torsdag 4 juli 2019

Frostnatt av Philip Birk


Stockholm, december 2018. Ett oväntat avslöjande tvingar den beryktade konsttjuven Tom Grip att återvända till sin hemstad för första gången på elva år. Kort därpå utsätts Nationalmuseum för en snillrik kupp. Anders Zorns berömda målning Midsommardans går upp i rök och misstankarna faller genast på hemvändaren Grip. 

För att rentvå sitt namn är det av största vikt för Tom att finna den skyldige. Jakten på upprättelse försvåras dock av polisen, gamla fiender och en kristen sekt. När det visar sig att också Veronica, Toms följeslagare, är i fara krymper hans handlingsutrymme dramatiskt. Sökandet efter gärningsmannen leder rakt in i det förflutna. Tillbaka i barndomens kvarter sköljer minnena över Tom och hotar att sätta honom ur spel när insatserna är som högst.

Jag tjusas av konsttjuven Tom Grip. Så karismatisk är han. Jag har alltid varit svag för berättelser om konsttjuvar och juveltjuvar, speciellt när de är tvingas att gå underjorden. Så Frostnatt hade mig fast från början.

Det är en berättelse med fart. Den är skickligt uppbyggd, så det är bara att luta sig tillbaka och njuta av färden genom storyn. Det och att författaren blandat in kultur i det hela. Det är en intressant vinkling på en thriller. Det här vill jag se mer av.


Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Frostnatt
Originaltitel:
Författare: Philip Birk
Serie: Tom Grip #2
Antal sidor: 335
Förlag: Historiska media
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789175458991
Finns t ex hos: AdlibrisBokuscdon
cdon

Inga kommentarer: