glad för deras skull, så gör insikten om att familjen är splittrad för alltid, henne väldigt ledsen. Men det är inget mot vad hon kommer att känna när hon får reda på varför Therese är så hysteriskt glad.

På klassresan till fjällen borde Jenna kunna ha haft svinkul (inte för att hon kan åka skidor, men Jennas gäng, tillika bandet Odjuret, har väldigt roligt åt sina misslyckanden i backen) ? om bara inte Therese hade följt med. Och Tony, Vanessas pappa.

Jenna är både rasande och förtvivlad när hon kommer hem, och ännu hemskare blir livet när Ivonne berättar att hon ska sluta i klassen, och även i bandet. Hon och hennes brorsa Igor, kanske de skickligaste medlemmarna bandet har, ska flytta till ett familjehem.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Jennas andra, Jennas tredje
Originaltitel:
Författare: Oernilla Gesén 
Serie: Dagbok för utvalda
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789132187070, 9789132205217,
Finns t ex hos: AdlibrisBokus

Inga kommentarer: