lördag 2 mars 2019

Tonje och det hemliga brevet av Maria Parr

Jag fick upp ögonen för Tonje och det hemliga brevet när den gick som radiojulkalender. Det är en helt underbar berättelse med träffsäkerhet och humor. Jag förälskade mig i Tonje, Gunnvald och Glimmerdalen. Det är en sådan otrolig värme i berättelsen och en tillåtande ton. Man får vara den man är.

”-Han får sån energi av socker, förklarar Bror när de hör Ole hoppar runt på golvet där inne. Mamma säger vi borde skaffa ett hamsterhjul åt honom. Det var en väldigt god kaka, lägger han till.
-Energi? säger Gunvald.
Han häller i sig sista kaffeslurken, och Tonje förstår att nu blir det rattkälke-testning i Glimmerdalen igen.”

Här har vi bara en liten backe att åka i, men Tonjes kälkåkning låter helt vansinnigt kul. Tur att man får pröva rattkälkeåkningen tillsammans med henne i fantasin.


Handling: Tonje Glimmerdal är det enda barnet i Glimmerdalen. Hon ska snart ska fylla tio och lever efter mottot "full fart och gott självförtroende". Hennes bästis är Gunnvald, en gammal gubbe som har tid att prata, skapar mirakelmusik på sin fiol och hjälper henne att laga kälken. Och det är han som har lärt henne svischa ner för det branta berget, ända ner till fjärden.

Tonje tror att hon vet allt om Gunnvald, men när han hamnar på sjukhus upptäcker hon att han har en hemlighet.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Tonje och det hemliga brevet
Originaltitel: Tonje Glimmerdal
Författare: Maria Par
Antal sidor: 236
Förlag: raben&sjögren
Utgivningsår: 2019
ISBN: 
9789129715989
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: