fredag 9 augusti 2024

Mira Kvast och Tom Hatt: Trollkonstboken och

Vad stoppar man i händerna på barn som inte är redo för Harry Potter, men som skulle tycka om magi och en trolldomsskola? Jo, dessa härliga böcker förstås. 

Det är en riktigt mysig fantasi att krypa upp i läshörnan med. Man får äventyr men samtidigt blir det roligt. Saker och ting tenderar att trassla till sig.

Böckerna passar utmärkt för nybörjarläsarna i åldern 6-9 år som behöver få upp läsflytet. De är lättlästa och fängslande. Naturligtvis kan man läsa om man fått upp flytet också.

Bilderna är härligt färgglada och passar verkligen både åldern och genren.

Till boken finns också en webbsida (mirakvast.se) där det finns lärarhandledning, målarbilder, bildspel för högläsning, karta och tipspromenad. 



Trollkonstboken är första boken i serien om Mira Kvast och Tom Hatt som går på Trolldomsskolan. Mira är i bokens början besviken. Hon har alltid drömt om att få gå på skolan, men nu tycker hon lektionerna är trista. De får ju inte lära sig några trollformler eller någon magiska brygd. Dessutom har Mira och Tom problem med elaka eleven Katja. Fast en dag händer det något. Mira lyckas ta sig in i biblioteket och får tag i en gammal bok med trollformler.



Magikerns stav är andra delen i serien. I bokens början är det natten innan det stora trolldomsprovet. Mira och Tom övar, men så går Miras stav sönder. Den går inte att laga, så de börjar leta efter en ny på skolan. Det blir en händelserik jakt. Plötsligt hittar de en nyckel där det står: Elever får absolut inte vistas i källaren. Mira är inte den som lyssnar på förbud.







Inga kommentarer: