fredag 23 november 2018

Augustnominerade Svälten: Hungeråren som formade Sverige

Svälten: Hungeråren som formade Sverige engagerade och intresserade mig mer än jag trodde att den skulle göra. Magnus Västerbro lyckas hålla det lättläst, lättförståeligt och faktiskt spännande. 


Han fångar intresset redan på första sidan med att berätta om norrbottniska Nils Borg som drabbas av missväxten och sedan såg hur orättvist nödhjälpen fördelades.Även fler röster får göra sig hörda, som t ex Erik Gideon som 9-åring höll på av svälta ihjäl, det hemska kalla året 1867.Jag lär mig otroligt mycket om den här tiden, 1867-1869. Hur Sverige var då, hur det kan bli så att ett lands innevånare drabbas av svält, hur vansinnigt många som faktiskt dog av svält i Sverige då och vad svält gör med ens kropp. Författaren drar också paralleller och kopplingar till andra tider och platser, även dagens samhälle.

Förutom att jag lär mig mycket omkring ämnet svält är det många andra små bitar som fogas ihop till en helhet. Många aha-upplevelser, som att det är då folkskolan håller på att byggas ut på allvar och att ”Läsebok för folkskolan” trycks för första gången. Att Sveriges första folkhögskola öppnas vid den här tiden. Att det är då Uppsala akademiska sjukhuset invigs. Att södra stambanan och norra binds samman. Att Nationalmuseum öppnas. Att de vita studentmössorna kommer då. Att det är då de faluröda stugorna blir allt fler. Att allt detta kommer samtidigt som tiden för Utvandrarna. Denna itvidgsde kunskap älskar jag boken Svälten för. 

Undra vad du kommer att falla för i boken.
Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Svälten: Hungeråren som formade Sverige 
Författare: Magnus Västerbro
Antal sidor: 440
Förlag: Albert Bonnier förlag 
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789100169701
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: