torsdag 13 januari 2011

Dagens fundering: Vad har ni för högläsningsrutiner?

Jag sitter och funderar över högläsning. Jag brukar läsa för mina barn. Ibland läser jag bilderböcker för båda. Ibland läser min man för ena barnet och så läser jag för det andra. Vi brukar läsa åtminstone någon gång på kvällen innan sovdags. På helger är det lättare att få till fler lästillfällen.

Så nu har jag massor av frågor eftersom jag är så nyfiken. Hur gör du när du läser för ditt/dina barn, barnbarn eller andra barn? Läser du varje dag? Läser du på kvällen innan de ska sova eller någon annan tid? Hur länge brukar du läsa för ditt/dina barn? Läser du ett kapitel eller en viss tid? Läser du för ett barn i taget (om du har flera)? Hur gamla barn har du? Är det någon fler i familjen som läser för barnet/barnen?

12 kommentarer:

Fyrabarnsmor sa...

Rutiner har jag alltid undvikit, för att det ska gå enkelt att leva, när det blir förändringar, någon annan barnvakt... Vi läser ofta och mycket med mitt barnbarn, vi började när hon var några månader, riktiga högtidsstunder.. Varje dag. Enda rutiner vi har, att barnbarnet hittar sina böcker på samma ställe hos oss :)

mormor Hanneles bok-paradis sa...

P.S.
Loppis är en skattkälla för fina barnböcker 5-20 kronor.

Nattens bibliotek sa...

Jag har alltid läst för mina barn. Nu är de ganska stora och läser själva ibland. En stund varje kväll. Ibland hade vi en bok ¨på gång. Ibland fick de välja själva. Det var lite olika men det viktiga var att man läste en stund varje kväll. Jag kom ihåg det som en mysig stund i slutet av dagen och mysigt sätt att säga god natt och vara tillsammans väldigt nära.
Läsning på kvällen är superviktigt tycker jag. Det gjorde alltid min mamma med mig också. Och vad blev det av mig, en riktig bokslukare :)

Vicky sa...

Mina barn är 6 och 8 år. Vi läser för ett barn var i sängen när de har gjort sig klara att sova. Deras pappa läser på engelska och jag på svenska (enligt varannan dag principen). Numera blir det oftast kapitelböcker även för 6-åringen, men även den del bilderböcker och faktaböcker. För 8-åringen läser vi just nu Harry Potter (eng) och Skämmerskans dotter (sv). Hon har ganska avancerade läsvanor och eftersom hon läser ut en LasseMaja bok på en halvtimma själv så känns det "onödigt" att läsa lätta böcker för henne. Kommer barnen bara i säng i tid så blir det oftast en halvtimmas läsning. Dagens viktigaste stund, helt klart!

Mailan sa...

Jag har en son på 3,5 år som jag och maken läser för varje kväll. Jag själv är tokig i böcker och vill naturligtvis föra det vidare till min son. Vi brukar läsa ca tre böcker på kvällen. Ofta är det böcker med halvan eller Castor som gäller. Vi försöker variera böckerna i den mån det går så det inte blir så monotont. På dagarna hinner vi tyvärr inte läsa så mkt, eftersom vi båda två arbetar heltid.

Boktokig Eva Boström sa...

Tack snälla för att ni delat med er!

mormor Hanneles bok-paradis: Tack för tipset om loppis. barnböcker kan man aldrig ha för många av!

Att hitta böckerna på samma ställe, är en bra rutin och att ni läser så ofta!

Bokstödet: Jo, jag tror också att högläsning är mycket, mycket viktigt! Jag håller med om att det är mysigt med kvällsläsning. :)

Vicky: Vad härligt att era barn får böcker höglästa för sig på båda språken!!!

Dagens viktigaste stund... utan tvekan!!!

Mailan: Nej, jag förstår att ni inte hinner läsa på dagen om ni jobbar, men vad bra att ni läser på kvällen. Vad härligt att både maken och du läser högt. Jag tror att det är viktigt att barnen får höra båda föräldrarna läsa högt. Ja, egentligen höra alla vuxna omkring läsa högt!

Boklusen sa...

Sonen på 9 år läser vi (endera jag eller maken) högt för nästan varje kväll ur en kapitelbok. Dottern som är 11 läser vi aldrig för numera. Hon vill hellre ligga och läsa tyst själv. Vi läser ingen särskilt tid utan så länge vi tycker att vi har tid/lust med. Sedan lyssnar han väldigt mycket på ljudböcker också.

Boktokig Eva Boström sa...

Boklusen: Kul att höra att även hos er är båda som läser högt! :) Vilken bok läser ni högt just nu?

Karin sa...

Vi läser kapitelbok för 6-åringen nästan varje kväll. Någon enstaka gång väljer hon något annat som att sitta i knäet tills hon somnar - det är oftast jag som lägger henne men annars hennes pappa. Just nu är det Pettson och tomtemaskinen. Våra stora tjejer är 13 o 17 så det var ett tag sen vi läste för dem. Slutade nog i 10-årsåldern. Minns att jag läste mycket Harry Potter för den äldsta. När jag började med hörböcker tyckte jag att det var underbart och kände mig som barn igen när jag blev läst för.

franziengland sa...

Vi läser för alla tre barnen var för sig. Jag håller fortfarande på med 14-åringen, men jag tror hon börjar tycka att det är överflödigt, och det blir inte varje kväll, ofta är det för sent. Jag tycker dock det är en mysig stund och ibland blir det att vi pratar istället, men jag gillar att läsa ungdomslitteratur för henne, för ibland blir det bra ingångar till samtalsämnen, men tyvärr tar det för lång tid att läsa böckerna, hon skulle ju kunnat läsa dem så mycket snabbare själv. Både jag och maken läser, men inte i samma bok, utan den som börjat fullföljer boken och när det är dags för en ny bestämmer vi vem som ska läsa nästa bok. Han läser aldrig för äldsta dottern längre, det har bara blivit så.

Västmanländskan sa...

Min lilla T är 2,5. Vi läser för henne varje dag. Alltid ett par bilderböcker vid läggdags och gärna vid andra tider också. Jag älskar barnböcker och har sparat alla mina plus att jag samlat på mig en hel del under åren, så här finns gott pm böcker. Men vi besöker biblioteket regelbundet också. Jag ser fram emot högläsning ur kapitelböcker när hon blir lite äldre.

Boktokig Eva Boström sa...

Karin: Tomtemaskinen älskar jag! Javisst är det mysigt med hörböcker!!!

franziEngland: vad mysigt att du fortfarande läser för 14-åringen! Böcker är jättebra samtalsöppnare!

Västmanländskan: Vad härligt att höra att det är massor av böcker hemma hos er och att ni läser massor!