tisdag 23 januari 2018

Häxyngel av Margaret Atwood

Häxyngel är Margaret Atwoods tolkning på Shakespeares Stormen. Eller om man ska kalla det att det är hennes inspirationskälla.

Oavsett så är Häxyngel briljant gjord. Det är en historia om hämnd och vad sorg kan göra med människan. Men även om litteraturens läkande kraft. Det finns berättelser i berättelsen på ett sätt som man bara inte kan låta bli att älska. Hon har även lyckats göra Shakespeare intressant och inspirerande.

I Häxyngel har teaterregissören Felix förlorat fru och dotter. Då passar hans assistent på att manövrera ut honom, så att han får sparken. Precis under uppsättningen av Stormen. Han får inte slutföra den utan den läggs bara ner. Felix vill ta hämnd men försvinner ett tag. Så tar han ett jobb på ett fängelse där han låter internerna sätta upp teaterpjäser. Mycket lyckade sådana. Tack vare det dyker det perfekta tillfället för hämnd upp.

En annan sak som jag absolut älskade var internernas tolkningar och åsikter om pjäsen. Det var så underhållande. Det var både humoristiskt men också intressant att läsa vilka tolkningar man kan ha.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Häxyngel
Originaltitel: Hag-seed
Författare: Margaret Atwood
Serie: The Hogarth Shakespeare
Antal sidor: 333
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789146229896
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, cdon

Inga kommentarer: